FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Horia Braun-Erdei, Erste Asset Management: "Sunt adeptul unei poziţionări mai defensive, pentru perioada următoare"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Horia Braun-Erdei, Erste Asset Management: "Sunt adeptul unei poziţionări mai defensive, pentru perioada următoare"

"Probabil că este nevoie chiar de austeritate, pentru ca într-adevăr inflaţia să scadă şi să rămână scăzută" "Aş aloca mai mult către acţiunile plătitoare de dividende relativ mari, precum şi către companiile care reuşesc să transmită impulsurile din zona de costuri către preţuri" "Evaluarea activelor româneşti comparativ cu cele din regiune sau din alte părţi din Uniunea Europeană este relativ atractivă"

În perioada următoare ar trebui să vedem o încetinire a creşterii economice, o reechilibrare a bugetelor şi bilanţurilor companiilor, a spus Hora Braun-Erdei, Preşedinte - Director General al Erste Asset Management, în cadrul "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat marţi de ziarul BURSA.

În opinia managerului de fond, în perioada următoare ar fi adecvată o poziţionare investiţională mai defensivă, ceea ce implică alocarea unei bune părţi din portofoliu obligaţiunilor. În ceea ce priveşte acţiunile, Hora Braun-Erdei ar aloca mai mult către cele plătitoare de dividende cu randamente relativ ridicate, precum şi către cele ale companiilor care pot să transmită creşterea costurilor în preţuri.

Preşedintele Erste Asset Management a afirmat: "Suntem încă într-o fază de creştere a dobânzilor, de luptă cu inflaţia, dar am pornit foarte de jos. Inflaţia a fost scăzută înainte de pandemie, iar politica dobânzilor era mai mult axată pe ideea de a creşte inflaţia, nu de a o reduce. Însă, într-o perioadă foarte scurtă de timp, am ajuns în situaţia în care trebuie să luptăm cu o inflaţie destul de ridicată. Acum, dobânzile în Statele Unite sunt sunt undeva în jur de 5%, iar inflaţia este între 5-6%, depinde de măsura inflaţiei luată în considerare. În Europa, dobânzile pe termen scurt sunt 3%, inflaţia este undeva la 8%, iar inflaţia de bază poate 5%. În România la fel, dobânzi de 7% faţă de o inflaţie de 15%".

Horia Braun-Erdei a adăugat: "Ne aşteptăm ca inflaţia să coboare, dar situaţia de facto în momentul de faţă este că dobânzile sunt încă real negative. Iar asta înseamnă că, probabil, restrictivitatea nu este atât de puternică în economie precum ne-am fi aşteptat la un ciclu de dobândă atât de accelerat. Şi asta se vede inclusiv în modul în care au reacţionat economiile. Economia din Statele Unite este destul de rezilientă, piaţa muncii este la fel de încordată precum a fost acum doi-trei ani, cu excepţia acelei scurte perioade din timpul pandemiei. În Europa şi România la fel".

Conform administratorului de investiţii, datoria este o problemă în momentul în care începe să crească accelerat. "Atât timp cât costul datoriei este sub rata de creştere economică, costul datoriei nu reprezintă o problemă atât de mare (...). Problema este că, având dobânzi real negative este foarte greu să controlezi inflaţia, să-i imprimi o tendinţă durabilă de scădere. Aici este provocarea majoră şi de aici apar aceste accidente, precum cel de acum din sistemul bancar. În unele sectoare ale economiei dobânzile mai ridicate, chiar şi nominale, încep să doară. Când finanţarea pe care o accesează cineva devine mai scumpă decât valoarea economică pe care poate să o producă acea entitate apar problemele. Ideea este că, probabil nu suntem la sfârşitul acestui ciclu de durere din perspectiva restrictivităţii. Probabil vor mai fi entităţi care vor avea dificultăţi în acest joc între finanţare şi producerea de valoare economică. Probabil că este nevoie de o perioadă de încetinire, de tăieri de costuri, poate chiar de austeritate, pentru ca într-adevăr inflaţia să scadă şi să rămână scăzută. Aici cred că este tensiunea momentului", a afirmat Hora Braun-Erdei.

În opinia sa, având în vedere că anumite componente ale inflaţiei nu dau semne de temperare, probabil vom mai vedea creşteri de dobândă.

"O parte a inflaţiei este deja pe tendinţă descendentă, dar într-o parte semnificativă a economiei, pe care băncile centrale o identifică ca fiind sectorul serviciilor, nu vedem nici măcar semnale incipiente de dezinflaţie. Aici este inclus şi costul forţei de muncă, dinamica salariilor este cea care menţine această presiune inflaţionistă. Iar pentru a ajunge la acea parte din economie probabil că va mai trebui să vedem creşteri de dobândă şi restrictivitate în sensul larg al cuvântului, pentru că ridicarea dobânzilor nu este suficientă. Un episod de creştere a aversiunii de risc în piaţă, câteodată face mai bine treaba băncilor centrale decât ar face-o ele", a spus preşedintele Erste Asset Management.

Pe de altă parte, în tot acest context există şi oportunităţi de investiţii, subliniază Hora Braun-Erdei.

"Pieţele au fluctuaţii mari care câteodată nu sunt legate de fundamentele economice. Uneori apare un efect de contagiune, de sentiment, care poate să creeze şi oportunităţi în piaţă, pentru că preţurile unor active care în mod fundamental sunt valoroase, ar putea să devină mai ieftine, devenind astfel mai atractive în special pentru investitorii pe termen lung", a puncat managerul de investiţii.

Din punctul său de vedere, în perioada următoare ar trebui să vedem o încetinire a creşterii economice, o reechilibrare a bugetelor şi bilanţurilor companiilor. "Priu urmare, aş fi mai degrabă adeptul unei poziţionări mai defensive. În zona instrumentelor cu venit fix, randamentele obligaţiunilor pe termen lung sunt cumva adecvate unei poziţii ciclice mai slabe ale economiei. Deci, aş aloca obligaţiunilor o bună parte din portofoliu. În zona de acţiuni aş aloca mai mult către acţiunile plătitoare de dividende relativ mari, precum şi către companiile care reuşesc să transmită impulsurile din zona de costuri către preţuri. Care au pricing power şi o poziţie confortabilă dacă nu dominantă în piaţă", a afirmat Horia Braun-Erdei.

În ceea ce priveşte ţara noastră, preşedintele Erste Asset Management este de părere că evaluarea activelor este relativ atractivă, faţă de cele din Europa.

"Aş investi în piaţa din România nu numai din perspectiva faptului că cunoaştem mai bine companiile şi piaţa de instrumente cu venit fix, ci şi din perspectiva evaluării. Evaluarea activelor româneşti comparativ cu cele din regiune sau din alte părţi din Uniunea Europeană este relativ atractivă. Iar fundamentele economiei româneşti sunt suficient de stabile, în contextul actual. Prin urmare, aş aloca pentru România mai mult pentru că într-adevăr este o oportunitate pe termen scurt, nu doar un home biase (n.r. preferinţa investiţiilor în active interne decât o diversificare internaţională)", a conchis Hora Braun-Erdei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb