Credit Suisse, instituţia creditoare preluată recent de UBS, nu este o bancă europeană în ceea ce priveşte reglementarea, iar acest lucru este important, spune Steen Jakobsen, directorul de investiţii al băncii daneze Saxo Bank, referindu-se la problemele recente ale băncii elveţiene, adăugând că atât Credit Suisse, cât şi Silicon Valley Bank, bancă americană prăbuşită în urmă cu două săptămâni, au fost gestionate prost de mulţi, mulţi ani, iar acum am văzut consecinţele. "În opinia mea, cele două bănci au în comun faptul că nu ar putea supravieţui într-un sistem de politică monetară înăsprită. Aş spune că vor urma cu siguranţă mai multe astfel de cazuri, dar nu cred că, deocamdată, avem o problemă sistemică în Europa".
Pe de altă parte, Steen Jakobsen a menţionat că există o diferenţă uriaşă între reglementările bancare europene şi cele din SUA, chiar dacă nu în cazul băncilor majore. "În SUA există numeroase bănci mai mici care sunt o necesitate structurală. Diferenţa este pe partea de reglementare. Europa, după criza bancară din 2007-2008, a creat cerinţe mult mai mari pentru rezerve, pe când băncile regionale din SUA au reglementări mai relaxate".
Steen Jakobsen aduce în atenţie şi faptul că Rezerva Federală din SUA a înăsprit politica monetară, afectând sistemul bancar, dar nu în privinţa solvabilităţii, ci a capacităţii instituţiilor de credit de a-şi gestiona eficient portofoliile de obligaţiuni. "Aceste portofolii sunt afectate de cea mai mare volatilitate din istorie, iar atunci când există o volatilitate ridicată, apar pierderile. Aceste pierderi se traduc prin lipsa de încredere în sistemul bancar", menţionează Steen Jakobsen.
În actualul context, în privinţa evoluţiei pieţelor, Steen Jakobsen spune că este atent la patru indicatori diferiţi: condiţiile financiare, volatilitatea obligaţiunilor, indicele Dollar şi ratele forward pe 18 luni (forward rate este o rată a dobânzii aplicabilă unei tranzacţii financiare care va avea loc în viitor).
• Steen Jakobsen: "Investiţiile în mărfuri sunt bune şi în 2023"
Sectorul energiei şi cel al tehnologiei vor fi motoarele cheie ale economiei în 2023, anticipează Steen Jakobsen, adăugând că investiţiile în mărfuri sunt bune şi anul acesta, la fel ca în 2022.
Jakobsen spune: "În opinia mea, corecţia pe care am văzut-o la preţurile petrolului şi, în general, pe pieţele de mărfuri, se bazează pe ideea că economia Chinei nu se va redresa semnificativ. Cred, însă, că economia Chinei va cunoaşte o accelerare masivă în a doua jumătate a acestui an, în baza unei cereri solide. Apoi, în ceea ce priveşte situaţia specifică Rusiei, puţini oameni par să realizeze că unul dintre motivele pentru care am trecut foarte bine de această iarnă a fost că Rusia a continuat să exporte energie, gaze şi produse distilate în Europa şi în special în Germania. Deci, când vom intra în al treilea trimestru şi vom începe să vorbim din nou despre iarnă, respectiv când vom intra din nou în lunile de iarnă, vom avea o nouă criză a energiei pentru că avem o economie reală prea mică raportată la economia digitală. Şi asta se va traduce întotdeauna într-o evaluare ridicată a mărfurilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 09:42)
Daca mai aud ca "totul este in ordine"
chiar intru in panica si golesc contul bancar