Pieţele financiare îşi revin întotdeauna după crize de orice natură, este de părere Mihai Purcărea, Director General al BRD Asset Management, care susţine că, în general, crizele sunt produse de investitorii care finanţează afaceri pe care nu le înteleg.
"Mă amuză cuvântul «criză». Am avut în ultimii 15 ani mai multe crize. Cred că dacă ne uităm în urmă şi mai mult, să zicem 20 de ani, tot de criză vorbim, dar, pe de altă parte, dacă investeam în 2007, 2008, 2009 nu o mai numeam criză, ci oportunitate. Criza, de cele mai multe ori, ne-o facem singuri, investind în lucruri pe care nu le înţelegem. Pieţele fac ce fac pieţele. Nu au sentimente, nu au viziune, nu au o planificare. În acelaşi timp, pe termen mediu-lung, ele întotdeauna îşi revin şi crizele de multe ori sunt chiar benefice, deoarece mai scot în afara economiei entităţile care nu funcţionează bine. Cred că este un moment bun de curăţare", a declarat Mihai Purcărea.
Potrivit acestuia, actuala criză, care a dus la falimentul Credit Suisse şi SVB, va continua, economia fiind încă departe de final, afirmând că vor exista repercusiuni ulterioare ce nu vor putea fi anticipate. "Consider că această criză va continua. Falimentul Credit Suisse, SVB şi al altor câteva bănci nu înseamnă că acesta este finalul crizei. Vor mai fi şi alte repercusiuni şi n-avem nici cum să anticipăm, deoarece, într-o definiţie optimă, riscul este ce rămâne după ce ai ţinut cont de toate riscurile la care te poţi gândi. Dacă te poţi gândi la un risc, acesta nu mai reprezintă un risc, deoarece deja l-ai anticipat. Totuşi, consider că riscul nu va veni neapărat din zona financiară, pentru că acum zona bancară are probleme deoarece creditarea este făcută pe baze destul de solide", afirmă Purcărea.
De asemenea, Directorul General al BRD Asset Management este de părere că lipsa diversificării portofoliului de investiţii este o greşeală şi că investiţiile nu trebuie să fie concentrate în aceeaşi ţară. Totodată, acesta susţine că piaţa din România prezintă oportunităţi şi că, pe termen mediu-lung, va avea posibilitatea să performeze mai bine decât alte pieţe.
"Când vine vorba de investiţii, cred că depinde mult şi de portofoliul pe care îl avem. Dacă ai active imobiliare în România, ai şi un business în România şi îţi pui banii tot în piaţa de acţiuni din România. Din punctul meu de vedere este o greşeală, deoarece nu ai diversificare. Totuşi, cred că piaţa din România are mai multe oportunităţi şi va performa pe termen mediu - lung mai bine decât celelalte pieţe, dintr-o multitudine de motive, precum faptul că avem energie, că suntem piaţă de frontieră, că se va lista Hidroelectrica, dar n-aş spune că trebuie investit în România doar pe motivul acesta, deoarece mi se pare că ar fi o lipsă de viziune", a conchis Mihai Purcărea.
1. Din putul gandirii
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 09:39)
Pe termen lung pietele isi revin mereu dupa crize!.
Saracele piete, ce altceva ar putea face? bolnavul daca nu-si revine, moare.
Daca ar muri pietele, de unde am mai cumpara patrunjelul?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 09:40)
"Pe termen lung, pieţele îşi revin mereu după crize"
iar soarele rasare zilnic,chiar daca nu se vede
3. fără titlu
(mesaj trimis de Plagiator în data de 24.03.2023, 09:55)
Pietele fac ce fac pietele. Nu au sentimente, nu au viziune, nu au planificare....
Asta cu viziunea se poate extrapola in politica?
Pentru ca politicii nostri fac ce fac (au facut) politicii, adica n-au viziune, nu anticipeaza ...
Cred ca este un moment bun de curatare, maestre Purcarea.
Doar vin alegerile si poate mai scoatem in afara putregaiurile.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 14:42)
da, pe termen lung pietele isi revin ...depinde insa cate zeci de ani astepti ca sa ajungi la break-even.