FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Stere Farmache, FRC: "Avem nevoie de o platformă care să fie o pepinieră pentru piaţa de capital"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie

Stere Farmache, FRC: "Avem nevoie de o platformă care să fie o pepinieră pentru piaţa de capital"

"Bursa trebuie să asigure canale suficiente şi pentru companiile de talie mică"

Companiile mici şi mijlocii din ţara noastră au nevoie de o platformă prin care să devină cunoscute investitorilor şi care să funcţioneze ca o pepinieră pentru piaţa de capital, spune Stere Farmache, Preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC).

Domnia sa a afirmat: "Noi facilităm accesul la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Afacerile pe care astfel de companii le prezintă băncilor trebuie să fie viabile, dar este posibil ca întreprinderea respectivă să nu dispună de suficient colateral. Or, noi asigurăm suficient colateral în aşa fel încât drumul spre finanţare să nu fie blocat din această cauză. Este un prim pas prin care IMM-urile pot să acceseze finanţare prin acest tip de garanţie. Dar nu este întotdeauna suficient, deoarece companiile au nevoie întotdeauna de creditare pentru a se dezvolta. La un moment dat, acest canal de finanţare se epuizează şi atunci companiile trebuie să se finanţeze prin canale alternative sau complementare".

Stere Farmache a adăugat: "Bursele caută companii mari pentru că acestea sunt foarte atractive. Dar bursa trebuie să asigure canale suficiente şi pentru companiile de talie mică. De altfel, aceasta este una dintre cerinţele pieţei de capital unice europene. Pieţele trebuie să devină accesibile tuturor companiilor în aşa fel încât, cei care economisesc, investitorii, să aibă o plajă mult mai mare de acţiune".

În opinia preşedintelui Fondului Român de Contragarantare aceste două modalităţi de finanţare pot fi combinate de către companii. "Într-o primă fază companiile accesează un credit care este garantat, de multe ori fiind garantat şi de către stat. Noi acţionăm şi în calitate de agent al statului în procesul de garantare a creditelor, ceea ce este un mare avantaj. De exemplu, garanţiile pe care le acordăm şi care sunt autorizate de către Comisia Europeană oferă avantaje consistente pentru IMM-uri. O garanţie de 90% care vine şi cu un ajutor de stat", a spus Stere Farmache, adăugând: "Companiile beneficiază de acest suport dar pentru a se dezvolta au nevoie în continuare de alte finanţări, astfel încât trebuie să acceseze şi piaţa de capital. Însă accesul nu este simplu - o companie care apelează la piaţa de capital trebuie să fie sigură că este capabilă să atragă resurse. Listarea este o decizie strategică care presupune viziune, o vocaţie pe termen lung şi drumul de întoarcere foarte dificil".

Conform preşedintelui Fondului Român de Contragarantare, nevoile de finanţare ale companiilor mici şi mijlocii, strategiile lor de dezvoltarem trebuie expuse pe o platformă care să fie accesată de investitori. "Platforma trebuie să conţină informaţii minimale despre obiectul de activitate, managementul companiei, o proiecţie pe următorii ani, etc", spune Stere Farmache.

Domnia sa a adăugat: "Iniţiativa creării unei astfel de platforme există şi a fost înaintată o propunere către Ministerul Economiei în acest sens. Companiile au beneficiat de facilităţi la finanţare, inclusiv ajutoare de stat, dar au nevoie să treacă în faza următoare. O astfel de platformă ar putea să găzduiească proiectele unor astfel de companii, care ar putea să fie accesată de investitori nu numai din România dar şi de investitori din regiune. Astfel, companiile vor deveni cunoscute şi s-ar putea face şi tranzacţii. În faza următoare, după ce companiile devin deja cunoscute, pot face primul pas spre bursă, cel mai probabil spre Piaţa AeRO".

Preşedintele Fondului Român de Contragarantare a subliniat că, în PNRR, există un capitol distinct prin care se oferă granturi pentru finanţarea companiilor care vor să se listeze la bursă. "Or, nu am auzit ca acele sume, care sunt destinate tocmai pentru susţinerea costurilor listărilor (de audit, intermediere, promovare) să fie utilizate. Aceste sume din PNRR pot fi utilizate pentru această platformă", a spus Stere Farmache, care a conchis: "Platforma despre care vorbesc ar putea fi o pepineră a pieţei de capital (...). Nu vorbim despre bursă, ci despre o altă infrastructură cu reguli minimale, dar care să ofere informaţii investitorilor despre companii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine mai are o astfel de 'platforma', ca sa citim si sa intelegem si noi despre ce ni se vorbeste concret.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb