FOST ECONOMIST ŞEF AL FMI,  Arma Europei pentru următoarea criză este politica fiscală

V.D.
Internaţional / 18 iunie 2019

Olivier Blanchard (Sursa foto: Twitter)

Olivier Blanchard (Sursa foto: Twitter)

Cheltuielile guvernamentale trebuie să joace un rol mai mare în stimularea economiei zonei euro în următorii ani, chiar dacă aceasta înseamnă deficite bugetare mai mari, a declarat luni Olivier Blanchard, fostul economist şef al Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg.

Cu prilejul forumului organizat de Banca Centrală Europeană la Sintra, Portugalia, Olivier Blanchard l-a lăudat pe preşedintele BCE, Mario Draghi pentru decizia de a coborî dobânda de referinţă în teritoriul negativ, pentru achiziţiile de active şi creditele bancare pe termen lung, introduse de Draghi pentru a ajuta zona euro să îşi revină după criza financiară globală. Cu toate acestea, Blanchard a susţinut că aceste eforturi au lăsat decidenţilor un spaţiu de manevră limitat pentru a răspunde la viitoarele şocuri economice.

"Cu siguranţă nu există spaţiul de manevră necesar pentru a răspunde şi la o recesiune obişnuită. Politica fiscală trebuie să joace un rol mult mai activ şi în prezent nu este echipată pentru a face acest lucru", a spus Olivier Blanchard, care în prezent lucrează la Peterson Institute for International Economics.

Întrebarea cum poate fi abordată următoarea criză a devenit una presantă în condiţiile în care ritmul de creştere a economiei mondiale încetineşte ca urmare a tensiunilor comerciale. BCE a anunţat că va reacţiona, dacă va fi nevoie, însă, spre deosebire de Rezerva Federală americană, BCE nu a început încă să majoreze dobânzile de la un minim istoric. În paralel, Uniunea Europeană îşi menţine presiunile asupra statelor membre pentru ca acestea să îşi reducă deficitele bugetare, mai scrie Bloomberg.

Blanchard susţine că, dimpotrivă, UE ar trebui să îşi revizuiască regulile cu privire la deficitele bugetare. Dacă este nevoie de deficite bugetare pentru a susţine cererea, acestea ar trebui utilizate pentru investiţii publice sau finanţarea reformelor structurale. În plus, există motive pentru numirea "unui fel de ministru de Finanţe" care să coordoneze mai bine politica monetară şi cea fiscală.

Recent, miniştrii europeni de Finanţe au ajuns la un acord cu privire la liniile principale ale unui buget al zonei euro, însă au evitat o decizie cheie cu privire la cât de mare va fi acest buget.

Blanchard a spus că pentru a se garanta că politica fiscală este suficient de expansionistă, guvernele ar putea cădea de acord cu asupra unei abordări coordonate cu privire la emisiunile de obligaţiuni ale fiecărei ţări, în mod similar cu răspunsul global la criza financiară din 2009. Ca alternativă, statele membre ar putea pune la punct un buget comun finanţat prin euro-obligaţiuni, dar a recunoscut că există unele dificultăţi politice cu privire la acest plan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb