Fost preşedinte ANRE, acuzat de luare de mită

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2012

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Gergely Olosz, în prezent deputat UDMR şi fost preşedinte al ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) în perioada 2007 - 2008, pe care îl acuză că a primit mită de jumătate de milion de euro- inculpaţilor.

Potrivit comunicatului DNA, în perioada mai 2010 - februarie 2011, Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Gergely Olosz, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin aso-ciere.

În acest context, în perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul UDMR a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip off shore.

De asemenea, procurorii susţin că, în perioada septembrie - noiembrie 2010, Gergely Olosz a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, deputatul şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Gergely Olosz a funcţionarilor de la CEZ România şi CEZ Distribuţie să încheie mai multe contracte cu firmele controlate de asocierea Bîrcină. Printre acestea se numără un contract de cesiune de creanţă dintre CEZ Distribuţie şi Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR. În plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă), mai spun procurorii.

De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Gergely Olosz şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb