Zeci de oficiali din administraţia fostului preşedinte american George W. Bush, inclusiv de la cele mai înalte niveluri, demisionează din Partidul Republican din SUA, deoarece mulţi dintre aleşii formaţiunii refuză să se delimiteze de fostul preşedinte Donald Trump, informează Agerpres.
Demisionarii afirmă că speraseră, după înfrângerea lui Trump în alegerile prezidenţiale de anul trecut, că liderii republicani se vor îndepărta de acesta în urma afirmaţiilor sale nedovedite despre fraude electorale şi a ocupării de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului Statelor Unite.
Deoarece majoritatea parlamentarilor republicani au rămas alături de Trump, foştii oficiali spun că nu mai recunosc partidul în care au activat.
"Partidul Republican pe care îl ştiam nu mai există. L-aş numi un 'cult al lui Trump' ", a arătat Jimmy Gurule, fost subsecretar pentru problemele terorismului şi informaţiilor financiare al Trezoreriei SUA în timpul preşedinţiei Bush.
Kristopher Purcell, care a lucrat şase ani în biroul de comunicare al Casei Albe în aceeaşi perioadă, susţine că aproximativ 60-70 de foşti membri ai administraţiei au decis să plece din partid sau îşi rup legăturile cu acesta. "Numărul creşte pe zi ce trece", a spus el.
"Dacă va fi în continuare partidul lui Trump, mulţi dintre noi nu ne vom întoarce", a declarat Rosario Marin, fost şef al Trezoreriei. "Dacă Senatul nu îl condamnă şi nu scapă de cancerul Trump, mulţi dintre noi nu vor mai vota pentru lideri republicani", a arătat el.
Senatul urmează să îl judece pe Trump pentru instigare la protestul soldat cu victime din 6 ianuarie, conform actului de acuzare formulat de Camera Reprezentanţilor.
Reprezentanţii lui Trump nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta. Bush, care a arătat clar în mandatului lui Trump că "s-a retras din politică", nu a comentat nici el printr-un reprezentant contactat de aceeaşi agenţie, potrivit Agerpres.