Procuratura federală din Statele Unite investighează împrumuturi de peste 20 de miliarde de dolari obţinute de fostul avocat personal al preşedintelui Donald Trump, Michael Cohen, prin intermediul companiilor de taximetrie deţinute de acesta şi de familia sa, relatează New York Times, conform Reuters.
Împrumurile sunt cercetate în cadrul unei investigaţii pentru fraudă bancară şi fiscală împotriva lui Cohen şi pentru posibila încălcare a legislaţiei bancare legată de o plată în valoare de 130.000 de dolari făcută starului porno Stormy Daniels. Acesta nu a fost acuzat de nicio ilegalitate, potrivit News.ro.
Surse apropiate situaţiei au afirmat că împrumuturile au fost obţinute de la Sterling National Bank şi Melrose Credit Union, două dintre băncile din New York care fac afaceri cu industria de taximetrie.
Cohen şi avocatul său nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Un purtător de cuvânt al procuraturii din Manhattan, Nicholas Biase, a refuzat să comenteze.
Un purtător de cuvânt al Sterling National Bank, filiala principală a Sterling Bancorp, a refuzat să comenteze, iar Melrose Credit Union nu a răspuns imediat solicitărilor de declaraţii.
Procurorii cercetează dacă Cohen nu a supraevaluat valoarea activelor sale pentru a obţine împrumuturile, potrivit publicaţiei. Aceştia anchetează şi modul în care Cohen a adminis-trat veniturile şi dacă le-a raportat autorităţii fiscale, Internal Revenue Service.
Investigaţia se află în ultima fază, iar procurorii intenţionează să îl trimită în judecată pe Cohen până la sfârşitul lunii august, au declarat două surse apropiate situaţiei, citate de New York Times.
Numele celor două bănci au fost menţionate în mandatele de percheziţie a biroului lui Cohen, a locuinţei sale şi a unei camere de hotel unde locuia acesta, au spus mai multe surse.
Sterling a fost citată pentru documente legate de împrumuturile respective, a arătat una dintre persoane.
FBI a confiscat documente şi dosare în cadrul cercetărilor efectuate de procurorii federali din New York, în urma unei recomandări a procurorului special al Statelor Unite, care investighează o posibilă coordonare între consilierii de campanie ai lui Trump din 2016 şi Rusia.
Moscova neagă că ar fi fost implicată în campania electorală din SUA şi descrie ancheta drept o vânătoare politică de vrăjitoare.