Fostul patron al Unirii Urziceni, în vizorul anchetatorilor

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 6 martie 2015

Fostul patron al Unirii Urziceni, în vizorul anchetatorilor

Dumitru Bucşaru, fostul patron al formaţiei Unirea Urziceni, a intrat în vizorul anchetatorilor. Poliţiştii ilfoveni au efectuat, ieri, percheziţii în patru judeţe (Ilfov, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Giurgiu), la firme şi la persoane suspectate de bancrută frauduloasă şi distrugere. Persoanele vizate au luat un credit bancar de 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex de locuinţe, iar după intrarea în insolvenţă au înstrăinat o parte din active.

Dumitru Bucşaru, care a fost dus cu mascaţii la audieri la sediul Poliţiei Ilfov, este suspectat şi de distrugere, întrucât după intrarea în insolvenţă a societăţii Green City, controlată de omul de afaceri, acesta ar fi luat din apartamentele din complexul imobiliar, care erau utilate complet, mobila şi centralele termice, pentru a nu le preda lichidatorului judiciar. "Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, persoanele în cauză ar fi contractat un credit bancar, în valoare de 30.000.000 de euro, pentru construirea unui complex de locuinţe în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov, iar după ce au intrat în insolvenţă, ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale lichidatorului judiciar", a precizat IPJ Ilfov. Prejudiciul produs în acest mod a fost estimat, până în prezent, la 1,5 milioane lei. Green City este un ansamblu rezidenţial dezvoltat pe un teren de 120 de hectare, dintre care 24 de hectare sunt ocupate de pădure şi spaţii verzi. Firma Green City Construct este controlată de Dumitru Bucşaru şi de fiica acestuia, Iuliana Zenaida Bucşaru, prin intermediul firmelor Valahorum, Perfect City şi Comaico, potrivit datelor din 2011 de la Registrul Comerţului.

Afacerea imobiliară a avut legături directe în lumea fotbalului, implicaţi fiind Dumitru Bucşaru şi Gigi Becali. Patronul Stelei l-a împrumutat pe afaceristul ialomiţean în februarie 2008 cu aproximativ 10 milioane de euro, bani cu care acesta urma să demareze proiectul imobiliar. La 3 ani distanţă de la acest moment, Green City Construct, companie controlată indirect de Dumitru Bucşaru, a anunţat că a decis să solicite intrarea în reorganizare judiciară a ansamblului rezidenţial Green City. În schimbul banilor datoraţi de Bucşaru lui Becali, în toamna anului 2010 au fost transferaţi de la Unirea Urziceni la Steaua mai mulţi fotbalişti (Ricardo, Brandan, Galamaz, Apostol, Onofraş, Bilaşco, Marinescu). Niciunul dintre cei şapte jucători nu a dat pe deplin satisfacţie, fiind criticaţi în dese rânduri de către patronul formaţiei din Ghencea. Rând pe rând, aceşti jucători au părăsit echipa, majoritatea fiind cedaţi gratis. Iniţial, contractul de împrumut dintre cei doi avea o scadenţă de cinci ani, iar dacă în martie 2013, Bucşaru nu şi-ar fi achitat datoria, îi ceda integral lui Becali afacerea Comaico (fostele sere din comuna 1 Decembrie, locul unde a fost construit ulterior ansamblul rezidenţial). Ulterior datele înţelegerii au fost modificate, astfel că în cazul în care, până la 15 august 2010, Becali nu avea în cont cele patru milioane de euro, ar fi primit 40% din respectiva afacere. În final, datoria a fost lichidată prin transferul fotbaliştilor de la Unirea Urziceni la Steaua. Dumitru Bucşaru a reinventat, practic, formaţia Unirea Urziceni - fondată în 1954 - pe care a preluat-o în 2002, şi care a ajuns campioană naţională în 2009, tot el fiind şi omul care a desfiinţat-o, doi ani mai târziu. O parte din banii investiţi în cei nouă ani cât a deţinut clubul au fost recuperaţi graţie parcursului bun din Liga Campionilor. Unirea Urziceni a reuşit în 2009 o campanie peste aşteptări în Liga Campionilor, atît din punct de vedere sportiv, cât şi financiar. Conform datelor oferite de UEFA la vremea respectivă, Unirea a câştigat în urma participării în ediţia 2009/2010 a cupelor europene (Liga Campionilor, plus Liga Europa) suma de 18.188.113 euro. Astfel, formaţia ialomiţeană a obţinut din participarea în grupele Ligii Campionilor suma de 17.720.000 de euro. De asemenea, pentru participarea în 16-imile de finală ale Ligii Europa, unde a fost eliminată de FC Liverpool, fosta campioană a primit încă 468.113 euro. După acest moment de vârf, formaţia patronată de Dumitru Bucşaru a început să aibă probleme, atât sportive, cât şi financiare, în 2011 patronul decizând să o desfiinţeze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb