Utilitatea de moment nu te duce în nicio filă de istorie.Nimeni nu îi reţine pe zilierii care au muncit cu sârg la realizarea Capelei Sixtine, toată lumea rosteşte un singur nume: Michelangelo. Fotbaliştii ar trebui să ştie că în sufletul publicului un dribling frumos face mai mult decât 10 kilometri de alergat în folosul echipei. E clar că nici Pele, nici Maradona şi nici Zidane nu au câştigat trofee singuri pe teren, dar numele lor sunt primele care ne vin în minte când vrem să vorbim de momentele magice ale unor Campionate Mondiale.
Japonia poate patenta cu foarte mare succes fotbalul fără minge. O disciplină în care s-ar descurca mult mai bine decât în varianta clasică. Raportul posesiei balonului în partida Olanda - Japonia, scor 1-0, ajunsese la un moment dat la cifre absolut aiuritoare, care indicau faptul că niponii atinseseră mingea numai când o repuneau în joc după ce în prealabil ieşise în afara terenului. Nu-i vorbă, nici "portocala mecanică" nu ne-a înecat în licoarea fanteziei, evoluând la limita de jos a economicului. Premianţi în ceea ce priveşte punctajul, batavii sunt restanţieri la spectacol. Puţini au înţeles ceva din păţania Franţei şi este evident că şi alte formaţii mari se vor îneca în sucul propriilor suficienţe. Aşa zisa tacticizare este o gogoaşă pe care mulţi tehnicieni o servesc cu pretenţia că au în faţă o mare delicatesă. Nimic mai fals. E de preferat un Australia - Ghana, cu multe erori, dar jucat cu mult suflet decât un şah cu 22 de oameni, aşa cum încearcă un Lippi sau un Capello. Avantajul omului în plus nu i-a ajutat pe africani în disputa cu australienii, care au tras cu dinţii să spele ruşinea acelui 0-4 cu Germania.
Ultimul meci al zilei a oferit o confruntarea foarte spectaculoasă, Camerun - Danemarca, 1-2, fundaşii celor două echipe contribuind din plin la acest lucru prin gafele numeroase.