Fotbal intrat pe mâna justiţiei

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 29 mai 2017

Fotbal intrat pe mâna justiţiei

Fotbalul autohton se află într-un moment de răscruce. Scandalul dintre cele două foruri conducătoare riscă să scape total de sub control, un observator neutru neînţelegând pentru ce se ceartă Liga Profesionistă şi Federaţia Română de Fotbal. Motivele sunt multiple, legate de iniţiative, reguli şi mai ales bani, dar este evident că există şi o componentă electorală în tot acest diferend, anul viitor vor avea loc alegeri pentru preşedinţia FRF. În plus, în această săptămână se va da verdictul în procesul dezafilierii Universităţii Craiova, pe 31 mai, iar în cazul în care justiţia îi dă câştig de cauză lui Adrian Mititelu, FRF riscă falimentul din cauza sumei uriaşe care trebuie plătită ca despăgubire, 220.000.000 de euro.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat că va face plângeri penale pentru abuz în serviciu şi delapidare dacă Federaţia Română de Fotbal va adopta în Adunarea Generală propunerea preşedintelui Răzvan Burleanu ca 5% din banii din drepturile TV ale cluburilor din Liga I să fie cedaţi în semn de solidaritate grupărilor din Liga a II-a şi a III-a. În plus secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat că Centrele de Excelenţă ale Federaţiei Române de Fotbal de la Târgu Mureş, Timişoara, Deva şi Buzău sunt finanţate şi funcţionează ilegal şi fac o concurenţă neloială cluburilor din Liga I, el precizând că va informa despre acest lucru şi Ministerul Tineretului şi Sportului: "Am aici o adresă de la Ministerul Tineretului şi Sportului în care se spune foarte clar că nu se pot elibera Certificate de Identitate Sportivă pentru Centrele de Excelenţă ale FRF deoarece sunt în conflict de interese. Pentru că organizatorul competiţiei (FRF) are mai multe echipe în competiţiile pe care le organizează. Centrele de Excelenţă fac o concurenţă neloială cluburilor din Liga I care au academii de fotbal. FC Viitorul a întrebat în mod repetat ce se întâmplă cu aceste Centre de Excelenţă, cum se finanţează, cum se legitimează jucători acolo şi aşa mai departe, dar nu a primit niciun răspuns. În lipsa unui CIS, aceste Centre de Excelenţă ale FRF funcţionează ilegal. Nu înţeleg cum sunt finanţate şi nici cum legitimează sau transferă jucători". Referindu-se la iniţiativa legată de banii din drepturile TV, Justin Ştefan crede că: "Este o încercare de subordonare administrativă, sportivă şi financiară a LPF. Solidaritatea este un lucru pe care Răzvan Burleanu l-a înţeles greşit şi doar într-un singur sens. Adică grupările din Liga I să dea 5% din banii din drepturile TV către cluburile din eşaloanele inferioare. Sună frumos la nivel de principiu şi la nivel de campanie electorală. Cuburile din Liga I nu sunt de acord cu principiul solidarităţii propus de domnul Burleanu. Dar domnul Burleanu vrea să bage ilegal mâna în buzunarul cluburilor din Liga I şi să ia cei 5%. Concluzia: adoptarea în cadrul altor instituţii, chiar şi în cadrul FRF, a unor măsuri ce nu intră în atribuţiile acesteia din urmă, prin încălcarea dispoziţiilor Legii 69/2000 (Legea Sportului) poate atrage incidenţa Codului Penal. Respectiv infracţiunea de abuz în serviciu şi delapidare. Îl anunţăm pe domnul Burleanu, pentru că el este iniţiatorul acestei propuneri, că dacă se va băga mâna în buzunarul cluburilor din Liga I vor exista plângeri penale pentru infracţiuni precum abuz în serviciu şi delapidare."

Până să se reclame şi ameninţe reciproc, cele două foruri trebuie să treacă peste "hopul" din această săptămână legat de procesul dezafilierii Universităţii Craiova în care se cer despăgubiri uriaşe de către Adrian Mititelu. Referindu-se la acest proces, şeful FRF, Răzvan Burleanu a declarat: "Dacă verdictul va fi nefavorabil Federaţiei, primul impact ar fi acela că nu vom mai avea echipe naţionale. Nu am mai putea avea campionate de fotbal. De ce? Pentru că FRF ar dispărea. Într-un orizont de 12 luni ar trebui să fie radiată. După 12 luni ar trebui să apară o altă federaţie, dar şi atunci s-ar pune întrebarea dacă nu cumva noua Federaţie ar trebui să plătească şi aceasta prejudiciul organizaţiei anterioare". În 2013, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în acest dosar, fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Pe 13 iunie 2016, Tribunalul Bucureşti, prima instanţă, a decis ca Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir să fie condamnaţi la 3 ani cu suspendare în cazul dezafilierii Universităţii Craiova, în plus, instanţa a dispus că Adrian Mititelu trebuie să primească 1 miliard de lei, adică peste 220 de milioane de euro. Suma ar trebui plătită de Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF şi LPF. DNA a făcut recurs imediat după aflarea sentinţei, la fel au procedat şi cei doi condamnaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb