FOTBAL LA DOSAR Drepturile TV, probleme penale pentru fosta conducere a LPF

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 8 aprilie 2014

Drepturile TV, probleme penale pentru fosta conducere a LPF

Fotbalul autohton are parte de un nou dosar de răsunet, de data aceasta pe axa Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) - vânzarea drepturilor TV. După un maraton care a inclus percheziţii şi audieri fostul şef al Ligii, Dumitru Dragomir a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie făcută propunerea pentru arestarea sa pentru 30 de zile. De asemenea omul de afaceri Mihai Corbu, parte importantă în acest dosar, a fost reţinut pentru 24 de ore şi el fiind propus pentru arestare preventivă. Chiar dacă autorităţile au în vedere fapte petrecute în urmă cu 3 ani, ancheta poate avea efecte şi în viitor, mai ales că noua conducere a LPF are unele probleme în a explica modul în care s-a semnat noul contract pentru vânzarea drepturilor de transmisie a meciurilor din Liga 1.

Poliţiştii au efectuat ieri 11 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, inclusiv la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal şi la domiciliul fostului preşedinte al acestui for, Dumitru Dragomir, fiind vizate şapte persoane suspectate de evaziune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ trei milioane euro. În centrul anchetei se află Liga Profesionistă şi firma Capital Properties, deţinută de Mihai Corbu, care a încasat un comision de 2,25 milioane de euro, pentru că a intermediat vânzarea drepturilor TV în 2011, cu toate că acest lucru a avut loc în urma unei licitaţii. De altfel, sediul acestei firme a fost şi el percheziţionat, ieri, de către poliţişti. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a făcut unele precizări legate de acţiunea care a avut loc ieri: "Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 - 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condiţiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal şi reprezentanţii societăţii câştigătoare.

De asemenea, rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale. În cauză s-a început urmărirea penală".

Înainte să ajungă la sediul Poliţiei Capitalei, pentru declaraţii, Dumitru Dragomir a explicat pe site-ul său cum au decurs lucrurile la percheziţie: "Au venit la ora şase! La mine acasă, la hotel şi la Bogdan. Acum am casa plină! Mă uit la televizor şi aflu ce se întâmplă cu mine. Oamenii sunt civilizaţi, îşi fac treaba. E un război în care eu sunt la mijloc, de când mă aşteptau duşmanii....Mă doare la pălărie, sunt în regulă cu toate actele, în orice subiect. Cât trăiesc eu sunt acoperit de hârtii, când o să mor voi fi acoperit de pământ".

Fostul vicepreşedinte al LPF, Alexandru Boc, a explicat cum au stat lucrurile cu acest comision: "Comisionul a fost aprobat în Adunarea Generală. Nu am participat la discuţii şi la semnarea contractului, deci nu ştiu mai mult. Contractul a fost semnat de Dragomir şi de domnul Popescu probabil, directorul economic de atunci. Pe mine nu m-a chemat nimeni la audieri şi nici nu avea de ce să mă cheme. Au mai fost anchete pe această temă şi s-au terminat favorabil pentru domnul Dragomir, care mereu s-a acoperit de acte". Percheziţiile au fost efectuate de Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Dragomir a vorbit de "anchete media" înainte de percheziţie

Pe site-ul său, oracoluldinbalcesti.ro, Dumitru Dragomir a scris cu 24 de ore înainte să fie vizitat de poliţişti despre anchetele media şi despre felul cum autorităţile lansează perdele de fum anchetând persoane publice cu mare notorietate: "Evenimentele cotidiene inventate de propagandiştii "diavolului" sunt interesante şi gustate de cei mulţi şi nevoiaşi. În ultimii ani s-a mers pe anchete media, atrăgând posturi partizane unor formaţiuni politice de stânga sau de dreapta care, în funcţie de avantaje, îndobitocesc populaţia cu tot felul de "bombe" de presă. Informaţiile către ziarişti vin pe filiera puterii. Cine e mai puternic manipulează informaţiile către ziare şi televiziuni, aşa cum doresc cei care conduc. Este mai răsunător să vorbeşti despre oameni şi evenimente cu notorietate decât despre micşorarea pensiilor sau lipsa locurilor de muncă. Cum apare o criză politică de proporţii, îi scoatem imediat la televizor pe Becali, Popescu, Vadim, Diaconu şi alţi mastodonţi ai notorietăţii, plus că începe defilarea, pe la TV, a unor impostori plătiţi care-şi dau cu părerea influenţând opinia publică şi deturnând-o de la adevăratele probleme. Nu contează că sărăcia a cuprins întreaga ţară, că populaţia o duce pe zi ce trece mai greu, că se inventează pe fiecare zi o taxă în plus, că statul, prin oamenii pe care noi i-am ales, îşi bate joc de copiii noştri, de părinţi, de bătrâni, că specialiştii pleacă din ţară fără să mai revină, că de multe ori o parte din mass media influenţează negativ mersul anchetelor şi chiar decizia finală în cazul unor procese mincinoase. Noroc că majoritatea judecătorilor sunt cinstiţi şi au frică de Dumnezeu. Prin presă se fac multe jocuri, acoperindu-se, în funcţie de interes, marile fraude din banii publici. Ce să mai înţeleagă românul de rând când vede că la Bucureşti, Constanţa, Alba, Severin şi prin alte părţi ale ţării puternicii zilei se toarnă unii pe alţii? Ba, mai mult, uneori se întâmplă ca azi să fie arestat unul căruia i s-a întins o cursă, iar mâine auzim că era nevinovat şi i s-a întins o cursă, şi li se întocmeşte dosar penal celor care îl doborâseră! (...) În preajma alegerilor devenim mai veninoşi decât şerpii, atacând oameni nevinovaţi numai pentru a atrage atenţia de la alte "făcături", sau pentru că locurile importante din politică să fie ocupate "de ai noştri, nu de ai voştri"!".

"Sala de bal" revine în atenţie

Surse din cadrul LPF ne-au declarat că Dumitru Dragomir ar trebui să aibă şi mai multe motive de îngrijorare, pentru că această anchetă se va ramifica şi la lumină vor ieşi şi alte contracte "semnate la limita legalităţii". Legat de vânzarea drepturilor TV, în urmă cu un an au ieşit la lumină mai multe amănunte interesante. Dosarul "şantajul", în care au fost implicaţi mai mulţi oameni din cadrul Antena Group şi administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, a ţinut capul de afiş al presei vara trecută. Din acest dosar, în urma unor dezvăluiri a apărut un altul denumit generic "sala de bal"cu ramificaţii în lumea fotbalului, mai exact în legătură cu vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga 1. Procurorii DNA au cercetat contractul prin care firma Bodu SRL deţinută de Dumitru Dragomir a primit 3.500.000 euro de la RCS&RDS. În urma unor informaţii lansate pe piaţă de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, preluate ulterior de toată presa, opinia publică a aflat că între preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, şi grupul RCS & RDS există un contract profitabil pentru ambele părţi. Compania de cablu a finanţat, începând cu 2009, după ce achiziţionase drepturile TV pe trei ani, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir, Crystal Palace Ballrooms, un complex de săli de evenimente. Complexul se află în proprietatea SC Bodu SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb