FOTBAL ŞI BANI Abramovici a investit 1,5 miliarde euro ca să ajungă "regele" Europei

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 20 mai 2013

Abramovici a investit 1,5 miliarde euro ca să ajungă "regele" Europei

Zece ani în care au fost investiţi 1,5 miliarde euro, ingerinţe cât mai mici în afacere, aceasta este reţeta cu ajutorul căreia poţi să duci o echipă de fotbal în fruntea continentului. Scumpă şi cronofagă, reţeta a fost folosită de oligarhul rus Roman Abramovici care a ajuns "regele" Europei fotbalistice la nivel de club. Formaţia pe care o patronează, Chelsea Londra, a reuşit o performanţă unică în istoria sportului rege, deţinând, pentru 10 zile, până sâmbătă 25 mai, atât Liga Campionilor, cucerită în 2012, cât şi trofeul Europa League, adjudecat săptămâna trecută, după ce a învins în finala competiţiei pe Benfica Lisabona. Până să ajungă în acest punct, Chelsea a "rotit" câteva zeci de jucători de "primă mână" şi nu mai puţin de nouă antrenori, lucru total atipic pentru o echipă de prim rang din Anglia. Fără investiţiile masive ale lui Roman Abramovici acest lucru nu ar fi fost posibil. Numai în transferuri de fotbalişti au fost băgate aproximativ 900 milioane de euro, fără ca investiţia să producă profit.

Miliardarul rus a cumpărat clubul Chelsea în 2003, pentru 142 milioane de lire sterline (217 milioane dolari), cele mai mari investiţii făcându-le în primii 3 ani, peste 600 milioane euro. În competiţia internă, Premier League, echipa a triumfat de trei ori, iar pe plan internaţional consacrarea a venit în ultimii doi ani când a câştigat Liga campionilor şi Europa League.

Roman Abramovici se află pe locul opt în topul miliardarilor ruşi, cu o avere de 12,7 miliarde de dolari, fiind cunoscut drept cel mai filantrop dintre cei mai bogaţi 15 oameni din Rusia. Cifrele stau drept mărturie, în ultimii doi ani, donaţiile lui Abramovici ajungând la 310 milioane de dolari. O treime dintre donaţiile lui Abramovici au fost acordate pentru proiecte sociale în regiune Ciukotka, de lângă Alaska, unde a fost guvernator, conform datelor oferite de Bloomberg. Spre exemplu Alişer Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a donat în aceeaşi perioadă 247 de milioane de dolari. Usmanov are o avere de 19,4 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg. Dintre cei 15 miliardari ruşi analizaţi de Bloomberg, numai 10 au furnizat date privind donaţiile caritabile.

Revenind la Abramovici, acesta şi-a construit averea cumpărând unele dintre cele mai mari companii din Rusia la preţuri minime, în perioada preşedinţei Boris Elţân, imediat după prăbuşirea comunismului. Din 1999, el a donat sau a investit peste 2,5 miliarde de dolari pentru construirea de şcoli, spitale şi infrastructură în Ciukotka. Cea mai mare parte a averii lui Abramovici derivă din vânzarea Sibneft, companie petrolieră cumpărată cu 100 de milioane de dolari în 1996. După 10 ani, Abramovici a vândut compania grupului Gazprom, pentru 13 miliarde de dolari. Abramovici are proprietăţi în Londra, Cap D'Antibes pe riviera franceză, pe insula Saint-Barthelemy din Caraibe şi în Aspen, Colorado. Cum miliardarii ruşi sunt solicitaţi deseori să ajute la finanţarea proiectelor considerate de Kremlin de importanţă naţională, precum Olimpiada de Iarnă şi Cupa Mondială, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, i-a recomandat în urmă cu trei ani lui Abramovici "să îşi bage mâna în buzunar" şi să contribuie la finanţarea construcţiei de stadioane pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb