FOTBAL ŞI BANI Dinamo a plătit un milion de euro pentru o oră de joc

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 20 aprilie 2011

Dinamo a plătit un milion de euro pentru o oră de joc

Criza economică poate reprezenta o şansă mare pentru tinerii fotbalişti autohtoni. Explicaţia este simplă, patronii de cluburi au început să promoveze tinerele talente autohtone în loc să plătească sute de mii de euro pe jucători străini, care de cele mai multe ori sunt foarte departe de aşteptări şi investiţii. Preşedintele lui FC Dinamo, Nicolae Badea, este printre primii care recunoaşte că s-au făcut greşeli mari în acest sens.

Anonim pentru mulţi, fundaşul sârb Nino Pekaric este unul dintre cei mai costisitori fotbalişti care au trecut prin Liga 1. Pekaric a fost transferat în 2007 de la Vojvodina Novi Sad ca înlocuitor pentru Radu Ştefan plecat în Italia la formaţia Lazio Roma. S-au plătit 650.000 de euro pentru transferul fotbalistului care a jucat pentru formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare în 3 meciuri. Practic, sârbul a stat pe gazon în meciuri oficiale aproximativ 60 de minute. Dacă la suma de trans-fer se mai adaugă şi celelalte cheltuieli, cazare, salariu, se ajunge la un total de un milion de euro cheltuit pentru o oră de fotbal modest. "Sperăm că nu vor mai fi repetate anumite greşeli. Nu îmi place să dau exemple, dar nu se poate să cheltuieşti un milion de euro pentru un jucător, Pekaric, care a jucat pentru Dinamo maxim 60 de minute. Acesta nu e un caz singular. Îmi place atitudinea noii generaţii de jucători tineri, care au înţeles care e spiritul lui Dinamo. Probabil că echipa ar avea nevoie ca să câştige titlul de campioană de un buget mai mic decât a avut în anii în care nu a făcut-o", a declarat preşedintele Nicolae Badea.

Un alt fotbalist care a reuşit să dezechilibreze în scurt timp balanţa financiară a clubului Dinamo a fost brazilianul Thiago, adus de la Sheriff Tiraspol pentru 500.000 de euro. Thiago a evoluat doar în şase partide, după care a fugit de la echipă, anunţând că se lasă de fotbal. După un an de suspendare, fotbalistul a ajuns în Ucraina la Karpati Lvov, Dinamo reuşind să acopere foarte puţin din pagubă, 75.000 de euro.

De altfel, în ultimii 4 ani, clubul Dinamo a cheltuit peste 5 milioane de euro cu jucători care nu au confirmat aşteptările, printre aceştia găsindu-se şi câţiva autohtoni reveniţi de la cluburi din străinătate. Vojislav Vranjkovic, Julio Cesar, Blagoja Todorovski, Osvaldo Miranda, Nicolae Mitea, Gualberto Campos, Alexandr Kolinko, Papa Malik, Ianis Zicu sunt jucătorii care nu au reuşit joace constant sub culorile alb-roşii, în final, pentru a limita pagubele, clubul renunţând la serviciile lor.

Cluburile Steaua şi Rapid au pierdut şi ele foarte mulţi bani din cauza unor transferuri nereuşite. Formaţia din Giuleşti a cheltuit aproape 10 milioane de euro în cele câteva luni în care clubul a fost condus de omul de afaceri Fathi Taher, de aici pornind neînţelegerile dintre acesta şi George Copos, care în final nu a mai vrut să-i cedeze clubul. "La Rapid a fost adus un antrenor (n.r. Jose Pesseiro) care a fost plătit cu 1.119.000 de euro pentru cinci luni. Nouă milioane de euro s-au cheltuit pe jucători, din care două milioane la impresari. Păi noi în 16 ani n-am plătit nici 500.000 de euro la impresari, iar în 2008 s-au dat 2 milioane", a declarat, la vremea respectivă, George Copos. În actuala ediţie de campionat s-a înregistrat un adevărat record pentru ultimii 5 ani în ceea ce priveşte numărul debutanţilor în Liga 1, proveniţi de pe piaţa internă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Banii astia au fost pierduti cu adevarat sau ei de fapt nu au existat decat in niste acte?

    Nu ii cred atat de naivi pe conducatorii lui Dinamo. 

    1. Bani astia au fost Pe.Karici cu adevarat!si dinamo e o echipa la fel de adevarata.Deja tinere talente ca Moti, Danciulescu,China -Infractorul s.a.m.d. uimesc asistenta.Am auzit ca au mai descoperit un copil talentat, joaca la U.Cluj, e vorba de Claudiu Niculescu.Se pare ca se pregatesc deja 10-12 milione de E pt. aducerea lui in Groapa cu caini maidanezi.

      Zau! 

      Pacat ca s-a renuntat la sperantele Mihalcea, Niculescu, Bratu, Barcauan...

      Dincolo de gluma, actuala generatie - Torje, Alexe, Ganea, Tucudean, Balgradean, Grigore- ii vor umple de bani pe Badea si Borcea, care deja se pregatesc pentru transferuri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb