FOTBAL ŞI BANI Insolvenţa, schemă tehnico-tactică de succes!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 13 iunie 2014

Insolvenţa, schemă tehnico-tactică de succes!

Fotbalul autohton a mai primit o lovitură de imagine, ieri, cu câteva ore înainte de primul meci al Campionatului Mondial. Brazilia cu fotbalul, noi cu insolvenţele! Tribunalul Bucureşti a admis cererea societăţii care administrează clubului FC Dinamo de deschidere a procedurii generale a insolvenţei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 10 septembrie.

Dinamo este al şaselea club de Liga I care solicită intrarea în insolvenţă în ultimii doi ani, după FC Rapid, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi şi FC Vaslui. Având în vedere că pe această listă se află foste campioane sau echipe care au evoluat în cupele europene în ultimele decenii, demonstrează că fotbalul nostru este afectat chiar la vârful lui. Privită drept o portiţă care ajută la depăşirea problemelor financiare, în cele mai multe cazuri insolvenţa devine o adevărată piatră de moară de gâtul cluburilor care se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment, aşa cum este cazul celor de la FC Argeş, care au dispărut efectiv din fotbal.

Pentru fanii lui Dinamo situaţia este frustrantă având în vedere că după o pauză echipa reuşise să prindă un loc în cupele europene. Formaţia condusă de Flavius Stoican s-a clasat pe locul 4 la finalul sezonului Ligii 1, loc care îi permitea să participe în turul doi preliminar al Europa League. Cum cererea de intrare în insolvenţă a fost depusă la începutul lunii mai, comisia pentru acordarea licenţei cluburilor a retras, pe 21 mai, licenţa clubului Dinamo pentru participarea în competiţiile de club organizate de UEFA în sezonul 2014-2015. Conform legislaţiei UEFA un club nu poate participa în cupele europene în perioada în care se află în insolvenţă. UEFA permite înscrierea cluburilor în competiţiile pe care le organizează după un an de la încheierea acestei proceduri. Astfel stând lucrurile, CFR Cluj va lua locul celor de la Dinamo în Europa League, chiar dacă şi această echipă a fost foarte aproape de intrarea în insolvenţă la începutul acestui an.

Andrei Cătălin Dascăl este administratorul judiciar numit de instanţă, în următoarea perioadă acesta va trebui să avizeze toate plăţile pe care le va face clubul. Dorin Irimia, purtătorul de cuvânt al clubului, consideră că aceasta este o veste bună pentru club: "Ne bucurăm pentru această veste, era singura oportunitate viabilă de a salva clubul. După numirea administratorului judiciar vom intra în normal". Din punctul de vedere al valorii lotului, Dinamo se situează pe poziţia a treia în Liga 1, cei 32 de fotbalişti antrenaţi de Flavius Stoican fiind evaluaţi la aproximativ 19.000.000 de euro, conform transfermarkt.de.

Într-o scrisoare deschisă, actualul acţionar al FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a precizat că "deceniul criminal" şi datoriile acumulate în perioada în care clubul a fost în propietatea foştilor acţionari au condus la decizia de a solicita intrarea în insolvenţă a societăţii. La finele anului 2012 datoriile clubului se ridicau la aproximativ 15.500.000 de euro. Fostul acţionar al lui Dinamo, Nicolae Badea, nu crede că actualul acţionar majoritar, Ionuţ Negoiţă, ar fi investit 14.000.000 de euro, în ultimul an, de când a preluat clubul: "Investiţia de 14 milioane euro în perioada martie 2013-martie 2014 este foarte puţin credibilă, prin prisma transferurilor efectuate de Dinamo în această perioadă, precum şi a neonorării angajamentelor de plată asumate la momentul preluării pachetului majoritar faţă de diverşi parteneri ai lui Dinamo. Conform informaţiilor publice disponibile, la finele anului 2012, totalul datoriilor lui Dinamo se situau în jurul valorii de 15,5 milioane euro (din care aproximativ 50 la sută aveau termen de rambursare peste 1 an), din care valoarea împrumuturilor acordate de foştii acţionari era de circa 7 milioane de euro (împrumuturi tranzacţionate către dl. Negoiţă la un preţ de aproximativ 25 la sută din valoarea acestora), împrumuturi contractate de la bănci circa 5 milioane euro (credit de investiţie achiziţie Baza Săftica, achiziţie apartamente cu destinaţia de locuinţe pentru jucători, anticipare drepturi TV), soldul furnizorilor de aproximativ 1.450.000 euro, restul fiind datorii către bugetul de stat, jucători şi staful administrativ. Totodată, trebuie să avem în vedere încasările pentru anul 2013 în valoare de aproximativ 7,9 milioane euro, rezultate din creanţele pe care Dinamo le avea de încasat la finele 2012 de circa 1,7 milioane euro, încasările rezultate din vânzarea jucătorilor de 2,5 milioane euro, drepturi TV de circa 2,5 milioane euro, contracte de publicitate aproximativ 1,2 milioane euro. În contextul financiar prezentat mai sus şi aferent anului 2012 şi în baza unei comparaţii cu finalul anului 2013, se poate observa cu uşurinţă că nu există temei pentru declararea unei stări de insolvenţe, decât în condiţiile unor intenţii vădite de a genera pierderi creditorilor lui Dinamo ".

Dacă Mondialul din Brazilia ne va propune câteva "desene" tehnico - tactice interesante, de ultimă oră, în Liga 1 insolvenţa pare a fi cea mai de succes schemă, gândită nu de antrenori ci de patroni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb