FOTBAL ŞI BANI Jocuri de culise la cel mai înalt nivel

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 26 mai 2015

Jocuri de culise la cel mai înalt nivel

Alegerile pentru şefia Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), care vor avea loc vineri 29 mai, la Zurich, au provocat numeroase scandaluri soldate cu retrageri de candidaturi. Francezul Jerome Champagne, portughezul Louis Figo şi olandezul Michael van Praag au decis să iasă din cursă, confruntarea finală aducându-i faţă în faţă pe actualul preşedinte, elveţianul Sepp Blatter, şi pe iordanianul Ali Bin Al Hussein. Contestat pentru multe dintre deciziile sale, Sepp Blatter, în vârstă de 78 de ani, preşedintele FIFA din 1998, candidează pentru al cincilea mandat şi este considerat marele favorit, chiar dacă toţi cei care au ieşit din cursă le-au cerut federaţiilor susţinătoare să-şi redirecţioneze voturile către iordanianul Al Hussein. În ultimele luni s-a vorbit despre corupţie, bani negri, interese ascunse, dar toată lumea pare să se fi împăcat cu gândul că Blatter va mai obţine un mandat la conducerea forului mondial.

Susţinut de conducerea Federaţiei Române de Fotbal, olandezul Michael Van Praag consideră că forul mondial riscă să-şi piardă definitiv credibilitatea dacă nu se reformează în cel mai scurt timp: "Sunt foarte îngrijorat în legătură cu FIFA şi toată lumea ştie acest lucru. FIFA şi-a pierdut credibilitatea. S-a întors mult în trecut. Aceste alegeri sunt precum fotbalul. Nu întotdeauna câştigă echipa cea mai puternică, există şi surprize". Fostul mare fotbalist Louis Figo s-a arătat dezamăgit de felul în care este condus fotbalul mondial: "În ultimele luni am remarcat că nu există nici o dorinţă de schimbare, am fost martorul unor incidente prin toată lumea, de care ar trebui să-i fie ruşine oricui doreşte ca fotbalul să fie un sport liber, curat şi democratic. E o dictatură! Am văzut cu ochii mei preşedinţi de federaţie care, la o zi după ce au comparat FIFA cu diavolul, au urcat pe scenă şi au comparat aceiaşi oameni cu Iisus. Unii candidaţi au fost opriţi să se adreseze federaţiilor, în timp ce un alt candidat a putut rosti un discurs liber. N-a fost nici măcar o singură dezbatere publică despre proiectele candidaţilor. Procesul de alegere este un plebiscit pentru acordarea puterii unui singur om, lucru cu care eu nu sunt de acord. De aceea, după o perioadă de reflecţie şi discuţie cu alţi doi candidaţi am decis că ceea ce se va întîmpla pe 29 mai la Zurich nu e un act electoral normal, aşa că m-am retras". Şeful UEFA, Michel Platini, văzut de toată lumea drept următorul preşedinte al FIFA, a refuzat să intre direct în luptă anul acesta, dar şi-a manifestat deschis opoziţia faţă de Blatter: "L-am susţinut în 1998 pentru că am crezut că era persoana ideală. Acum, după 4 mandate, cred că e timpul să se dea la o parte, să lase locul altcuiva, pentru că e nevoie de un suflu nou. Imaginea FIFA este foarte, foarte, foarte proastă în acest moment şi din această cauză trebuie să renunţe".

Chiar dacă echipa actualului preşedinte se laudă cu realizările din ultimii 17 ani, există în continuare numeroase subiecte delicate, care nu au fost pe deplin lămurite. Atribuirea turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar) a stârnit un imens scandal. Numeroasele acuzaţii de corupţie lansate împotriva conducerii forului mondial, care ar fi primit foloase materiale nejustificate pentru a influenţa respectivele decizii, au dus la demararea unei anchete. Michael Garcia, fost procuror federal american, a redactat un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, care conţine numeroase elemente explozive, inclusiv mărturii legate de modul în care s-a făcut trafic de voturi contra-cost ale unor şefi de federaţie din Africa. Raportul lui Garcia a fost prezentat în septembrie 2014 Comisiei de Etică a FIFA, dar nu a fost publicat, în ciuda solicitărilor autorului acestuia. În cele din urmă, FIFA a scos din culpă Rusia şi Qatarul, viitoarele gazde ale CM, considerând că atribuirea organizării competiţiei acestor ţări nu poate fi contestată, în ciuda unor elemente discutabile. Deranjat de această decizie, Garcia a demisionat din funcţia de preşedinte al camerei de anchetă din cadrul Comisiei de Etică a FIFA, fiind evident pentru toată lumea că la mijloc sunt lucruri necurate. Conducerea FIFA a făcut tot posibilul să îngroape acest scandal şi în bună măsură a şi reuşit.

Pe de altă parte, susţinătorii lui Blatter afirmă că forul mondial are nevoie de stabilitate şi că alegerea lui Ali Bin Al Hussein nu ar fi cel mai fericit lucru pentru fotbalul european. Fără să dezvolte prea mult acest subiect, dar chiar şi fără argumente palpabile au reuşit să convingă destui şefi de federaţie să mizeze pe continuitate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fauna care mișună printre conducătorii din fotbal se pare ca are aceleași caracteristici peste tot în lume!

    Ce ne-am mai bucurat când, la noi, am scăpat de Mircea Sandu sau de Dumitru Dragomir! 

    Acum ne mușcăm mâinile, erau mai buni decât cei noi veniți! 

    Dar ce-i mai grav este ca si la nivel politic se întâmpla acelasi fenomen, peste tot in lume!?! 

    Asta sa fie oare, de fapt, adevarata criza mondiala?

     

    1. Corect, criza morala ne distruge! Iar in materie de conducatori, de fotbal sau politici, regresul este constant!

    Ceea ce merita subliniat e ca evenimentele din fotbal anticipeaza cu suficienta acuratete ce va fi sa se intample la nivel macroeconomic. In Romania de fotbal s-a ales praful (DNA-ul a fost principalul “vinovat”). Oare economia o va lua si ea pe acelasi drum( via Beciul Domnesc bineinteles)?

    1. Fotbal am avut, dar economie?!

      La fel ca fotbalul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb