FOTBAL ŞI BANI Liga 1, pe lista neagră a nerespectării contractelor

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 28 septembrie 2016

Liga 1, pe lista neagră a nerespectării contractelor

Liga 1 şi-a căpătat o reputaţie proastă la nivel european din cauza nerespectării contractelor fotbaliştilor profesionişti, dar şi a întârzierilor înregistrate la plata salariilor.

Reprezentanţii sindicatelor fotbaliştilor s-au întâlnit în Olanda pentru a discuta despre modul cum pot fi remediate anumite deficienţe ale relaţiei fotbalist - club. Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti (FIFPro) a propus necesitatea implementării la nivel continental a unor contracte standard. Slovenia, Croaţia, Cehia şi România sunt ţările în care jucătorii nu se bucură de protecţia unor contracte de muncă obligatorii pentru cluburi. La presiunea sindicatului fotbaliştilor, UEFA a încercat şi parţial a reuşit să reducă datoriile cluburilor către jucători, inclusiv restanţe salariale, dar s-a putut acţiona doar în cazul echipelor calificate în cupele europene, celelalte cluburi fiind obligate să respecte regulamente de licenţiere ale federaţiilor de care aparţin. FIFPro reclamă faptul că în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, cluburile folosesc un sistem dublu de plată, în care vedetele sunt plătite la timp, iar jucătorii "mai puţin importanţi" au mari întârzieri la plata contractelor. La sfârşitul acestui an va fi lansat un raport legat de situaţia plăţii salariilor jucătorilor, pentru realizarea lui fiind analizate răspunsurile a 15.000 de jucători din Europa, Africa, America şi Asia/Oceania. În 2012, peste 41% din jucătorii din Europa de Est au raportat întârzieri de plată, iar semnalele sunt că în acest moment situaţia este şi mai rea.

În Liga 1 foarte puţine cluburi mai reuşesc să plătească lunar salariile jucătorilor, litigiile jucător - club fiind o constantă tristă a unui fotbal intrat în insolvenţă. Pe site-ul Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) sunt semnalate întârzierile la plata salariilor la anumite cluburi: "Fotbaliştii mai multor cluburi din Liga I au răbufnit din cauza întârzierii cu care sunt plătite salariile. După ce jucătorii Astrei şi antrenorul Marius Şumudică au depus memorii pentru a primi restanţele financiare, sportivii de la Pandurii Târgu Jiu şi Concordia Chiajna au vorbit despre problemele prin care trec. "Nu e normal să stăm de atâtea luni neplătiţi. Sunt atâţia jucători care au din urmă de primit. Nu ai nicio bucurie când mergi acasă, a declarat George Ţucudean, atacantul Pandurilor. La rândul lor, fotbaliştii Concordiei spun că nu au mai primit niciun ban în ultimele două luni. De asemenea, Florin Prunea a recunoscut că există datorii faţă de jucători şi la CSM Poli Iaşi". Întârzieri sunt şi la alte cluburi, existând o adevărată tornadă a problemelor financiare, insolvenţelor şi falimentelor, care înghite fotbalişti de talent şi cluburi de tradiţie. S-au încercat unele măsuri dinspre FRF, LPF şi sindicatul fotbaliştilor, dar criza financiară este atât de mare încât dacă s-ar aplica cu stricteţe un plan de reformă, probabil la viitoarea ediţie a Ligii 1 s-ar mai prezenta cel mult 4-5 echipe. Conform afan.ro, vecinii bulgari au făcut un pas important în ceea ce priveşte siguranţa financiară a fotbaliştilor: "Uniunea Fotbaliştilor din Bulgaria a semnat o înţelegere cu Liga Naţională, potrivit căreia salariul minim al jucătorilor va creşte cu 30%. Astfel, un fotbalist din primul eşalon nu poate fi plătit cu mai puţin de 1,300 de leva (aproximativ 665 de euro). Jucătorii care activează în a doua divizie vor avea un salariu de cel puţin 650 de leva (de la 500 de leva)". Celelalte măsuri luate de bulgari ar merita să fie studiate şi de către LPF şi FRF. Astfel, cluburile nu mai au voie să trimită jucătorii să se antreneze singuri sau cu echipa secundă, în cazul în care aceştia refuză să semneze prelungirea contractului sau pentru a-i forţa să plece; fotbaliştii care activează în Bulgaria vor putea cere să devină liberi de contract dacă trece o lună fără să fie plătiţi; se va constutui un fond comun din care fotbaliştii să primească salariile în cazul în care clubul intră în insolvenţă. Beneficiind de o astfel de "reclamă", Liga 1 devine din ce în ce mai puţin atractivă pentru fotbaliştii de valoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb