FOTBAL ŞI BANI Liga 1: proiecte fanteziste şi restructurare

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 15 ianuarie 2013

Liga 1: proiecte fanteziste şi restructurare

Structura Ligii 1 la fotbal se va modifica din această vară. Semnalele sunt clare, problemele financiare urmând să oblige Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal să găsească un cadru adecvat astfel încât competiţia internă să nu se sufoce din cauza faptului că mai multe cluburi nu mai fac faţă actualelor cerinţe. Au apărut mai multe variante, unele complet fanteziste, altele mai apropiate de realitate. Un lucru este cert, Liga 1 nu va mai avea 18 echipe în sezonul 2013-2014. Accelerarea procesului de reducere a numărului de echipe, la 14 sau 12 este dictată şi de faptul că mai multe cluburi şi-au cerut insolvenţa şi altele nu vor putea să îndeplinească cerinţele din caietul de licenţiere. De altfel, conform oficialilor de la LPF, jumătate din echipele Ligii 1 au conturile blocate. Faptul că fotbalul autohton s-a ghidat numai după principiile unei economii de piaţă sălbatice, a dus la această stare de fapt, cu 1-2 excepţii, cluburile autohtone nu au investit mai nimic în centre de copii şi ju­niori, bazându-se doar pe transferuri de jucători, în special din exterior, iar acum în criză de lichidităţi nu au ce să promoveze din propriile pepiniere.

O idee fantezistă este legată de crearea unui campionat româno-maghiar, care ar satisface toate pretenţiile companiei de cablu care deţine drepturile de transmisie ale meciurilor din Liga 1 şi care nu este de acord cu reducerea numărului de echipe. Un posibil campionat unit ar programa partide precum Steaua - Ferencvaros, Dinamo - Honved, CFR Cluj - MTK Budapesta, FC Vaslui - Videoton. La hochei pe gheaţă există "Liga Mol", la care participă echipe din ţara noastră şi Ungaria, dar care se desfăşoară în paralel cu întrecerile interne. Un astfel de proiect are şanse mici să fie acceptat de UEFA, dar şi de opinia publică din cele două ţări. Dacă forul continental ar accepta ca în competiţiile internaţionale să participe cele mai bune echipe dintr-un astfel de campionat hibrid, este puţin probabil ca fanii maghiari să fie de acord ca în Liga Campionilor şi Europa League să fie reprezentaţi de Steaua, FC Vaslui sau Astra Giurgiu, în cazul în care formaţiile maghiare s-ar clasa în partea inferioară a clasamentului. Iniţiativa nu este una singulară, Celtic Glasgow şi Glasgow Rangers şi-au manifestat în repetate rânduri dorinţa să joace în campionatul Angliei, cele mai bune formaţii din Belgia şi Olanda ar dori să evolueze într-o ligă comună, la fel şi formaţiile din Ucraina şi Rusia, dar niciodată nu s-a făcut pasul de la vorbe la iniţiative concrete.

Faptul că echipele vor fi obligate să încheie cu jucătorii contracte de muncă, în urma cărora vor plăti impozite către statul român conform legislaţiei în vigoare, a stârnit revolta patronilor. Astfel s-a propus ca toţi fotbaliştii din Liga 1 să obţină cetăţenia rusă, după modelul Depardieu, sau ca societăţile care adminis­trează cluburile din prima divizie să se mute în Bulgaria, unde taxele sunt mai mici. Preşedintele LPF este cel care a lansat pe piaţă ultima propunere şi este decis să poarte o discuţie cu membrii guvernului înainte de începerea returului: "Vom avea întâlnire cu membrii guvernului, dar numai după Adunarea Generală a ligii, să vedem ce poziţie au cluburile. Nu fac nimic fără aprobarea Adunării Generale. O să dispară fotbalul profesionist în viitor, vă spun de acum. Dacă situaţia economică nu se îndreaptă şi guvernul nu vine cu facilităţi pentru sport, sportul moare. Nu fotbalul profesionist, sportul în general moare. Toate sporturile de echipă sunt pe ducă în România. Eu nu spun că ar trebui să se dea bani fotbalului profesionist, să nu se înţeleagă greşit. Eu aş vrea să facă ce au făcut ungurii. Ungurii au făcut 80 de centre de copii şi juniori, să facă şi guvernul nostru măcar opt. În plus, dacă nu scade fiscalitatea sportul moare. Eu nu cred că se va impune totuşi regula asta cu contractele de muncă. Nu poate nimeni să ne oblige pe noi, în ţara noastră ne călăuzim după legile româneşti. Dar nu se poate ca pentru un salariu de fotbalist de 100.000 de euro să dai la stat 82.000. Cluburile dau faliment în cazul ăsta. Eu ce să fac? Dau din gură pe la televiziuni, poate află şi guvernanţii de nenorocirea care s-a instaurat în sportul românesc". Dincolo de presiunea exercitată asupra autorităţilor, conducătorii fotbalului autohton sunt obligaţi să prezinte în cel mai scurt timp un plan de redresare cu măsuri concrete, calibrate pe posibilităţile actuale ale echipelor, altfel dacă toată greutatea este lăsată pe umerii investitorilor sunt şanse mari ca de anul viitor la startul competiţiei să se prezinte maxim 10 echipe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb