FOTBAL ŞI BANI Liga 1 reporneşte cu gândul la finanţarea europeană şi drepturile TV

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 12 februarie 2016

Liga 1 reporneşte cu gândul la finanţarea europeană şi drepturile TV

Competiţia fotbalistică internă se reia astăzi cu primul meci al etapei a 24-a. Obiectivele echipelor sunt clare: participarea în cupele europene - o adevărată infuzie de capital în cazul fericit în care se ajunge în grupele Ligii Campionilor sau Europa League - sau evitarea retrogradării şi menţinerea finanţării din drepturile TV. Jucătorii au şi ei obiective personale, clare, legate de prezenţa în lotul care va evolua la turneul final al Campionatului European de fotbal din Franţa, prezenţă văzută ca o rampă de lansare spre un eventual transfer peste hotare.

Pauza de iarnă a fost foarte rodnică din punct de vedere al transferurilor, în special al repatrierilor unor internaţionali autohtoni, reveniţi în Liga 1 din poziţia de jucători liberi de contract. Adrian Mutu (ASA Târgu Mureş), Ciprian Marica, Gabriel Tamaş, Mihai Pintilii, Alexandru Bourceanu (Steaua), Liviu Antal (Pandurii Târgu Jiu), Andrei Cristea (CSMS Iaşi) sunt câţiva dintre jucătorii reveniţi în prima divizie de la care se aşteaptă să încline balanţa în meciurile rămase până la finalul campionatului. Toţi speră să-l impresioneze pe selecţionerul Anghel Iordănescu şi să îl convingă să îi convoace la turneul final, o bună ocazie pentru relansarea carierei.

Chestiunea banilor din drepturile TV este în continuare foarte importantă pentru cluburi, în condiţiile în care pentru multe dintre ele aceste sume reprezintă o parte consistentă din buget. Pe 4 martie 2014, Liga Profesionistă de Fotbal a semnat un parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal încasează anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon, în acest moment meciurile fiind difuzate de Look TV, Digi Sport şi Dolce Sport. La începutul actualei ediţii de campionat preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a anunţat cum vor fi împărţiţi banii între cele 14 cluburi: "Grila TV pentru următoarele sezoane competiţionale a fost aprobată de Adunarea Generală. Liga a hotărât ca în sezonul regulat, să fie împărţiţi banii la fel ca anii trecuţi: adică 30 % în mod egal şi 70 % în funcţie de clasamentul din anul precedent. În ceea ce priveşte rata a doua a contractului va fi împărţită egal, 50 % cu 50 %. Prin urmare, cei 50 % rezervaţi celor şase echipe din play-off după acelaşi sistem: 30 % în mod egal şi 70 % în funcţie de clasamentul de la finalul sezonului regulat. Celelalte 50 de procente se vor împărţi după acelaşi principiu, 30 % cu 70 %, celor opt echipe din play-out".

Sezonul regulat se va încheia pe 27 februarie, fiind urmat de play-off, care are programată ultima etapă pe 11 mai 2016, şi play-out, care îşi dispută ultima rundă pe 28 mai. Primele două clasate în play-off se califică în preliminariile Ligi Campionilor, locurile 3, 4 şi echipa care va câştiga Cupa României merg în Europa League. Locurile 13 şi 14 retrogradează direct, iar formaţia clasată pe locul 12 va juca un meci de baraj cu câştigătoarea dublei dintre echipele clasate pe locul 2 în eşalonul al doilea la finalul sezonului.

Program etapa 24

-Vineri, 12 februarie-

ASA Târgu Mureş - Pandurii Târgu Jiu (ora 20.30)

-Sâmbătă, 13 februarie-

FC Viitorul - CSMS Iaşi (ora 18.00)

Astra Giugiu - CFR Cluj (ora 20.30)

-Duminică, 14 februarie-

CSU Craiova - Petrolul Ploieşti (ora 14.00)

Poli Timişoara - FC Voluntari (ora 16.30)

FC Dinamo - FC Botoşani (ora 19.00)

-Luni, 15 februarie-

Concordia Chiajna - FC Steaua (ora 20.30).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb