FOTBAL ŞI BANI Probleme financiare majore cauzate de un dosar penal

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 6 iunie 2013

Probleme financiare majore cauzate de un dosar penal

Condamnările din "Dosarul Valiza" au pus pe jar întreg fotbalul autohton. Două dintre simbolurile sportului rege de la noi, Steaua şi echipa naţională, au probleme evidente în ciuda declaraţiilor unora dintre cei implicaţi în fenomen, care doresc să liniştească apele cât mai repede cu putinţă. Un lucru cert, falimentul moral este total, iar din punct de vedere financiar lucrurile scârţâie înfiorător.

Până când se vor pronunţa comisiile autohtone, chiar dacă sunt deja supuse la o presiune enormă, şi cele ale UEFA, trebuie luată în calcul cu seriozitate posibilitatea ca echipa campioană să nu evolueze în cupele europene în sezonul 2013-2014. Pentru Steaua, lovitura ar fi teribilă, bugetul fiind serios afectat, cu pierderi de ordinul zecilor de milioane de euro. Toate calculele făcute după încarcerarea patronului ţineau cont de banii care puteau veni dintr-o participare cât mai lungă în Liga Campionilor sau Europa League. Cu Steaua cap de serie, şansele ca echipa să ajungă în grupele Ligii Campionilor erau foarte mari. Astfel, din market pool, vânzarea de bilete şi bonusuri de la UEFA s-ar fi putut ajunge la peste 20.000.000 de euro, o sumă impresionantă pentru competiţia internă unde nu mai există bugete anuale mai mari de 10.000.000 de euro. Sezonul trecut a demonstrat că o echipă puternică poate strânge destui bani şi din Europa League, peste 5.000.000 de euro, dacă ajunge în primăvara europeană.Tocmai de aceea, pentru viitorul clubului este foarte important ca forul continental să nu fie drastic atunci când va judeca această speţă, dar pedepsele date în alte cazuri, mai mult sau mai puţin asemănătoare, de către UEFA au fost foarte dure. Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în stilul caracteristic - uşor isteric, prin care anunţă că echipa va juca în preliminariile Ligii Campionilor: "Trebuie să fii înfiorător de prost sau de o incompetenţă crasă ca să compari cazurile Fenerbahce şi Juventus cu ceea ce s-a întâmplat azi... ori să te orbească ura. Chiar nu întelegeţi, < hateri > obosiţi, că nu ne puteţi doborî? Steaua va juca în preliminariile UEFA Champions League, eu sunt convins şi de calificarea în grupe. Nu vă mai obosiţi să ne denigraţi şi nu mai scrieţi (spuneţi) ceea ce vă imaginaţi (doriţi)..." Mesajul e clar, doar argumentele lipsesc, şi fără argumente şi probe, s-a văzut şi în multiplele dosare ale lui Gigi Becali, şansele de izbândă la o eventuală judecată sunt foarte mici.

În discuţie a fost pusă şi eventuala retrogradare a Stelei în Liga a 2-a, de către forurile interne, dar posibilitatea este redusă având în vedere că mai mulţi oficiali ai FRF şi LPF s-au pronunţat deja asupra acestei chestiuni, pe care o resping din start. Conform avocatului LPF, Cătălin Ciubotă, UEFA poate să ia o decizie de sancţionare a Stelei privind participarea în cupele europene, iar LPF poate să nu decidă nimic în acelaşi timp. De altfel, mai mulţi oficiali ai unor cluburi din Liga 1, inclusiv patronul clubului Dinamo, Ionuţ Negoiţă, au respins ideea unei posibile retrogradări a Stelei. Calculul e simplu şi are legătură tot cu finanţele: fără Steaua, după ce din competiţia internă au dispărut multe alte echipe de tradiţie (Rapid, U Craiova, U Cluj, FC Argeş, Poli Timişoara, Farul Constanţa...), vânzarea drepturilor TV nu ar mai fi foarte interesantă pentru cumpărători, astfel că toate echipele ar avea de suferit.

Chiar dacă dinspre Federaţia Română de nu a apărut nicio reacţie vizavi de condamnarea lui Victor Piţurcă, şi aici problemele de imagine sunt majore. "Nu ştiu ce s-a întâmplat, este problema mea personală pe care nu vreau să o discut cu voi", a fost declaraţia lui Victor Piţurcă. Pe fondul dispariţiei mai multor sponsori, cauzată de rezultatele slabe din ultimul deceniu, "problema personală" a selecţionerului poate inhiba şi mai mult dorinţa unor firme de a-şi asocia imaginea cu aceea a naţionalei. Preşedintele Mircea Sandu a anunţat la finele anului trecut că FRF a înregistrat pe anul 2012 un deficit bugetar de 3 milioane de euro, iar pe 2013 estimează că va ajunge la 4 milioane: "Bugetul federaţiei este afectat serios de criza economică. Pentru 2013 vom avea un buget de 15,93 de milioane de euro, dar realizat va fi doar 11 milioane, deci se estimează că va fi un deficit de 4 milioane. De altfel, şi bugetul pe 2012 are un deficit de aproape 3 milioane de euro". Preşedintele a recunoscut că încasările din publicitate ale FRF au scăzut în ultima perioadă cu nu mai puţin de 60 %. Un singur dosar penal poate crea o gaură financiară imensă. Din nefericire, pe rol se mai află şi alte dosare care au implicaţii în lumea fotbalului, aşa că perspectivele sunt sumbre.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb