Fotbal: Unde s-au ascuns 200 milioane de euro - datoriile cluburilor către stat?

DANIEL BOJIN (suporter înfocat al Universităţii Craiova)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 mai 2009

Astăzi, Universitatea Craiova află dacă va mai primi licenţa de la FRF pentru prima ligă, pentru că ar fi practicat o schemă financiară, tolerată ani la rândul chiar de FRF

Câteva cluburi de primă mărime au reuşit să scape de sarcina unor datorii importante într-o singură zi, acum patru ani, după ce Finanţele se pregăteau să le execute silit

Un eventual audit juridic este imposibil de realizat din cauza clauzelor de confidenţialitate din Manualul de licenţiere

Scandalul legat de posibila retrogradare a echipei de fotbal Universitatea Craiova, din cauza unor datorii la stat, care ar lipsi-o de licenţa în prima ligă pentru sezonul viitor, scoa­te la lumină ingineriile operate în ultimii ani cu datoriile către stat.

Din cauza ultimelor directive UEFA, echipa Craiovei riscă să fie dată exemplu, deşi nu figura în topul datornicilor. Apelul la hotărârea de retrogradare urmează să se judece astăzi.

Numa" şapte-s norocoase

Într-o singură lună, Federaţia Română de Fotbal şi câteva cluburi au reuşit să taie elanul Ministerului Finanţelor.

"Datoriile cluburilor de fotbal din prima ligă la bugetul de stat se ridică la 780 de miliarde de lei". Aşa suna răspunsul sec al Ministerului Finanţelor la o interpelare parlamentară pe această temă.din luna mai 2005.

La cursul mediu din acel an, valoarea datoriilor cluburilor la stat se ridica la 213 milioane de euro. Doar o lună mai târziu are loc ultima mare inginerie, desfăşurată sub pulpana FRF. Într-o singură zi federaţia a dezafiliat societăţile cu datorii şi a afiliat unele noi, curate ca lacrima.

Astfel forul condus de Mircea Sandu a decis să afilieze următoarele cluburi: FC Politehnica Iaşi SA, FC Oţelul Galaţi SA, FC Naţional SA Bucureşti, FC Braşov SA, FC Dinamo 1948 SA Bucureşti, FC 2005 SA Piteşti şi FC Sporting Club SA Vaslui. În schimb, din 21 iunie 2005 s-a aprobat dezafilierea de la FRF a următoarelor cluburi: Clubul Sportiv Poli-Unirea Iaşi, Clubul de fotbal Oţelul Galaţi, Asociaţia de Fotbal Club Naţional 2000 Bucureşti, Asociaţia sportivă FC Braşov, Clubul sportiv FC Dinamo Bucureşti, FC Argeş Piteşti şi FC Vaslui.

Cele mai multe cluburi din Liga I s-au transformat în societăţi pe acţiuni, pasând datoriile uriaşe către vechile asociaţii, unele deja radiate între timp.

În cazul echipei din Ghencea, judecătorii au stabilit că nu există nici o legătură între fosta administraţie a clubului Steaua şi cea actuală, patronata de Gigi Becali. În fapt, datoriile au fost lăsate în seama Aociaţiei sub care funcţionase clubul din Ghencea, ale cărei acţiuni la societatea Fotbal Club Steaua au fost răscumpărate, în etape, de către Gigi Becali.

Astăzi, Universitatea Craiova va afla dacă va mai juca sezonul următor în prima ligă, pentru că i se impută o inginerie similară cu cea practicată în masă de cluburile noastre şi tolerată chiar de FRF.

Audit imposibil

Ziarul Bursa a aflat că, spinoasa problemă a licenţierilor din fotbal, a reclamat la FRF nevoia unui audit extern din partea unei mari societăţi de avocatură.

Comisia de licenţiere din FRF a cerut ajutorul cunoscutei case de avocatură "Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii" ca să efectueze o analiză juridică a modului în care s-au acordat licenţele unor cluburi din prima ligă.

Numai că, demersul s-a izbit de chiar manualul de licenţiere făcut de aceeaşi comisie care căuta sprijin în exterior: confidenţialitatea procesului de licenţiere. Manualul Naţional de Licenţiere prevede că "licenţiatorul garantează beneficiarului licenţei (n.r.- cluburilor) deplina confidenţialitate în privinţa tuturor informaţiilor furnizate de solicitantul de licenţă în timpul procedurii de acordare a licenţei cluburilor".

Acest articol din manual blochează practic orice verificare externă a modului în care sunt acordate licenţele în campionatul nostru. Cluburile nu şi-au dat acordul ca nici măcar o casă de avocatură (care are prin statutul profesiei vocaţia confidenţialităţii), să aibă acces la datele din procesul licenţierii.

Ceea ce nu face decât să sporească şi mai mult neîncrederea în modul în care se defăşoară lucrurile din fotbalul românesc, tot mai măcinat de scandaluri şi tot mai lipsit de performanţe.

Iar pe deasupra dator vândut nouă, tuturor. Atât la propriu, cât şi la figurat.

Datoriile vechilor asociaţii în 2005

Steaua - 12.000.000 de euro

Oţelul - 8.000.000 de euro

Dinamo - 7.000.000 de euro

FC Naţional - 5.000.000 de euro

Rapid - 3.000.000 de euro

Universitatea Craiova - 2.000.000 de euro

FC Argeş - 2.000.000 de euro

Poli Iaşi - 1.700.000 de euro

Jiul - 500.000 de euro

Sportul - 300.000 de euro

SC Vaslui - 170.000 de euro

Unirea Urziceni - 2.500 de euro

la aceste sume s-au adugat dobânzi. Unele cluburi au acceptat să plătească. Din sursele noastre, din cele 213 milioane de euro, statul ar fi reuşit să recupereze mai puţin de 10%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mor leii, cand vor cainii...FRF este cancerul fotbalului romanesc, prin Mircea sandu. Banii inapoi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb