Fotbalul ne poate deschide graniţele Europei

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 11 martie 2013

Fotbalul ne poate deschide graniţele Europei

Într-o perioadă în care prezenţa ţării noastre la masa Europei civilizate este pusă la îndoială, sportul reuşeşte, din nou, să fie cel mai bun ambasador. Dincolo de discuţiile tehnico-tactice, îndelung dezbătute în aceste zile, există două lucruri demne de punctat: victoria unei echipe autohtone împotriva Campioanei Europei la nivel de cluburi şi un stadion plin cu 55.000 de spectatori, care, cu mici excepţii, şi-au încurajat exemplar favoriţii, fapt remarcat şi de galonaţii fotbalişti englezi. Nu trebuie neglijat nici faptul că în formaţia de start a Stelei s-au aflat 10 fotbalişti autohtoni, ceea ce este îmbucurător pentru echipa naţională, care în această primăvară are meciuri decisive pentru accederea la turneul final al Campionatul Mondial din Brazilia. Calificarea echi-pei Steaua nu este tran-şată, dar rezultatul meciului tur şi mai ales felul în care s-au prezentat cei de la Chelsea permit amatorilor de fotbal să viseze. Eliminarea deţinătoarei Ligii Campionilor ar reprezenta o lovitură uriaşă, având în vedere cum se înclină balanţa dacă în cele două talgere sunt puse cifrele contabile ale celor două cluburi.

Dacă diferenţa între valoarea celor două loturi este de nu mai puţin de 340.000.000 de euro, bugetul anual al Stelei reprezintă aproximativ 6% din al celor de la Chelsea. Pentru Steaua, meciul tur a reprezentat o lovitură financiară, după ce din vânzarea de bilete s-au încasat aproximativ 1.800.000 de euro. Trebuie precizat însă că media încasărilor pe Stamford Bridge, la meciurile de campionat se situea-ză la aproximativ 3.500.000 de euro. Spre exemplu, la meciul cu Manches-ter biletele au costat între 19 şi 64 lire sterline, iar pentru partida cu Steaua acestea s-au vândut cu preţuri cuprinse între 15 şi 30 lire sterline. Doar o simplă privire peste aces-te cifre ne arată importanţa unei victorii împotriva unei echipe care generează şi consumă astfel de resurse financiare. La nivelul financiar al competiţiei interne, dacă Steaua ar juca un nou sfert de finală, ceea ce înseam-nă un plus de cel puţin două milioane de euro, ar fi un lucru extraordinar pentru clubul din Ghencea, dar şi un motiv de reală îngrijorare pentru adversarele sale din Liga 1, care cu greu ar mai putea să ţină pasul din punctul de vedere al bugetelor.

În contradicţie cu patronul, care în stilul caracteristic s-a lansat în declaraţii bombastice, antrenorul Laurenţiu Reghecampf este conştient că un singur meci nu poate aduce o calificare: "Acest rezultat este important până la urmă doar pentru statistică. Jucătorii trebuie să înţeleagă că mai este un meci de jucat în deplasare. Calificarea se va juca la Londra. Avem un avantaj acum, dar va trebui să jucăm acolo la fel sau poate chiar mai bine decât azi. Ne aşteaptă un meci foarte greu acolo".

Rezultatele din prima manşă a optimilor de finală ale Europa League sunt următoarele: Anji Mahacikala (Rusia) - Newcastle United (Anglia) 0-0, VfB Stuttgart (Germania) - Lazio Roma (Italia) 0-2, Viktoria Plzen (Cehia) - Fenerbahce Istanbul (Turcia) 0-1, Benfica Lisabona (Portugalia) - Girondins Bordeaux (Franţa) 1-0, Levante (Spania) - Rubin Kazan (Rusia) 0-0, FC Basel (Elveţia) - Zenit Sankt Petersburg (Rusia) 2-0, Tottenham Hotspur (Anglia) - Internazionale Milano (Italia) 3-0. Practic patru formaţii pornesc cu şanse mari de calificare: Lazio Roma, Fenerbahce Istanbul, Tottenham Hotspur şi FC Basel. Partidele retur se vor disputa joi, 14 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb