FP: "Salrom, un foarte bun candidat la listarea pe BVB"

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2014

FP: "Salrom, un foarte bun candidat la listarea pe BVB"

Statul nu vrea să piardă controlul companiei

Fondul Proprietatea (FP) doreşte să vândă, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), un pachet de circa 10% din deţinerea pe care o are la producătorul naţional de sare "Salrom", ne-au spus surse din Ministerul Economiei. Fondul deţine 49% din capitalul social al companiei, iar statul, prin Ministerul Economiei, are participaţia majoritară de 51%. Sursele noastre ne-au spus că reprezentanţii FP au discutat cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, pe această temă.

Solicitat de ziarul BURSA să dea mai multe detalii pe acest subiect, Greg Konieczny, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea (FP), ne-a declarat: "Salrom este un foarte bun candidat la listarea pe BVB, iar Fondul Proprietatea a fost în discuţii permanente cu Ministerul Economiei cu privire la acest proiect. Vom putea face publice mai multe detalii atunci când acestea vor fi stabilite împreună cu ministerul".

Sursele noastre spun, însă, că ministrul Niţă nu doreşte listarea "Salrom" pentru că ar fi un risc din partea statului român să îşi piardă controlul asupra rezervelor strategice de sare: "Dacă FP listează un pachet minoritar, atunci va exista presiune ca statul să vândă, la rândul său, o parte din acţiuni. Există riscul ca statul să piardă controlul companiei. Cine are control asupra sării are şi un anumit control asupra industriei chimice şi asupra deszăpezirii drumurilor. Sarea are un rol strategic, iar producţia de sare este o pârghie economică importantă".

"Salrom" a realizat, anul trecut, o cifră de afaceri de aproximativ 308 milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de 2012, ne-a declarat, recent, Aurel Bucur, directorul general al societăţii. Profitul net al companiei a fost de circa 45 milioane de lei, aproape dublu faţă de 2012 (20,7 milioane lei), ne-a precizat domnia sa.

Fondul Proprietatea (FP) a iniţiat, anul trecut, discuţii cu Ministerul Economiei despre listarea "Salrom", ne-a spus, în ianuarie, domnul Bucur, care ne-a menţionat că Fondul intenţionează să vândă 10-15% din pachetul de 49% pe care îl deţine în companie şi a propus Ministerului ca listarea să includă şi o parte din participaţia statului de 51% din Salrom.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. care industrie chimica bai nita?? guvernele Romaniei si-au batut joc de oltchim... romtelecom de ce nu vreti sa-l listati, posta de ce nu vreti sa o listati??...ca cfr-ul l-ati ingropat...

    1. industria chimica se va revigora. Cel mai bun ministru al economiei, daca a ajuns la o astfel de concluzie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb