France 24: SUA acuză trei iranieni pentru "o operaţiune de hacking" de mare amploare asupra campaniei lui Trump

A.F.
Internaţional / 28 septembrie

France 24: SUA acuză trei iranieni pentru "o operaţiune de hacking" de mare amploare asupra campaniei lui Trump

Statele Unite au prezentat vineri acuzaţii împotriva a trei persoane iraniene, care ar fi executat "o operaţiune de hacking" de mare amploare asupra campaniei fostului preşedinte Donald Trump, transmite France 24.

Cei trei inculpaţi ar fi conspirat cu alte persoane pentru a desfăşura "o operaţiune de hacking de ani de zile, de mare amploare, în numele Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC)", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Operaţiunea a vizat în ultima perioadă persoane asociate campaniilor politice din SUA.

"Propriile cuvinte ale inculpaţilor arată clar că încercau să submineze campania fostului preşedinte Trump înainte de alegerile prezidenţiale americane din 2024", a declarat Garland.

Actorii cibernetici au folosit tehnici de spear phishing (e-mailuri false direcţionate) şi de inginerie socială pentru a compromite conturile unor oficiali ai guvernului SUA şi ale unor persoane fizice, potrivit documentelor judiciare.

"Mesajul guvernului SUA este clar: poporul american, nu o putere străină, decide rezultatul alegerilor din ţara noastră", a adăugat Garland.

El a menţionat că "există puţini actori în această lume care reprezintă o ameninţare la fel de gravă la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite ca Iranul".

Potrivit actului de acuzare, actorii cibernetici şi-au început activitatea încă din 2020, iar în jurul lunii mai 2024 au început să vizeze şi să obţină acces neautorizat la conturile personale ale persoanelor asociate cu o campanie prezidenţială din SUA.

Aceştia au încercat apoi să divulge materiale furate unor membri ai mass-media şi unor persoane despre care se credea că sunt asociate cu o a doua campanie prezidenţială.

Deşi actul de acuzare nu numeşte a doua campanie, Garland a declarat vineri că nu există informaţii care să sugereze că au vizat campania preşedintelui Joe Biden.

Atacul s-a întâmplat înainte ca Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă.

Cei trei hackeri - Masoud Jalili, Seyyed Ali Aghamiri şi Yasar Balaghi - locuiesc în Iran.

Departamentul de Stat oferă până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre Jalili şi cei doi asociaţi ai săi din IRGC.

Pe lângă acuzaţiile legate de campanie, rechizitoriul mai spune că hackerii au încercat să fure informaţii care ar putea fi utilizate pentru a sprijini eforturile de răzbunare a morţii comandantului Gărzilor Revoluţionare Qassem Soleimani, ordonată de Trump când era preşedinte.

Într-o declaraţie separată de vineri, Departamentul Trezoreriei a declarat că impune sancţiuni împotriva a şapte persoane, inclusiv Jalili, din cauza eforturilor de a interveni în alegerile din SUA. Trezoreria "rămâne ferm hotărâtă să îi tragă la răspundere pe cei care încearcă să submineze instituţiile noastre", a declarat Bradley Smith, subsecretarul în exerciţiu al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare.

Pe lângă Jalili, Trezoreria a vizat şi şase angajaţi şi directori ai firmei iraniene de securitate cibernetică Emennet Pasargad, afirmând că aceasta a încercat să intervină în alegerile prezidenţiale din 2020.

"Între aproximativ august şi noiembrie 2020, Emennet Pasargad a condus o operaţiune online menită să intimideze şi să influenţeze alegătorii americani, să submineze încrederea alegătorilor şi să semene discordie", a transmis Trezoreria.

Autorităţile americane au declarat anterior că atacatorii cibernetici iranieni au oferit materiale furate din campania lui Trump personalului pentru rivalul său de atunci, Biden.

În 2016, o spargere a e-mailurilor Comitetului Naţional Democrat - atribuită ruşilor - a expus comunicări interne ale partidului, inclusiv despre candidata Hillary Clinton.

Campania candidatei democrate Kamala Harris a declarat în august că şi ea a fost vizată de hackeri străini.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb