Proteste în faţa autorităţilor, discuţii aprinse pe marginea unor proiecte legislative, controverse între bancheri şi parlamentari, ameninţări, certuri, boicotarea băncilor de către debitori, executări silite, promisiuni deşarte, procese numeroase în instanţă, sinucideri - este tabloul sumar a ceea ce s-a petrecut în ţara noastră în ultimii doi ani, după ce, la data de 15 ianuarie 2015, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a ridicat pragul de 1,2 CHF/Euro, impus în 2011, francul elveţian (CHF), ajungând să valoreze, la noi, 4,3287 lei, de la 3,7415 lei, cu o zi înainte.
Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) anunţau, atunci, că, din totalul românilor împrumutaţi la bănci, doar 5% au credite în CHF şi că noua cotaţie nu afectează "prea mult" piaţa valutară din ţara noastră.
În acelaşi timp, atât autorităţile, cât şi băncile au promis că vor adopta măsuri care să ajute la împărţirea poverii produsă de creşterea cursului de schimb.
Doar câteva bănci au lansat programe de conversie cu discount a creditelor contractate în CHF, iar Parlamentul a adoptat trei legi, după discuţii îndelungate, una dintre ele (Legea insolvenţei personale) fiind, însă, prorogată a doua oară, una (Legea conversiei la cursul acordării) - atacată la Curtea Constituţională a României (CCR) şi alta (Legea dării în plată) - controversată încă.
În acest context, persoanele împrumutate în franci elveţieni au continuat să plătescă rate la un curs crescut, situaţia produsă de decizia de acum doi ani a SNB nefiind rezolvată pentru toţi clienţii bancari afectaţi de situaţie.
Cursul francului elveţian nu a reuşit să scadă, de acum doi ani şi până în prezent, decât de la 4,3287 lei (valoarea din 15 ianuarie 2015) la 4,1858 lei (valabil vineri, 13 ianuarie 2017).
La 22 ianuarie 2015, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere de la BNR, anunţa că Banca Transilvania va aplica un program de conversie cu discount a creditelor în CHF acordate de Volksbank, după preluarea aceasteia din urmă de către BT.
În aceeaşi perioadă, Victor Ponta, premier în funcţie la acea dată, considera că problema creditelor în franci elveţieni nu poate fi rezolvată prin conversia forţată a acestora într-o altă monedă.
A fost luată în discuţie şi Legea insolvenţei persoanelor fizice, însă Ministrul Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc, declara că acest proiect de act normativ trebuie să aibă o planificare realistă de intrare în vigoare întrucât o aplicare imediată ar conduce la blocarea sistemul de instanţe.
La 23 ianuarie 2015, francul elveţian înregistra un nou maxim istoric în ţara noastră, de 4,5817 lei.
De la finalul primei luni a lui 2015, sute de persoane au început să protesteze, solicitând conversia în lei a creditelor contractate în valută şi anunţând că intenţionează să cheme băncile în judecată, pe motive penale.
Tot atunci, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, spunea că şase bănci sunt dispuse să negocieze variante de reducere a ratelor la creditele în moneda elveţiană.
La data de 30 ianuarie a aceluiaşi an, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu anunţa că împrumuturile în CHF de la noi nu reprezintă un risc sistemic pentru economie, arătând că acestea reprezintă 1,4% din PIB, de cinci ori mai puţin decât în Polonia şi de şapte ori mai puţin decât în Ungaria. Şeful BNR spunea, atunci, că pledează pentru împărţirea poverii, dar într-o manieră calculată.
Din luna februarie 2015, debitorii au început să boicoteze băncile de la care s-au împrumutat, prin plata ratelor în monede, în vederea blocării activităţii băncilor.
Trei luni mai târziu, în luna mai, Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament.
În acelaşi timp, Justiţia a început să dea câştig de cauză debitorilor într-o serie de procese intentate de aceştia împotriva băncilor, iar Ministerul Finanţelor analiza oportunitatea unei legi în sprijinul creditaţilor în CHF. Între timp, 14.000 dintre clienţii Volksbank acceptaseră oferta de conversie a băncii.
În august 2015, în urma unei ştiri publicate de ziarul BURSA, BNR a cerut modificarea contractelor de conversie ale Bancpost. Volksbank restituia de bunăvoie comisioanele clienţilor, iar OTP Bank şi Bancpost anunţau şi ele intenţia de lansare a unor programe de conversie. Totodată, deputaţii au decis reluarea discuţiilor privind conversia creditelor contractate în valută.
În decembrie 2015, aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice a fost amânată cu un an, pe motiv că lipseau logistica şi banii necesari.
La începutul lunii februarie 2016, clienţii bancari au trimis o scrisoare Parlamentului, după amânarea discuţiilor pe marginea proiectului legislativ privind darea în plată, care prevedea că persoanele cu datorii la bănci pot scăpa de întreaga datorie dacă cedează băncii imobilul pus garanţie în momentul contractării creditelor. Această iniţiativă, demarată încă din 2015, a creat numeroase discuţii şi controverse în piaţă.
Legea dării în plată a fost adoptată în Camera Deputaţilor abia în 13 aprilie 2016, cu o majoritate de 207 voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.
După nici măcar o lună, Daniel Cătălin Zamfir, deputat PNL la acel timp, cel care a promovat Legea dării în plată, a cerut conversia creditelor din CHF în lei la cursul istoric, printr-un amendament la proiectul legislativ depus încă din 2014 de Ana Birchall, deputat PSD al vremii.
La 18 octombrie 2016, Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării a fost adoptată în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor. Aceasta a fost contestată, însă, şase zile mai târziu, la Curtea Constituţională a României, de către Guvernul Cioloş.
Acelaşi Executiv a prorogat, pentru a doua oară, Legea insolvenţei persoanelor fizice, la finalul lunii decembrie.
Acum, împrumutaţii în CHF aşteaptă decizia CCR legată de Legea conversiei, aceasta urmând să fie anunţată miercuri, 18 ianuarie 2017.
Peste 100 de persoane împrumutate în CHF, potrivit aprecierilor debitorilor prezenţi la acţiune, au protestat paşnic, ieri după- amiază, în faţa sediului BNR, faţă de situaţia creată de creşterea francului elveţian. Protestatarii au purtat o cruce cu mesajul "În memoria celor care s-au sinucis din cauza băncilor" şi au aprins lumânări în faţa Băncii Centrale. La acţiunea de protest au fost prezenţi şi iniţiatorii Legii dării în plată - avocatul Gheorghe Piperea şi senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir.
Pentru prima dată, clienţi cu credite în CHF au protestat, aseară, în faţa sediului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
1. fără titlu
(mesaj trimis de LUCA 22:5 în data de 16.01.2017, 03:37)
Nicolae, ti-ai vandut invataceii Nicolae !
De ce ai matrasit procesul de la TM pe mana cu jupanul Aursf, Nicolae?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 09:40)
Ce face bancherii? Dă din buz?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Neluta Robu lautarul în data de 16.01.2017, 11:37)
Daca stii de procesul de la TM spune tot,ca sa nu mai asteptam ca mortul colacul,sa inteleg ca Cristian Dan si a rezolvat problema creditului de la B P.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 12:52)
Cam asa ceva. Aveti rabdare pana miercuri cand o sa ii urmez exemplul lui Make si o sa fac si eu un eseu al tradarii si tradatorilor, din timpurile Psalmilor pana la barbosii care pozeaza in haiduci, in zilele noastre.
2. CHF
(mesaj trimis de CHF în data de 16.01.2017, 08:46)
Dragnea te-am votat, acum e randul tau sa arati ca iti respecti promisiunile
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Andrei Fanariotis în data de 16.01.2017, 15:29)
Eu nu inteleg ceva. Bursa incheie articolul in felul urmator:"Acum, împrumutaţii în CHF aşteaptă decizia CCR legată de Legea conversiei, aceasta urmând să fie anunţată miercuri, 18 ianuarie 2017""
Nu inteleg de ce vreti voi conversie si credite in lei? Creditele in lei sunt toxice, sunt otravuri si trebuie stopate, asa spunea dom' profesor chiar la investirea guvernului Grindeanu. Asa spuneau si liderii vostri. Ca ROBOR, ca nu stiu ce, in orice caz creditul in lei e extrem de toxic.
Nenea cu crucea ii injura pe 16 februarie anul trecut pe tinerii care vroiau sa isi cumpere o casa prin credit in lei si spunea ca ii intelege intr-o oarecare masura dar ii este scarba de ei. Asta spunea nenicul cu crucea care acum pozeaza in victima, chiar aici pe forumul Bursa. Tanti in geaca neagra se ruga la Dumnezeu sa le dea minte tinerilor si nu isi mai cumpere case prin credit in lei. Atunci de ce vreti voi frati romani credite in lei daca sunt asa toxice si otravitoare???
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Tiberia în data de 16.01.2017, 16:58)
A carat crucea [Fragment eliminat, conform regulamentului.]?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:35)
Era ceva de genul "a carat crucea ca Isus" sau [Fragment eliminat, conform regulamentului.]?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:38)
Mai bine zis a vandut crucea de pe Caraiman la fier vechi ca sa bea banii pe Lamotesti
2.5. Din prea multa obiectivitate... (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 20:26)
Imediat redactia Bursa s-a simtit datoarea sa cenzureze orice afirmatie legata de dependenta de alcool a unuia dintre adminii GCCC, desi cuvintele cenzurate in postarea 2.3 nu aveau nimic indecent.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Elvetianul în data de 16.01.2017, 21:17)
Pai nu te mai mira atat,daca e la curs istoric e o mare realizare...cat ai spera tu sa fie euroborul sau roborul,ca vad ca stii sa faci comparatii!!!
3. Ce BURSA libera vreti voi ? Cu cursuri fixe ?
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 08:48)
Cred ca s-a perdut fondul complet ?
Vreti sau nu vreti economie libera, cu valute , circulatie, ...?
Sau un fel de capitalism socialist la piederi ?
Mai ganditiva ce vreti si pe cine reprezentati.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 09:39)
Vorbește cu Isărescu să lare cursul EURRON liber.
Băncile au acordat credite în lei pe contracte în franci elvețieni, pură escrocherie. N-are a face cu niciun curs.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 10:35)
"Mai ganditiva", spuse gangavul.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 16.01.2017, 10:50)
Imi pare ca articolul nu prezinta evolutia francului elvetian intr-un mod in care sa faca facila comparatiile. Iar asta imi pare a fi in mod voit.
Mai intai se spune ca la inceputul anului 2015 banca Elvetiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR pana la nivelul de 4,3287 lei. De ce nu face comparatia tot cu EUR, nu am inteles.
E drept ca se spune si ca a crescut la acest nivel de la 3,7415 lei, doar ca o comparatie in lei nu este buna. Daca comparatia in lei ar fi buna, fiindca leul s-a devalorizat in aceasta perioada fata de euro, ar trebui ca legea care ii sprijina in mod discriminatoriu pe cei care s-au imprumutat in franci elvetieni sa ii ajute si pe cei care s-au imprumutat in EURO.
Dar ma rog. Nu mai conteaza. Hai sa vedem rezultatul daca facem comparatia in lei, cum ii place autorului articolului:
( 4.3287 - 3.7415 ) / 3.7415 * 100 = 15.69%
Adica francul elvetian a crescut cu ceva mai putin de 16% iar speculantii pe valute exotice fac manifestatii fiindca nu au fost informati, fiindca nu le-a dat Isarescu mura--n gura informatiile de care aveau nevoie pentru a se feri de speculatiile riscante.
Da, ca si Isarescu este de vina sunt de acord. Nu stiu de ce a amintit de o multime de ori ca nu este bine sa se ia imprumuturi in alte valute decat cea in care se obtin venituri, dar nu a facut minimul efort sa le spuna oamenilor Atentie!, francul elvetian este stabil doar fiindca este tinut fortat in frau. Doar atat ar fi trebuit sa faca si poate sa afiseze si un cap de mort pe site-ul BNR langa simbolul CHF, ca sa priceapa si analfabetii ca ceva nu e de bine cu acea valuta.
Cred ca Isarescu nu a dat nicio lamurire cu privire la aceasta omisiune.
Dar asta nu inseamna nici ca imprumutatii in CHF trebuie sa dea peste cap tot sistemul si sa conteste un contract legal pe care l-au semnat cu buna stiinta doar fiindca au parte de o crestere a valutei in care au speculat... cu 16%.
Daca unii dintre ei au incheiat contracte care au clauze ilegale, comisioane ascunse, sau cine stie cate altele, atunci da, este normal sa il conteste, desi nu si moral, fiindca daca ar fi fost morali, l-ar fi contestat cu mult timp in urma, inainte sa vada ca nu le-a iesit speculatia.
Concluzia este ca si cei care s-au imprumutat in CHF sunt tot niste speculanti imorali, la fel ca bancile de la care au luat imprumuturi.
4.1. bravo! (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de bancherul ghita în data de 16.01.2017, 10:56)
O sa primesti o prima consistenta, gaura de la covrig si o aroma de cafea de dozator!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 11:31)
Cu cifre v-a demolat amaratule. Baga mare si spunei lui Gavroche Necula sa va faca niste scripturi mai bune, ca doar de asta e platita !
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 12:13)
Pentru completarea informatiei, francul a crescut de la nici 2 lei (in momentul in care au fost date credite in CHF) la peste 4 lei, acum, deci cu peste 100%. Se pusese problema conversiei inainte de ianuarie 2015. Informatia cu pragul SNB este bine plasata, pt ca acea miscare a umplut paharul, iar de atunci ratele au explodat dintr-o data si au inceput si miscarile debitorilor...asadar, ce aberatii citim in postarea de mai sus??
4.4. plata (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de susromania în data de 16.01.2017, 12:58)
Pai este platita! A luat, ca si tine. Reducere de buget. V-a platit hamsterul. :)))
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 13:24)
Reducere de buget? Ah, de asta e ea cu mana grebla pe la RAR pe acolo? Ca aud ca da ITP si la un carucior de butelii daca ii bagi plicu' .
4.6. crestere se raporteaza la valoarea initiala (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de CHF în data de 16.01.2017, 15:44)
Radu .... cresterea se raporteaza la valoarea initiala nu la cea finala
Matematica si logica nu e pentru toti
Radu .... RUSINE
4.7. Zi ZAU! (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de Tamango de la Cisnadie în data de 16.01.2017, 15:49)
Pana in 2015 ati beneficiat de dobanzi si de conditii de rambursare a creditelor mult mai bune decat ale celor cu credite in lei, euro, dolari sau alte monede. Atunci de ce bancile nu erau camatari, de ce nu ieseati in strada cu copiii legati de gat sau cu crucile la cap?
4.8. Daca... (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vasile în data de 16.01.2017, 17:02)
Ce ma deranjeaza cel mai tare este ca puteam lua atunci un credit in alta moneda...solicitasem credit in euro...dar ma incadram mai bine la cel in franci... si mi s-a aratat o clauza prin care banca "putea" daca francul ar fi crescut sa converteasca creditul. Am aflat mai tarziu ca "poate" nu inseamna este "obligata sa"...am aflat mai tarziu ca la vremea la care am luat eu creditul se stia ca vor fi probleme cu francul...asta e daca nu m-am facut economist...daca nu mi-a trecut prin cap sa citesc presa internationala...si ca am crezut orbeste in vb...in bnr. Daca as da timpul inapoi...
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:36)
Chirila, vezi ca te scoate joi la raport.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 11:29)
Dar nu e nici o problema cursul francului. Ca doar debitorii isi pot negocia ratele folosind darea in plata ca un levier. Doar asa spuneau Zamfir, Pipielea si Cristinel de langa Sibiel ! Folositi fratilor darea in plata ca levier ca asa ziceau "marii haiduci" care va conduc ! :)))))))))
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 14:39)
am vazut ieri la miting niste oameni extraordinari, informati, decisi si inversunati sa isi gaseasca dreptatea. este util sa te intalnesti cu ei, sa afli cum a procedat unul, altul, cum a mers in justitie, cu ce avocat, un schimb de informatii nemaipomenit. m-am decis sa imi actionez banca in justitie ca urmare a discutiei cu unii dintre ei, modeul celor care au reusit este inspiratie pentru cei care avut avut mai putin curaj pana acum. va multumesc!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 15:13)
La restul nu ma bag ca nu stiu, dar sa-i descrii pe aia de la mitimg "oameni informati" e de un tupeu strigator la cer.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 15:16)
Asa e, sa iti cumperi casa in moneda exotica, sa carabanesti 100.000-150.000 euro si dupa aia sa iesi cu puradelul legat de gat la cersit inseamna ca esti om informat :))))))))))))))))))
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 15:52)
da. reconfirm: informati. de nevoie, pt ca nu au fost informati corect la momentul potrivit. informati pentru ca au cautat sa se informeze, ca sa se poata lupta cu bancile. stiu ca bancile vor romani prosti, neinformati, care sa ia credite pe repede inainte. dar oamenii incep sa se informeze
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:13)
Informati speculantii? Asta e o gluma. Pai ei singuri striga ca nu au stiut, ca nu li s-a zus, ca nu se simt protejati, ca au fost 300 la miting, ca apa curge in sus.
Speculantii astia nu au nici macar un miligram de gandire critica. Ei cred orice ii avantajeaza (de exemplu tampenia cu "bancile nu au avut franci pentru ca speculantii nu i-au primit in pungi" fara sa-si aminteasca, fiecare, ca nu a cerut franci sori daca a fost intrebat a refuzat si a inhatat "INFORMAT" o conversie).
Si orice adevar care nu le convine pentru ei e minciuna sau rautate a celorlalti. Ca de expmlu daca s-ar face conversia la curs istoric a CHF atunci corect ar fi ca si dobanda aplicata sa fie cea istorica. Adica nu poti sa faci (daca esti corect si nu hot speculant) conversia unui credit doar la ce iti convine. Daca vrei curs istoric trebuie sa accepti si dobanda istorica ca nu poti imprumuta lei sau euro si sa platesti dobanda mai mica de la franci elvetieni.
CCR a promis ca va tine cont de asta si de caracterul retroactiv evident al legii neconstitutionale a conversiei DOAR a CHF.
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:47)
argumentatia ta si-a dovedit reaua vointa de la al doilea cuvant. creditatii in CHF sunt oameni tepuiti de banci. bancile au fost speculante. ele au dat credite in monede toxice, promitand stabiltate cand, in realitate, cursul s-a dublat. sinucigasii sunt speculanti? nu am cuvinte sa exprim ce simt fata de necuviinta si cinismul vostru. pot doar sa sper ca asta vi se va intampla si voua. sau copiilor vostri. dreptatea vine, chiar daca in cer sau pe pamant, chiar daca acum sau peste ani sau generatii.
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 18:08)
Hai na, dar toti anii aia in care ati platit la dobanzi si rate mai mici decat cei cu euro, dolari sau lei, cum e? Ca doar de doi ani ati dat de greu. Restul vreo 7-8 cat v-a fost bine nu v-a auzit nimeni oracaind. Daca francul ajungea la 1 leu va duceati sa impartiti profitul cu altii sau il bagati in buzunar cu 15 maini?
6.7. Bancile pot sa dea orice (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de R în data de 16.01.2017, 19:14)
Bancile au dreptl sa dea orice, orice credit, orice dobanda..cum vaor cat timp e legal. Bancile aveau si credite in lei sau euro...dar CHF-istii voiau sume mai mari..si in CHF aveau aceasta OPORTUNITATE. de ce sunt bancile acuzate? contractele sunt legale si semnate voluntar de CHF-isti. in contracte erau trecute riscurile aferente si prin semnare CHF-isti care flutura copilasi pe la BNR...au fost de acord cu acele riscuri in momentul semnarii (chiar daca nu stiau de ele ca nu au citit contractul de lene, de lacomie..sau de prostie) iar banca nu trambitat riscurile dar nu era obligata sa o faca. E vorba de vanzari....vanzatorul vrea sa vanda mult....daca produsul e riscant nu ii spune cumparatorului riscurile si partile negative...ii prezinta partile pozitive..nu e logic asa? problema creditatilor CHF nu e faptul ca protesteaza..ci modul in care o fac. DOAR EI sunt napastuiti de banci (atunci cand cursul valutar nu mai e buna, pana atunci totul era roz si ei mielusiei)...creditatii in lei si euro care au exact aceleasi probleme nici nu conteaza...DOAR EI CHF-isti au drepturi (doar drepturi, de obligatii sa nu auda)...si conteaza. Aroganta maxima, tupeul si lacomia lor o sa faca implozie pana la urma. In afara de Bursa..nimeni nu ii bagaa in seama..nici televiziunile nu ii difuzeaza..ca le e jena de ei
6.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 19:46)
Degeaba incerci sa le explici cu argumente de bun simt. Pe ei nu ii intereseaza decat ce spune sectarul pentru ca se intersecteaza cu interesele lor.
7. fără titlu
(mesaj trimis de pehash în data de 16.01.2017, 15:14)
toti astia care vor conversia la curs istoric sa beneficieze si de dobanzile in ron din 2007-2008.daca tot vor in lei la curs istoric, sa pape si roborul aferent istoric
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Vasile în data de 16.01.2017, 17:10)
Ba frate...daca nu ma incadram la credit in lei/euro...nu mai luam credit. Ce nu pricepi tu este ca am fost mintiti cu buna stiinta....nu va incadrati la lei/euro va incadrati la franci...crezi ca am vazut vreun franc...?!..doar convertiri in conturi...prosteala pe fata pentru calici
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:40)
Ba frate si de ce ai mai luat credit? Nu ii injurati voi pe tinerii care vor sa isi cumpere o casa? Nu spuneati voi sa stea cu chirie, ca asa stau nemtii si "olandejii"?Voi de ce nu ati stat cu chirie?
7.3. Si ziarul Bursa (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de R în data de 16.01.2017, 18:28)
Pe tinerii si pe Programul Prima Casa ii injurau toti neprihanitii astia...plini de un tupeu fantastic..dar chiar si ziarul BUrsa a afisat multe articole impotriva lor
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 18:41)
Sa nu uitam ca ala care plimba crucea spunea despre tinerii care vor sa isi cumpere o casa ca il scarbesc. Dar normal ca injura prima casa cand unul dintre sponsorii grupului este speculantul imobiliar de chirii Hadarean.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 17:03)
Pt toti paranoicii......
Mai sunt doua zile dupa care puteti sa reveniti la un program normal in care noptile sa dormiti....nu sa stati treji de grija altora.
Eu un imprumutat va doresc Somn usor!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de NeLake Robu bancilor în data de 16.01.2017, 17:09)
Fonfaici, stai mai intai sa vedem ce-o sa fie peste 2 zile. Pe surse cica nu e de bine.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 18:14)
Pai cu sau fara sursele voastre de rahat turcesc oricum o sa se gate subiectul si veti tacea brusc asa cum ati inceput, la un semn.
Deasta va urez Somn usor!
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 18:18)
Iar apelativul ala sa-l adresezi celor apropiati tie (din familie)....
8.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 18:42)
Pana una alta lasa cerseala si plateste-ti cinstit obligatiile asa cum face toata lumea !
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 19:30)
Unde vezi tu cerseala nene? Ai adormit si esti in lumea viselor?
Te-am rugat sa mai rezisti doua nopti....hai mai trage ceva pe nas si mai rezista ...mult a fost ...putin a mai ramas.....vezi-ti tu de datoriile tale ca eu am grija de ale mele. Esti in aceeasi oala dar esti prea naiv sa vezi.
Hai pa!
Am auzit ca urmeaza restructurari in banci....asa e cu maselele stricate, le plombezi de cateva ori insa pana la urma tot miros urat...le scoti si le arunci.
Sti care e paradoxul ? Tot tu platesti pt. Asta. Pun pariu ca nu intelegi mare lucru.
Somn usor!
8.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 19:38)
Gresit baiat. Multi ati fost voi postacii GCCC si putini ati ramas. La voi se fac restructurari de multa vreme. Anul trecut pe timpul asta era plin. Pantis, Betelie, Mocofan, Stoenescu, Buta, Postica, Vasile, Polannek, Tudose, Cracea, Dumitru si multi altii. Erati ditamai brigada dar acum ati ramas doar cativa [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Ati mai ramas vreo 10, Melinte, Topsac, tu si inca vreo cativa. Asa ca tu vorbesti bai manuta intinsa de restructurari? :)))) Sa nu te vad si pe tine injurand pe net peste vreo doua ca ti-au ridicat "adminii" chenzina de prostac :))))
8.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 19:54)
Ai sa fi surprins dar nu toti facem parte din acel grup....iar acele nume repetate obsesiv de voi de vreo doi ani sunt cunoscute probabil mai bine de voi. Oricum observ ca ca sunteti atat de porniti si agresivi, incat singurele voastre replici se rezuma la injurii si minciuni.
Rog refactia sa inchida acest subiect intrucat discutiile a ajuns la un nivel mult prea "de jos."...
8.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 20:23)
NU mai da tu sfaturi la "refactie" si nici nu veni tu sa vorbesti de nivelul discutiei. Cand il amenintati pe Moise Guran ca ii dati foc la casa sau pe Dinu de la bankingnews ca ii taiati mainile, la ce nivel era discutia? La un nivel foarte inalt in acceptiunea ta, ca doar voua va e permis orice, oricand si la orice ora.
8.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 22:06)
Bai baiatule tu esti bolnav!
8.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 22:11)
Gavroche, tu esti mama?
8.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2017, 22:47)
Nu e Gavroche, e Dorinel. Sunt tari in gura pana le aduci aminte de magariile facute in trecut. Cum le aduci aminte trag o injuratura si baga capul la cutie ca se stiu cu musca pe caciula.