Franklin Templeton rămâne la "butoanele" Fondului Proprietatea

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2014

Franklin Templeton rămâne la "butoanele" Fondului Proprietatea

Acţionarii Fondului Proprietatea au hotărât, ieri, în Adunarea Generală, să reînnoiască mandatul de administrare al Franklin Templeton cu încă doi ani, începând cu data de 30 septembrie, când înceta mandantul actual, dar şi modificarea actului constitutiv, care, anterior, prevedea că AGA numeşte administratorul pe baza rezultatelor unei selecţii efectuate în urma unei licitaţii internaţionale pentru desemnarea acestuia.

Acţionarii FP au mai aprobat şi diminuarea capitalului social de la 11,815 miliarde lei, la 11,575 miliarde lei, ca urmare a anulării a 252,86 milioane acţiuni proprii, răscumpărate de către societate.

Fondul Proprietatea: "Documentaţia necesară pentru listarea secundară pe Bursa de Valori din Londra a fost finalizată"

Fondul Prorietatea a mai anunţat ieri, că documentaţia necesară pentru listarea secundară pe Bursa de Valori din Londra (LSE) a fost finalizată şi este gata a fi depusă, de îndată ce Autoritatea de Supraveghere Financiară avizează modificările reglementărilor în vigoare, necesare pentru a permite utilizarea titlurilor de interes (Depository Interests).

"Odată ce modificările ASF intră în vigoare, administratorul fondului va depune imediat documentaţia necesară în vederea admiterii la tranzacţionare pe Bursa de la Londra (sub rezerva efectuării oricăror modificări necesare în baza modificărilor finale ale regulamentelorASF), admiterea urmând a avea loc în mod obişnuit în termen de o săptămână de la depunere", se arată intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Greg Konieczny, managerul FP, a declarat, ieri, că fondul speră ca, în prima parte a anului viitor, Hidroelectrica să iasă din insolvenţă, urmând, ca, în scurt timp după aceasta, să se listeze pe bursă.

"În curând, va începe procesul de selecţie a unui nou CEO, iar până la finele anului, vom avea o nouă conducere la Hidroelectrica", a precizat domnia sa.

Domnul Konieczny a mai spus că, pentru Poşta Română există mai mulţi investitori străini, fiind foarte probabil un debut pe bursă, la începutul anului viitor.

Administratorul fondului va continua programele de răscumpărare de acţiuni proprii şi va demara cel de-al patrulea program de răscumpărare aprobat de acţionari în data de 28 aprilie 2014, de îndată ce reducerea de capital aferentă anulării acţiunilor achiziţionate în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare va intra în vigoare, potrivit reprezentanţilor FP.

Konieczny a mai declarat că, dacă discountul faţă de activul net unitar se va diminua semnificativ, atunci administratorul va lua în considerare şi achiziţia de alte acţiuni decat titlurile FP.

În ultima perioadă, titlurile Fondului Proprietatea au avut un trend ascendent, maximul istoric al acestora fiind atins pe 17 septembrie, cand unele tranzacţii au avut loc la un preţ de 0,9405 lei/acţiune.

Unii brokerii au pus aprecierea preţului FP pe seama începerii celui de-al patrulea program de răscumpărare de acţiuni, dar şi a listării secundare la Londra. Totodată, în piaţă, au apărut informaţii că FP ar dori să renunţe la întregul pachet de 19% deţinut la "Petrom".

În luna martie, Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să-şi diminueze participaţia la "Petrom" (SNP), sub 15%, aşteptând, pentru acest lucru, condiţii de piaţă favorabile.

Greg Konieczny a precizat, ieri, că, dacă vor exista date concrete despre această vânzare, FP va face un anunţ, în piaţă.

Acţionarii FP au respins, ieri, sugestia ASF ca actul constitutiv să păstreze menţiunea că administratorul Fondului trebuie ales de AGA, în urma unei licitaţii internaţionale.

Reprezentanţii FP au propus, în schimb, ca actul constitutiv să facă trimitere la baza legală, fără să mai menţioneze explicit licitaţia internaţională, iar acţionarii şi-au exprimat acordul cu această metodă. "Dacă se modifică legislaţia, atunci trebuie să modificăm, din nou, actul constitutiv", au explicat reprezentanţii FP.

Adunarea Extraordinară a decis şi aprobarea unui act adiţional la contractul de administrare a investiţiilor, prin care se reintroduc prevederile contractului de administrare, referitoare la modalitatea de selecţie a administratorului, aprobate de acţionari în aprilie 2014 şi neavizate de către ASF. Potrivit unui comunicat al FP, actul adiţional va intra în vigoare la data avizării de către ASF a acestuia, dar nu mai târziu de 15 octombrie 2014.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a declarat recent că este nevoie ca actele normative care stipulau licitaţia internaţională să sufere amendamente, întrucât statul nu mai este proprietarul Fondului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb