Autoritatea antitrust din Franţa a amendat 20 de companii de curierat cu un total de 672,3 milioane de euro (737 milioane de dolari) pe motiv că acestea s-au înţeles asupra majorărilor de preţuri pentru livrări, în ultimii şase ani.
Printre companiile amendate se numără giganţii DHL (din grupul "Deutsche Post DHL" AG), "FedEx" Corp. şi "TNT Express" NV. Cea mai mare amendă, de 196,1 milioane de euro, a fost aplicată "Geodis" SA, companie deţinută de societatea franceză de căi ferate SNCF. Urmează "Chronopost", divizie a "La Poste" SA, cu 99,2 milioane de euro, şi divizia DHL din Franţa, cu 81,2 milioane de euro, potrivit anunţului făcut de Autoritatea pentru Concurenţă de la Paris.
Autoritatea menţionează că aceste 20 de companii şi încă un grup din industria de profil au coordonat majorările anuale de preţuri pentru serviciile lor, în perioada 2004 - 2010. Totodată, 15 dintre companiile în cauză s-au înţeles cu privire la o suprataxă pe combustibili în intervalul 2004-2006. Autoritatea de reglementare a redus amenzile pentru şase companii mai mici de coletărie, din cauză că acestea au dificultăţi financiare.
Amenzile anunţate săptămâna aceasta includ şi o penalizare de 44,9 milioane de euro pentru DPD, divizie "La Poste", respectiv 17 milioane de euro pentru "FedEx". TNT a fost penalizată cu 58,5 milioane de euro.
Divizia "Alloin" aparţinând "Kuehne + Nagel International" AG trebuie să plătească 32 de milioane de euro, iar GLS, societate controlată de "Royal Mail" Plc, 55 de milioane de euro.
"Geodis" va ataca decizia autorităţii din Paris. Conform SNCF, autoritatea de reglementare a urmărit discuţiile avute de companii în cadrul unei asociaţii, înainte ca "Geodis" să se alăture acesteia.
TNT a informat că şi-a constituit provizioane de 50 de milioane de euro anul trecut, pentru acest caz, şi a cooperat cu autorităţile în cadrul investigaţiei din 2010.
"La Poste" a anunţat că va analiza decizia autorităţii, după care va decide dacă va recurge la calea de atac.
La fel, "FedEx" analizează decizia, urmând să ia o hotărâre.
"Kuehne + Nagel" consideră că este responsabilă doar pentru un milion de euro din amenda "Alloin", pe motiv că sancţiunea priveşte comportamentul acestei societăţi înainte să o cumpere, în 2009. "Kuehne + Nagel" examinează posibilitatea unei apel împotriva deciziei autorităţii.
Amenda impusă GLS a fost acoperită de provizioanele constituite de "Royal Mail" în primul trimestru. Amenda în cazul său a fost redusă întrucât compania a acceptat să nu conteste acuzaţiile aduse şi a lansat un program de conformare.
"Deutsche Post" a informat că a primit decizia şi că o analizează.
"Deutsche Bahn" AG a denunţat cartelul la finele lui 2008.
Autoritatea franceză din sectorul concurenţei a amendat mai multe carteluri decât Comisia Europeană, anul acesta.