Serviciile feroviare sunt perturbate şi unele şcoli sunt închise astăzi în Franţa, în timp ce gunoaiele neridicate se acumulează pe străzi, în cea de-a noua zi de greve la nivel naţional împotriva nepopularei legi de reformă a pensiilor, informează Agerpres.
Protestatarii au blocat în această dimineaţă o autostradă în apropiere de Toulouse, în sud-vestul ţării, şi un depou de autobuze la Rennes, în vest. Marşuri de protest sunt programate în multe locuri din ţară în cursul zilei de astăzi.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat ieri că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara.
"Cel mai bun răspuns pe care i-l putem da preşedintelui este că milioane de oameni sunt în grevă şi pe străzi", a spus Philippe Martinez, liderul confederaţiei sindicale CGT.
Protestele împotriva reformei - care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani şi accelerează creşterea numărului de ani până la care un angajat trebuie să lucreze pentru a beneficia de pensie integrală - au atras mari mulţimi în marşurile organizate de sindicate începând din ianuarie.
Cele mai multe proteste au fost paşnice, dar furia a crescut după ce guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămâna trecută, precizează sursa. Ultimele şapte nopţi au fost marcate de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi s-au produs ciocniri cu poliţia.
Sindicatele anticipează că ziua de greve şi proteste de astăzi va atrage o participare uriaşă împotriva a ceea ce ele spun a fi "dispreţul" şi "minciunile" lui Macron.
Laurent Berger, liderul celui mai mare sindicat din Franţa, CFDT, moderat, a declarat că guvernul trebuie să retragă legea pensiilor.
Cel mai recent val de proteste constituie cea mai serioasă provocare pentru autoritatea preşedintelui de la revolta "vestelor galbene" în urmă cu patru ani. Sondajele arată că o largă majoritate dintre francezi se opune reformei pensiilor şi deciziei guvernului de a o trece prin parlament fără vot.
Ministrul muncii, Olivier Dussopt, a afirmat că guvernul nu neagă tensiunile, dar vrea să meargă mai departe.
"Există un dezacord care va persista în ce priveşte vârsta de pensionare. Pe de altă parte, există multe subiecte care fac posibilă o reluare a dialogului", a afirmat el, spunând că "lucrurile vor fi făcute gradual".
Furnizarea de energie electrică a fost redusă astăzi din cauza grevelor din sector.
Guvernul a reînnoit un ordin de rechiziţie care obligă o parte din angajaţi să revină la muncă la depozitul de combustibil de la Fos-sur-Mer, în sudul ţării, pentru a asigura livrările de petrol pentru regiune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 14:45)
Noi nimic?! Traiasca specialii!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 22:01)
Fake news.
Protestele sunt o diversiune, pentru a-l acoperi pe Muratoglu, antrenorul lui Halep.
Teoria e ca ar fi sfantul Mihai dar are si pacate pe masura, deci Franta adaposteste un terorist, cum ar veni.
Serviciile secrete stiu asta.