Franţa nu exclude o posibilă reducere a participaţiei la "Renault"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2015

Franţa nu exclude o posibilă reducere a participaţiei la "Renault"

Guvernul francez nu exclude posibilitatea vânzării unei părţi din acţiunile pe care le deţine la constructorul auto "Renault" SA, în 2016, ca să-şi reducă participaţia la 15,01% din capitalul companiei, a afirmat ministrul economiei de la Paris, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat cotidianului financiar Les Echos, preluat de Reuters.

În luna aprilie a acestui an, Guvernul francez şi-a majorat participaţia la "Renault" de la 15,01% la 19,7% iar Macron a declarat de mai multe ori că Guvernul de la Paris ar dori să revină la nivelul de 15%, însă până acum nu a oferit un calendar precis, conform Agerpres.

Întrebat despre o posibilă vânzare de acţiuni "Renault" de către statul francez, în 2016, Emmanuel Macron a răspuns: "Este posibil, nu s-a luat încă o decizie. Atunci când vom fi în situaţia de a ne apăra interesele, o vom face. Pentru a reveni, aşa cum am promis, la nivelul de dinainte, adică 15,01%".

Mai multe surse guvernamentale şi din apropierea constructorilor auto "Renault" şi "Nissan" au declarat pentru Reuters că grupul japonez a propus modificarea termenilor alianţei cu "Renault", prin majorarea participaţiei pe care "Nissan" o deţine la partenerul francez, în ideea de a echilibra relaţia dintre cele două companii.

Macron a precizat că Guvernul francez este favorabil aprofundării alianţei "Renault-Nissan". "Viziunea noastră strategică este să mergem spre o mai mare integrare a celor două entităţi. Trebuie să definim modalităţile acestei apropieri. Acesta este o chestiune industrială şi strategică, iar problema acţiunilor se va pune atunci când va veni momentul", a spus ministrul francez.

"Renault" şi "Nissan" au un parteneriat din 1999, în care "Renault" deţine 44,3% din acţiunile "Nissan", în timp ce "Nissan" controlează un pachet de 15% din "Renault". Cu toate acestea, "Nissan" nu are în prezent drepturi de vot la "Renault", în timp ce statul francez, care, în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la "Renault" de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la "Renault". La acea dată, atât "Renault", cât şi "Nissan" s-au opus fără succes majorării drepturilor de vot ale statului francez, apreciind că aceasta ar putea afecta alianţa.

"Renault" a anunţat creşterea cu 9,4% a veniturilor sale în trimestrul al treilea, la 9,34 miliarde de euro, graţie sporirii vânzărilor partenerilor "Nissan" şi "Daimler", precum şi noilor modele pe care a fost în măsură să le vândă mai scump, transmite Reuters.

Cifra de afaceri a înregistrat un avans semnificativ mai mare decât numărul vehiculelor înmatriculate la nivel global, 620.525 de unităţi, în creştere cu 1,2%.

În Europa, înmatriculările "Renault" au crescut cu aproape 6,5% în trimestrul al treilea, în baza rezultatelor solide înregistrate în Marea Britanie (+22,3%), Olanda (+21,7%), Spania (+16,2%), Portugalia (+21,1%) şi Polonia (+25,4 %). Performanţele din Europa au contrabalansat scăderea cu 4,6% a înmatriculărilor în afara Europei, în special în Brazilia, a doua mare piaţă pentru "Renault", şi Rusia. Ca o consecinţă a creşterii vânzărilor în Europa şi a scăderii lor în afara continentului, partea ocupată de vânzările internaţionale a scăzut la 45% din vânzările totale ale grupului "Renault", cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb