FRANŢA: Patronatele propun împuţinarea zilelor lucrătoare, pentru combaterea şomajului-record

V.B.
Internaţional / 24 septembrie 2014

Patronatele franceze au propus, astăzi, o controversată terapie de şoc pentru combaterea şomajului-record, ce prevede reducerea numărului zilelor de sărbătoare şi relaxarea prevederilor referitoare la salariul minim, precum şi a celor privind timpul de lucru, scrie AFP.

"Perioada ezitărilor, a tergiversărilor şi a jumătăţilor de măsură a trecut", avertizează un document al Mişcării Întreprinderilor din Franţa (Medef), cea mai mare organizaţie patronală franţuzească.

Preşedintele Medef, Pierre Gattaz, susţine că "politica opoziţiei sistematice din Franţa" va duce ţara în prăpastie şi cere o dezbatere fără inhibiţii.

De inspiraţie liberală, măsurile propuse au fost prezentate în ziua când au fost publicate date oficiale referitoare la piaţa muncii. Unele măsuri propuse au provocat un scandal săptămâna trecută, după ce au apărut scurgeri de informaţii în presă. Planul Medef (criticat de sindicate drept "un recul social periculos") susţine un plan de creare a 1 milion de locuri de muncă în cinci ani, dintre care 100.000 prin eliminarea a două sărbători publice. În Franţa, există 11 zile de sărbătoare, cifră apropiată mediei europene. Pe de altă parte, susţin unii economişti, zilele libere contribuie la sectorul turismului, foarte dezvoltat în Franţa.

În ciuda unei scăderi uşoare a şomajului în august, după nouă luni de creştere, numărul şomerilor este acum de 3,5 milioane, din cauza activităţilor economice nesatisfăcătoare din acest an, care au forţat guvernul de la Paris să reducă estimările de creştere economică pentru 2014 la 0,4%.

Altă măsură a Menef menită să combată şomajul este introducerea unor contracte de ajutor care să permită companiilor să angajeze personal cu salarii sub nivelul minim.

Organizaţia patronală vrea şi revizuirea timpului legal de muncă săptămânal de 35 de ore, impus tuturor companiilor, pentru a da posibilitatea prelungirii acestuia în negocierile de la nivelul companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb