FRANŢA:  Premierul apără starea de urgenţă şi spune că ameninţarea teroristă va persista

Adina Lateş
Internaţional / 5 februarie 2016

Miile de percheziţii de domiciliu efectuate de la atacurile islamiste din noiembrie de la Paris au ajutat la dejucarea unui nou complot terorist, a declarat vineri premierul francez Manuel Valls, în contextul în care guvernul său vrea să extindă starea de urgenţă, informează Reuters.

Valls, apărând starea de urgenţă care a permis poliţiei să efectueze mii de percheziţii de domiciliu în doar câteva luni, a mai spus că peste 2.000 de cetăţeni francezi ar avea legături cu reţelele jihadiste din Siria şi Irak.

Gruparea jihadistă Stat Islamic, care controlează mari părţi din Irak şi Siria, a revendicat atacurile de la 13 noiembrie de la Paris, când bărbaţi înarmaţi şi kamikaze cu bombe au ucis 130 de persoane şi au rănit alte câteva sute.

"Ameninţarea teroristă există şi va persista", a declarat Valls în Adunarea Naţională, unde guvernul cere parlamentarilor să extindă starea de urgenţă până la sfârşitul lunii mai şi să modifice Constituţia astfel încât persoanele condamnate pentru acuzaţii de terorism să rămână fără cetăţenie, notează Reuters.

În 2015, 15 comploturi teroriste au fost dejucate de serviciile de securitate franceze, a spus el. Cel puţin un complot, a precizat Manuel Valls, a fost dejucat ca rezultat direct al percheziţiilor la domiciliu pe care le-a putut realiza poliţia datorită stării de urgenţă, care permite forţelor de ordine să desfăşoare raiduri fără să fie nevoite să obţină o mandat de percheziţie de la instanţă, aminteşte Agerpres.

În cele trei luni de la atacurile de la Paris, poliţia a efectuat 3.289 de percheziţii de domiciliu, a reţinut 341 de persoane, a pus 407 persoane în arest la domiciliu şi a confiscat 560 de arme, dintre care 42 de război, a spus premierul.

Jumătate din cele 2.000 de persoane implicate într-un fel sau altul în reţelele jihadiste din Siria şi Irak au plecat din Franţa pentru a merge în cele două ţări, iar 597 se află încă acolo, a mai declarat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb