Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi centrafrican, Faustin-Archange Touadera, au discutat miercuri la Palatul Elysee despre situaţia din Republica Centrafricană şi relaţia bilaterală, marcând dorinţa lor de a reface legăturile după ani de izolare, informează Agerpres.
"Ei au convenit să continue să lucreze împreună pentru suveranitatea, stabilitatea şi desfăşurarea unui dialog pozitiv şi incluziv în Republica Centrafricană", a indicat preşedinţia franceză.
Franţa a denunţat în ultimii ani influenţa tot mai mare a grupului de mercenari ruşi Wagner în Republica Centrafricană, acuzându-l de abuzuri şi jefuirea resurselor naturale.
Parisul a deplâns, de asemenea, campaniile de dezinformare, care ar fi alimentate de la Moscova şi întreţin sentimentul anti-francez în această ţară şi nu numai.
În ultimele luni, preşedintele Touadera şi-a exprimat dorinţa de a relansa relaţia cu Parisul, explicând totodată că parteneriatul său cu Rusia, marcat de prezenţa grupului Wagner, este de aşteptat să continue.
Viitorul grupului Wagner este, însă, în aşteptare în Africa de la moartea liderului său, Evgheni Prigojin, în august.
Cei doi şefi de stat s-au întâlnit deja în martie la Libreville, în marja unui summit privind conservarea pădurilor tropicale.
Preşedintele Macron i-a mulţumit, de asemenea, omologului său pentru rolul său de "facilitator" regional în procesul politic din Gabon, unde armata l-a răsturnat pe preşedintele Ali Bongo Ondimba pe 30 august.
El a reiterat sprijinul Franţei pentru eforturile întreprinse de ţările din regiune pentru a "a avansa rapid în ce priveşte durata tranziţiei" şi pentru organizarea de "alegeri libere şi transparente" în Gabon.
Generalul Brice Oligui Nguema, proclamat preşedinte al tranziţiei, a promis că va restitui puterea civililor prin alegeri la sfârşitul unei perioade a cărei durată nu a anunţat-o.
Prim-ministrul Raymond Ndong Sima, numit de armată, a evocat un termen de doi ani înaintea alegerilor libere.
Franţa, fostă putere colonială, a desfăşurat peste o mie de soldaţi în Republica Centrafricană în 2013, în cadrul Operaţiunii Sangaris, cu unda verde a Naţiunilor Unite, pentru a pune capăt violenţelor intercomunitare de acolo. Sangaris, care a avut până la 1.600 de militari, a durat până în 2016.