Franţa: Preşedintele Macron l-a primit pe omologul sau centrafrican

E.M.
Internaţional / 14 septembrie 2023

Franţa: Preşedintele Macron l-a primit pe omologul sau centrafrican

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi centrafrican, Faustin-Archange Touadera, au discutat miercuri la Palatul Elysee despre situaţia din Republica Centrafricană şi relaţia bilaterală, marcând dorinţa lor de a reface legăturile după ani de izolare, informează Agerpres.

"Ei au convenit să continue să lucreze împreună pentru suveranitatea, stabilitatea şi desfăşurarea unui dialog pozitiv şi incluziv în Republica Centrafricană", a indicat preşedinţia franceză.

Franţa a denunţat în ultimii ani influenţa tot mai mare a grupului de mercenari ruşi Wagner în Republica Centrafricană, acuzându-l de abuzuri şi jefuirea resurselor naturale.

Parisul a deplâns, de asemenea, campaniile de dezinformare, care ar fi alimentate de la Moscova şi întreţin sentimentul anti-francez în această ţară şi nu numai.

În ultimele luni, preşedintele Touadera şi-a exprimat dorinţa de a relansa relaţia cu Parisul, explicând totodată că parteneriatul său cu Rusia, marcat de prezenţa grupului Wagner, este de aşteptat să continue.

Viitorul grupului Wagner este, însă, în aşteptare în Africa de la moartea liderului său, Evgheni Prigojin, în august.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit deja în martie la Libreville, în marja unui summit privind conservarea pădurilor tropicale.

Preşedintele Macron i-a mulţumit, de asemenea, omologului său pentru rolul său de "facilitator" regional în procesul politic din Gabon, unde armata l-a răsturnat pe preşedintele Ali Bongo Ondimba pe 30 august.

El a reiterat sprijinul Franţei pentru eforturile întreprinse de ţările din regiune pentru a "a avansa rapid în ce priveşte durata tranziţiei" şi pentru organizarea de "alegeri libere şi transparente" în Gabon.

Generalul Brice Oligui Nguema, proclamat preşedinte al tranziţiei, a promis că va restitui puterea civililor prin alegeri la sfârşitul unei perioade a cărei durată nu a anunţat-o.

Prim-ministrul Raymond Ndong Sima, numit de armată, a evocat un termen de doi ani înaintea alegerilor libere.

Franţa, fostă putere colonială, a desfăşurat peste o mie de soldaţi în Republica Centrafricană în 2013, în cadrul Operaţiunii Sangaris, cu unda verde a Naţiunilor Unite, pentru a pune capăt violenţelor intercomunitare de acolo. Sangaris, care a avut până la 1.600 de militari, a durat până în 2016.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb