Producţia de vin a Franţei va atinge cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani după ce îngheţul şi grindina din primăvară, combinate cu seceta din timpul verii, au afectat viile din mai multe regiuni, arată estimările Ministerului francez al Agriculturii, relatează Bloomberg.
Conform celor mai recente estimări, producţia de vin din 2016 va fi cu 12% mai mică comparativ cu cea din 2015, până la 42,18 milioane hectolitri, aproximativ 5,6 miliarde sticle. Regiunile Champagne şi valea Loarei au fost cele mai afectate de evoluţiile meteo nefavorabile, volumul producţiei fiind estimat să fie mai mic cu 32% respectiv 35%, urmate de regiunile Charentes şi Burgundia, cu scăderi estimate de 22% şi 20%.
"Aceasta va fi una dintre cele mai mici producţii din ultimii 30 de ani. În multe vii, scăderea producţiei este însoţită de o diferenţă mare în producţie în funcţie de parcelă şi soiul de struguri" precizează Ministerul francez al Agriculturii.
Declinul producţiei de vin a Franţei, al doilea producător mondial, va fi mai mare decât declinul înregistrat în cazul Italiei, primul producător mondial. Conform estimărilor din luna septembrie, producţia de vin a Italiei va fi cu 1% mai mică în acest an comparativ cu anul trecut, până la 48,9 milioane hectolitri.
Vinul este principalul produs agricol exportat de Franţa, cu o valoare a exporturilor de 8,27 miliarde de euro înregistrată anul trecut. Băuturile spirtoase au fost responsabile pentru exporturi în valoare de 3,95 miliarde euro, în frunte cu renumitul Cognac, distilat din strugurii cultivaţi în regiunea Charentes, conform sursei citate.