Franţa şi-a exprimat din nou opoziţia faţă de o nouă amânare a Brexitului dacă Marea Britanie nu va prezenta un plan concret care să aibă susţinerea Camerei Comunelor, susţinând că, fără un astfel de plan, Marea Britanie pare să aleagă un Brexit fără acord, scrie The Guardian.
Premierul britanic Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, astăzi, pentru a-i cere ca Brexitul să fie amânat până pe 30 iunie pentru a avea timp să obţină susţinerea parlamentului.
Răspunzând scrisorii lui May, Amelie de Montchalin, Ministrul francez pentru Afaceri Europene, a afirmat într-un comunicat: "Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie ... o altă amânare cere ca Marea Britanie să vină cu un plan clar şi o susţinere politică credibilă". Consiliul va decide apoi care vor fi condiţiile pentru acea amânare, a precizat ea, potrivit The Guardian.
"În absenţa unui astfel de plan, vom considera că Marea Britanie a ales să părăsească UE într-o manieră dezordonată", a afirmat ea.
Tusk face campanie printre celelalte state membre ale UE să accepte o amânare "flexibilă" de un an existând opţiunea ca Marea Britanie să părăsească blocul european mai devreme dacă acordul va fi ratificat de parlament. Tusk ar fi descris planul ca fiind "singura cale rezonabilă", mai scrie presa.
De Montchalin a afirmat că Parisul a citit "cu interes scrisoarea lui May către preşedintele Tusk. După cum a scris şi prim-ministrul, impasul curent nu este în interesul nici al Marii Britanii, nici al UE. Nu poate continua".
În scrisoarea trimisă lui Tusk, după două zile de discuţii cu Partidul Laburist, May a afirmat că ambele partide acceptă că este nevoie ca acordul retragerii să fie aprobat însă nu au ajuns la un acord privind viitoarea relaţie.
Dacă acest lucru nu este posibil, May a afirmat că speră să ajungă la un acord cu laburiştii privind un proces pentru ca parlamentul să aleagă între mai multe opţiuni iar ambele părţi s-au angajat să respecte rezultatele votului.
Acest lucru ar permite parlamentului să ratifice acordul, să aprobe legislaţia necesară şi să părăsească UE înainte de 22 mai, astfel încât Marea Britanie să nu participe la alegerile europarlamentare, a precizat May.
Purtătorul de cuvânt al lui May a afirmat, după ce a fost întrebat de ce premierul cere o dată care a fost respinsă deja (30 iunie), că există "circumstanţe diferite acum" şi că May s-a angajat să nu caute o amânare mai lungă de atât, mai informează The Guardian.