Franţa şi Marea Britanie au anunţat astăzi comun "progrese" pentru ajungerea la un nou acord cu privire la migraţia clandestină, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Miniştrii afacerilor externe din cele două ţări, Catherine Colonna şi James Cleverly, care s-au întâlnit la Paris cu ocazia marcării Armistiţiului (din 1918), au precizat că "trebuie să se abordeze de urgenţă toate formele de imigraţie clandestină, inclusiv traversările cu ambarcaţiuni improvizate, şi cauzele lor profunde".
"Ei au salutat progresele realizate pe calea unui nou acord important între Franţa şi Marea Britanie şi, în acest context, a încheierii unei serii de măsuri ambiţioase cât mai repede posibil", se mai arată în comunicat.
După ani de dispute, în special cât Boris Johnson, apoi Liz Truss, mult mai scurt, au fost prim-miniştri, Marea Britanie şi Franţa speră să îşi refacă relaţiile sub conducerea lui Rishi Sunak, noul şef al guvernului britanic.
"Acordul important" menţionat în comunicatul comun relevă această îmbunătăţire a relaţiei dintre Franţa şi Marea Britanie.
Marea Britanie ar fi pregătită să transfere 80 de milioane de lire (91 de milioane de euro) suplimentare Franţei pentru o întărire a prezenţei poliţieneşti pe plajele franceze, în timp ce agenţii britanici vor avea acces la centrele de control franceze.
"Ne dorim cu toţii ca situaţia să se rezolve cât mai repede posibil", a afirmat luni Sunak la Sharm el-Sheikh, unde a spus că vrea să "coopereze strâns" cu Franţa în privinţa migraţiei, după o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Aproape 40.000 de persoane şi-au riscat deja viaţa traversând ilegal Canalul Mânecii cu mici ambarcaţiuni de la începutul anului, un număr record.
Guvernul britanic este sub presiune pentru felul în care gestionează afluxul de migranţi, în contextul unor dezvăluiri recente privind un centru de primire suprapopulat şi atacarea unui alt centru, din apropiere de Dover, cu dispozitive incendiare.
Ministrul britanic de interne Suella Braverman a declanşat de asemenea o polemică spunând recent în parlament că afluxul de migranţi care ajung în Marea Britanie este o "invazie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 20:51)
"Franţa şi Marea Britanie anunţă progrese spre
un acord cu privire la migraţia clandestină"
dupa invazia inceputa in 2015 pare o bataie de joc
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2022, 10:09)
Politicianii isi bat gura dar UK are nevoie migranti, cu ajutorul lor functioneaza de zeci de ani.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2022, 13:05)
Toti au nevoie, inclusiv Romania.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2022, 14:03)
Sa nu facem confuzie intre forta de munca si
migratie ilegala,
In Germania numai 7-8 % dintre migrantii ilegali
veniti dupa 2015 muncesc cu contract pe termen lung