Franţa vrea să continue dialogul cu Rusia

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 septembrie 2022

Franţa vrea să continue dialogul cu Rusia

Emmanuel Macron: "Divizarea Europei era unul dintre obiectivele războiului declanşat de Moscova"

Ucraina şi Rusia se acuză din nou, reciproc, de manevre în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Autorităţile ucrainene au acuzat ieri Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns acolo, informează AFP. În acelaşi timp, Moscova a acuzat armata ucraineană că a organizat o debarcare a unor "sabotori" în apropierea centralei nucleare.

O echipă de experţi ai ONU a sosit ieri la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului, relatează Reuters.

Un reporter Reuters a văzut echipa AIEA sosind într-un mare convoi, cu o prezenţă puternică a soldaţilor ruşi în apropiere. O sursă ucraineană ce cunoaşte situaţia a declarat pentru Reuters că misiunea "s-ar putea dovedi a fi mai scurtă decât era planificată", notează Agerpres.

Potrivit Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, bombardamentele ruse au forţat oprirea unuia din cele două reactoare operaţionale ale centralei, în timp ce Moscova a anunţat că a zădărnicit o încercare ucraineană de a pune mâna pe obiectiv.

Un reporter Reuters la Energodar a declarat că o clădire rezidenţială a fost lovită de bombardamente, forţând oamenii să se adăpostească într-un subsol. Nu a fost posibil să se stabilească cine a tras, notează Reuters.

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova face totul pentru a se asigura că instalaţia poate funcţiona în siguranţă şi inspectorii AIEA să-şi poată îndeplini sarcinile.

Oficialii ucraineni au salutat vizita AIEA, exprimându-şi speranţa că ea va conduce la demilitarizarea centralei. Ei declară că Rusia a folosit centrala ca scut pentru a lovi oraşe, ştiind că va fi greu pentru forţele Kievului să riposteze cu tiruri.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat ieri Republica Moldova că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, relatează Reuters.

Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare despre situaţia din jurul Transnistriei, la ceremonia de deschidere a noului an de învăţământ la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), potrivit RIA Novosti. Este al doilea avertisment transmis de Lavrov Chişinăului în mai puţin de 48 de ore, remarcă în acest context observatori moldoveni, conform Agerpres.

Rusia dispune de o forţă de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, când în urma unui conflict armat separatiştii proruşi au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Chişinăului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da de ce ma sa continuati dialogul cu "criminali".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb