Funcţionarea bazelor americane pe teritoriul României va fi conformă cu legislaţia internaţională

Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2005

Acordul politic ce va fi semnat mîine la Bucureşti privind instalarea de facilităţi militare ale Statelor Unite ale Americii (SUA) pe teritoriul României respectă Charta ONU şi tot cadrul juridic internaţional, a mai spus Mihai-Răzvan Ungureanu. "În documentul care va fi semnat de mine şi secretarul de stat Condoleezza Rice se specifică faptul că baza cooperării bilatera-le în domeniile apărării şi securităţii este principiul respectării depline a suveranităţii fiecărei părţi, a scopurilor Chartei ONU şi alte obligaţii asumate prin alte convenţii internaţionale similare", a subliniat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că în document se menţionează că prezenţa trupelor americane pe teritoriul României este reglementată conform legislaţiei române, a prevederilor acordului semnat pe 30 octombrie 2001 între România şi SUA privind statutul forţelor americane de pe teritoriul românesc, precum şi a prevederilor acordului SOFA dintre ţările membre NATO.

Mihai-Răzvan Ungureanu a precizat că "Acordul de Acces" ce va fi semnat marţi este un document politic cu caracter public, cele două părţi urmînd să aranjeze ulterior chestiunile de ordin militar, logistic şi financiar. Şeful diplomaţiei române a caracterizat semnarea acestui acord şi prezenţa la Bucureşti a şefului Departamentului de Stat al SUA, Condoleezza Rice, drept o "realizare istorică". "Vin americanii! Se întîmplă ceea ce bunicii şi părinţii noştri au aşteptat 60 de ani la rînd, ceea ce au sperat sute de mii de români care au intrat în puşcăriile comuniste şi au fost sacrificaţi pentru că au dorit democraţie în România", a spus Ungureanu. El a mai arătat că va avea consultări cu secretarul de stat american referitoare la unele subiecte de interes comun conforme parteneriatului strategic dintre cele două ţări, cum ar fi: securitatea şi stabilitatea la Marea Neagră, în Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, colaborarea bilaterală directă şi în cadrul NATO. Vizita la Bucureşti a Condoleezzei Rice este parte a turneului efectuat în această perioadă de către oficialul american în mai multe capitale europene. Rice se va întîlni mîine la Bucureşti şi cu şeful statului, Traian Băsescu.

Mîine va fi semnat acordul privind amplasarea facilităţilor americane pe teritoriul României

Preşedintele României, Traian Băsescu, se va întîlni marţi, 6 decembrie, cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), Condoleezza Rice, care efectuează o vizită în România, a informat ieri, printr-un comunicat de presă, Departamentul de Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

După convorbirile oficiale, cei doi demnitari vor semna "Acordul de acces" privind amplasarea facilităţilor militare americane pe teritoriul ţării noastre. La ceremonia de semnare va participa şi ministrul afacerilor externe, Mihai Răzvan Ungureanu.

Semnarea acestui acord marchează o etapă esenţială în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, care dobîndeşte astfel o dimensiune nouă şi este expresia încrederii reciproce şi a solidarităţii româno-americane, se precizează în comunicat. Agenda vizitei în România a secretarului de stat american include evaluarea principalelor aspecte ale relaţiei bilate-rale din perspectiva cooperării politice, economice şi militare, inclusiv în contextul sărbătoririi în acest an a 125 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi SUA. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, va fi abordată problematica regională, cu accent pe zona Mării Negre şi cea a Balcanilor de Vest. Între temele de discuţie se vor afla, totodată, promovarea pe plan regional şi internaţional a valorilor comune de libertate şi democraţie, cooperarea în lupta împotriva terorismului şi conlucrarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice (NATO).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb