G20: "Brexit-ul ar genera un şoc pentru economia mondială"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 februarie 2016

Economia mondială ar suferi un şoc dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană (Brexit), potrivit avertismentului lansat la finele săptămânii trecute de miniştrii de finanţe din cele mai dezvoltate ţări ale lumii (G20).

Într-o declaraţie lansată în urma unei întâlniri a G20, desfăşurată în zilele de 26-27 februarie, în Shanghai (China), participanţii au atras atenţia că la adresa economiei mondiale există mai multe ameninţări: "riscurile de decelerare şi vulnerabilităţile crescute, volatilitatea fluxurilor de capital, preţurile materiilor prime reduse semificativ, tensiunile geopolitice care au escaladat şocul unei potenţiale ieşiri a Marii Britanii din UE şi numărul tot mai mare de refugiaţi din unele regiuni".

Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, prezent la evenimentul amintit, a declarat, citat de BBC, că este "de o seriozitate vitală" problema referendumului privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în UE, programat să aibă loc în iunie anul acesta.

"Liderii financiari din cele mai mari ţări din lume şi-au dat verdictul unanim. Ei spun că ieşirea Marii Britanii din UE ar fi un şoc pentru economia mondială. Dacă va fi un şoc pentru economia globală, imaginaţi-vă ce ar fi pentru Marea Britanie", a afirmat Osborne.

La rândul său, ministrul italian de finanţe, Pier Carlo Padoan, a spus că o eventuală decizie a Marii Britanii de părăsire a UE ar avea consecinţe negative la nivel global. "Am califica ieşirea Regatului Unit din UE drept un şoc geopolitic, un şoc negativ", a menţionat Padoan.

Afirmaţiile liderilor G20 cu privire la un eventual Brexit vin în contextul în care Londra este un centru financiar major pentru întreaga lume, unde este realizat aproape 10% din PIB-ul Regatului Unit. În opinia unor bancheri, ieşirea Marii Britanii din UE ar putea perturba sectorul financiar şi ar obliga numeroase instituţii din domeniu să părăsească Londra.

Liderii G20 promit să utilizeze toate instrumentele pe care le au la dispoziţie ca să impulsioneze creşterea economiei mondiale, în condiţiile în care redresarea este inegală. Dar, participanţii la reuniune nu au aceeaşi viziune cu privire la remedii, în condiţiile în care ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că încercările de impulsionare a economiilor prin relaxare monetară ar putea fi contraproductive. În plus, oficialul de la Berlin a avertizat că stimulentele fiscale acordate de guverne şi-au atins limitele, drept pentru care a îndemnat la implementarea de reforme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb