Grupului celor Şapte (G7) va încerca în februarie să stabilească două plafoane de preţ pentru produsele rafinate ruseşti, unul pentru produsele comercializate cu preţuri mai mari faţă de ţiţei şi celălalt pentru cele care se tranzacţionează cu reducere, a spus un oficial G7, informează news.ro.
G7, care este formată din Canada, Japonia, Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie plus Uniunea Europeană, a introdus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru ţiţeiul rusesc, începând cu 5 decembrie, pe lângă embargoul UE asupra importurilor de petrol rusesc lovrat pe mare.
Din 5 februarie, coaliţia va impune şi plafoane de preţ pentru produsele ruseşti, cum ar fi motorina, kerosenul şi păcura, pentru a reduce şi mai mult veniturile Moscovei din exporturile de energie şi capacitatea sa de a finanţa invazia Ucrainei.
Dar plafonarea preţurilor produselor petroliere ruseşti este mai complicată decât stabilirea unei limite de preţ numai pentru ţiţei, deoarece există multe produse petroliere şi preţul acestora depinde adesea de locul în care sunt cumpărate, mai degrabă decât de locul unde sunt produse, a spus oficialul, cerând să nu fie numit.
Dând exemplul motorinei şi kerosenului, care au tendinţa de a se tranzacţiona la un preţ superior ţiţeiului, în timp ce păcura se vinde de obicei cu o reducere, sursa a spus că acesta este motivul pentru care G7 ia în considerare două plafoane de preţ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 11:58)
G7 adica USA
2. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 11.01.2023, 12:38)
Foarte bine, sanctiunile functioneaza. Marea Rusie vinde petrolul la discounturi uriase, la 38$ barilul, prietenilor. Acest lucru nu e viabil pe termen lung, pentru ca rusii ies in pierdere la acest pret.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 14:02)
Si economia Europei iese si mai prost,
fara energia ruseasca perspective sumbre