GABRIEL GHELMEGEANU: "Probabil, nu se va întâmpla nimic concret la Forumul China - Europa Centrală şi de Est"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2013

"Probabil, nu se va întâmpla nimic concret la Forumul China - Europa Centrală şi de Est"

La Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est care se va derula mâine la Bucureşti probabil că nu se va întâmpla nimic concret, opinează Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China (CCIRC), care ne-a spus: "Nu cred că se va întâmpla nimic concret la acest forum. Probabil că, în primul rând, vor fi trasate liniile în care China doreşte să colaboreze cu ţările din Uniunea Europeană".

Premierul Victor Ponta a anunţat, zilele trecute, că, la începutul acestei săptămâni, vor avea loc, la Palatul Parlamentului, trei mari evenimente: vizita oficială a premierului Chinei la Bucureşti, summitul liderilor de Guvern Europa Centrală şi de Est - China şi forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est.

Potrivit primului ministru, oficialul chinez Li Keqiang va veni împreună cu aproximativ 300 de oameni de afaceri din China. Vizita premierului chinez are loc în contextul reuniunii premierilor a 16 ţări central şi est-europene care va avea loc în Capitală.

Victor Ponta a subliniat: "Este o reuniune politică la cel mai înalt nivel şi faptul că Bucureştiul şi Guvernul României este organizator este o oportunitate extraordinară pentru a dezvolta atât relaţiile noastre cu China, cât şi relaţiile noastre regionale. Cu această ocazie, se va evalua stadiul de implementare a propunerilor cooperării între ţările Europei Centrale şi de Est şi China, stabilite la Varşovia, şi vor fi identificate proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, IT şi turism".

Potrivit şefului statului, şi-au confirmat participarea în jur de 1.000 de oameni de afaceri - 300 din China, 400 din România şi 300 din celelalte ţări central şi est europene.

În cadrul evenimentelor anunţate vor fi semnate mai multe memorandumuri privind investiţii importante şi contracte comerciale între România şi China, a mai spus Victor Ponta.

Gabriel Ghelmegeanu ne-a precizat că această a ediţie a Forumului bilateral vine după ce primele două ediţii au fost organizate la Budapesta şi, respectiv, Varşovia.

"Probabil că se are în vedere nivelul relaţiilor bilaterale dintre China şi statele europene, în alegerea ţării unde au loc aceste forumuri", ne-a spus Gabriel Ghelmegeanu.

La finalul săptămânii trecute, un diplomat european citat de FT şi preluat de Mediafax, a precizat că vizita premierului chinez la Bucureşti a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie "divide şi cucereşte", pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

Gabriel Ghelmegeanu susţine că această informaţie nu trebuie luată în seamă, subliniind că, recent, reprezentanţii UE au mers la Beijing, unde au hotărât ca valoarea schimburilor economice dintre cele două părţi să crească simţitor în următorii ani.

China şi UE au anunţat, joi, că au convenit să încheie un acord bilateral de investiţii, care să îmbunătăţească accesul reciproc pe cele două pieţe.

Liderii UE şi ai Chinei s-au angajat să crească schimburile comerciale de la 580 miliarde dolari, anul trecut, la 1.000 miliarde dolari, până în 2020.

Europa este cea mai mare piaţă de export a Chinei de nouă ani consecutiv, în timp ce China este, pentru livrările externe ale UE, a doua piaţă ca mărime, depăşită doar de SUA. Investiţiile bilaterale de ambele părţi sunt însă reduse.

Relaţiile China-UE au fost afectate în acest an de o serie de dispute privind comerţul bilateral, de la panouri solare la vin, telecomunicaţii şi oţel.

Un pact privind investiţiile ar putea fi la o distanţă de 2-3 ani, dar ar fi primul astfel de acord la nivel UE negociat de Comisia Europeană, după ce a dobândit aceste atribuţii prin Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009.

China şi UE au mai convenit să studieze un posibil acord de liber schimb, pe care Beijingul îl susţine, în timp ce Europa nu este încă pregătită să ia în calcul o astfel de înţelegere, afirmă diplomaţi europeni.

Investiţiile chineze în Europa aproape s-au dublat în fiecare din ultimii ani, dar reprezintă mai puţin de 1% din investiţiile străine directe de 3.000 de miliarde de euro în UE.

Investiţiile UE în China reprezintă 2-4% din investiţile totale de 4.200 de miliarde euro realizate de europeni în afara spaţiului comunitar, în funcţie de includerea sau nu a Hong-Kongului. Investiţiile către SUA reprezintă 30% din totalul investiţiilor realizate de europeni în afara spaţiului comunitar.

Noul acord trebuie să contribuie la reducerea acestui dezechilibru şi să ajute UE să-şi păstreze relevanţa în faţa preferinţei Beijingului de a trata direct cu capitalele europene, mai ales cu Berlinul.

În ceea ce priveşte relaţiile comerciale dintre România şi China, Gabriel Ghelmegeanu ne-a spus că vârful a fost în anul 2011.

Domnia sa ne-a declarat: "Din 2011, au crescut constant exporturile româneşti către China, anul acesta urmând să depăşească 400 de milioane de euro. În acelaşi timp, importurile au scăzut de la circa 2,5 milioane euro (în 2011) la aproximativ 2 miliarde euro - cifra estimată pentru anul în curs".

Mesajul preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso referitor la faptul că România organizează Forumul oamenilor de afaceri China - Europa Centrală şi de Sud-Est a fost "extrem de pozitiv", potrivit lui Victor Ponta.

China îşi va consolida cooperarea economică cu România în timpul vizitei premierului Li Keqiang la Bucureşti, au declarat, vineri, importanţi oficiali chinezi, informează Xinhua, preluaţi de Agerpres.

Această vizită este prima făcută de premierul Li Keqiang în Europa Centrală şi de Est de la preluarea mandatului în luna martie şi, de asemenea, prima vizită în România a unui premier chinez în ultimii 19 ani, a declarat ministrul adjunct de externe chinez Song Tao.

China şi România sunt prieteni tradiţionali, a declarat Song, adăugând că aceasta este aspiraţia comună a ambelor state şi popoare, în conformitate cu interesele lor de intensificare a cooperării substanţiale.

Subliniind faptul că cele două economii sunt complementare, Song Tao a afirmat că cele două ţări îşi pot folosi pe deplin avantajele pentru a aprofunda cooperarea în domenii precum infrastructura, energia şi agricultura.

România este un partener comercial important pentru China în rândul ţărilor din centrul şi estul Europei, deşi actualul volum bilateral de tranzacţii comerciale nu este foarte mare, a declarat Zhang Xiangchen, ministrul adjunct al comerţului.

Investiţiile actuale totale ale Chinei în România depăşesc 160 milioane de dolari, în timp ce investiţiile României în China se ridică la 280 de milioane dolari, a spus Zhang, adăugând că Beijing a luat măsuri de stimulare a schimburilor comerciale dintre cele două ţări.

Cele două ţări se află în proces de negociere privind carantina produselor de origine animală, cum ar fi carnea de porc, a spus Zhang.

Compania chineză de telecomunicaţii Huawei va investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta, după ce Guvernul s-a angajat să sprijine aceste investiţii.

Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandum de înţelegere cu Huawei Technologies Co. Ltd., care prevede acordarea de către Guvernul României a "suportului necesar pentru extinderea activităţilor comerciale ale Huawei, dar şi angajamentul Huawei pentru investiţii locale în viitor".

Şeful Guvernului a precizat că memorandumul va fi făcut public, subliniind că este vorba "despre investiţii în cercetare şi educaţie, programe de cercetare şi educaţie, inclusiv un centru regional la Bucureşti".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prezenta premierului chinez la Bucuresti e un fapt concret; chiar dac-ar ramane singurul si tot ar fi o mare realizare...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb