Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de euro din bugetul pe anul 2018 pentru consolidarea a 23 de clădiri din Bucureşti, a anunţat primarul general, Gabriela Firea, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii.
Oficialul a declarat că alte 100 de clădiri aflate în diferite stadii de degradare urmează să fie consolidate în primăvara acestui an, iar pentru aceasta au fost înfiinţate Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) şi Compania Municipală Consolidări (CMC). În Bucureşti există 171 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public
Referitor la planurile PMB pentru acest an, Gabriela Firea a precizat: "Accelerarea programului de consolidări realizat de Municipalitate reprezintă o prioritate clară pentru actuala administraţie. Pentru că până acum în Primăria Capitalei nu existau decât opt persoane care se ocupau de acest program şi pentru că în 27 de ani autorităţile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, am luat decizia de înfiinţare de urgenţă a două entităţi noi, formate din specialişti în domeniu, care să ofere soluţii reale la această problemă. Astfel, de anul trecut am înfiinţat două entităţi clare, care, cu 263 de angajaţi, desfăşoară numai acţiuni dedicate acestui domeniu. Mai mult decât atât, am alocat nu mai puţin de 10 milioane de euro în bugetul de anul acesta astfel încât să putem reabilita şi consolida cât mai multe clădiri. De acum putem afirmă că am restartat acest program, pentru că, în mai puţin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de clădiri, dintre care multe sunt monument istoric. Tot în primăvară această urmează să demarăm şi un alt program prin care se vor pune în siguranţă alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare".
Edilul a adăugat că, pentru soluţionarea situaţiei clădirilor cu risc seismic ridicat, la nivelul Municipiului Bucureşti, au fost înfiinţate Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajaţi şi Compania Municipală Consolidări (CMC), care are deja 217 de angajaţi.
Firea a menţionat de asemenea că cei 10 milioane de euro alocaţi consolidărilor vor fi utilizaţi pentru continuarea lucrărilor la imobilele aflate în execuţie, pentru lucrările la alte 29 de imobile care vor intră în execuţie în perioadă următoare, dar şi pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de clădiri şi expertizarea altor 24.
Potrivit sursei citate, în prezent, cinci clădiri se află în execuţie: imobilele din str. Blănari nr.2, nr.6, nr.8 şi nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasă I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870. Un alt imobil la care au început lucrările este cel de două etaje plus mansardă, din str. Franceză nr.30.
Totodată, în urma unei Hotărâri a Consiliului, Primăria anunţă că a preluat alte trei clădiri pentru a le consolida: un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14-s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piaţă Naţiunilor Unite; un imobil de 4 etaje din str. Spătarului nr. 36 s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piaţă Naţiunilor Unite; un imobil de 6 etaje din str. Ştirbei Vodă nr. 20 este în stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Clădiri Metropolitane (care are că obiect de activitate şi proiectarea).
În acelaşi timp, alte 15 imobile aflate în proprietatea PMB au trecut în administrarea AMCCS "în vederea punerii în siguranţă şi consolidării, opt dintre acestea intră la jumătatea lunii martie în lucrări, iar două, conform expertizei tehnice, pentru siguranţă cetăţenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric".
Primăria anunţă un alt program care va demara în această primăvară, prin care se vor reabilita alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele clădiri "ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători - balcoane, elemente ornamentale, tencuială, acoperiş etc.".
În cele din urmă, instituţia precizează că toţi proprietarii sau locatarii clădirilor încadrate în clasă I risc seismic au fost notificaţi de către AMCCRS, cu privire la obligaţia ce le revine, conform Ordonanţei 90-1994, urmând că "până în aprilie 2018 să fie notificaţi şi proprietarii clădirilor expertizate şi încadrate în clasă a II-a de risc seismic".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 10:52)
Dupa aia trebuie sa schimbe tevile de apa, canal, firele de curent dupa care lucrurile intra pe fagasul firesc, noi platim.
1.1. Te pierzi cu Firea! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mos Ion Roata si Uimirea în data de 04.03.2018, 11:39)
Sunt Mos Ion Roata si Uimirea si va spun cinstit ca.... ma pierd cu Firea! sa traiesti conita dar eu tot n-am priceput.Se cheltuie banul public (contributiile noastre) pe reabilitari, proprietarii au fost notificaţi de către AMCCRS, cu privire la obligaţia ce le revine ....... vor fi mutati proprietarii în locuinţele de necesitate, care vor fi reabilitate..... dupa care??; probabil acestia le vor instraina la preturi babane si se vor muta in apartamente de doua camere din blocurile socialiste, de restul banetului excursii in paradisuri fiscale - unde vor putea transfera comisioanele catre binefacatori. Mare binefacatura! Traiasca economia de piata! merge ata.
1.2. Erata (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 11:42)
... vor fi mutati proprietarii în locuinţele de necesitate, ale lor vor fi reabilitate.....
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 11:43)
Habar n-ai. Asa se fac bani pentru partid.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Anonim. în data de 04.04.2018, 10:24)
Toti proprietarii din imobilele ce vor fi consolidate,vor plăti aproape 1000 de euro pe metru patrat.practic vor cumpara apartamentele încă o dată.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 17:23)
thievery corporation...