GALA PREMIILOR "CONSTANTIN BRÂNCOVEANU" LA PALATUL MOGOŞOAIA Cultura românească "a păşit" pe scenă

Raluca Manga
Cultură / 12 decembrie 2014

Nawah Salameh, Presedintele Fundatiei Alexandrion Grup, înmânându-i premiul special "Constantin Brâncoveanu" Patriarhului Daniel, reprezentat la eveniment de preotul Mihai Hau

Nawah Salameh, Presedintele Fundatiei Alexandrion Grup, înmânându-i premiul special "Constantin Brâncoveanu" Patriarhului Daniel, reprezentat la eveniment de preotul Mihai Hau

Opt personalităţi impozante ale culturii româneşti au urcat pe scenă recent, în cadrul unei Gale care a avut loc la Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia, unde au fost distinse cu Premiile "Constantin Brâncoveanu", oferite de Fundaţia Alexandrion.

Ceremonia, prezentată de actorul Dorel Vişan, a fost învăluită într-o atmosferă de spectacol: în deschiderea serii, momentele artistice au fost asigurate de Corul Madrigal, apoi a urmat recitatul prim solistei la Opera Română din Bucureşti, Oana Andra, şi doi dintre elevii sopranei Mariana Nicolesco, mezzosoprana Emanuela Pascu şi tenorul Adrian Dumitru.

Premianţii au fost aleşi de un juriu format din personalităţi de prestigiu ale culturii româneşti: academicianul Dan Berindei (preşedintele juriului), profesorii Eugen Negrici, Andrei Marga, cercetătorul Magdalena Bedrosian, academicienii Augustin Buzura, Dumitru Radu Popescu şi istoricul Adrian Majuru.

Preşedintele Fundaţiei Alexandrion Grup a anunţat Premiul special acordat Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru contribuţia sa la marcarea Anului Comemorartiv al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

La Secţiunea "Cariere", au fost premiaţi istoricul Dinu C. Giurescu, pentru întreaga sa activitate, căruia îi datorăm întocmirea volumelor IX şi X din tratatul "Istoria românilor", dar şi actorul Mircea Albulescu.

Artistul Tudor Gheorghe, "personalitate culturală foarte complexă, care excelează în text, muzică şi interpretare", după cum a afirmat profesorul Andrei Marga, a obţinut premiul "Constantin Brâncoveanu" la secţiunea "Arte", pentru spectacolul "Anotimpurile mele".

La Secţiunea "Literatură" au fost premiaţi scriitorul Nicolae Breban, pentru întreaga operă, şi Ion Druţă, pentru antologia despre identitatea Basarabiei, "Vatra blajinilor".

Premiile "Constantin Brâncoveanu" la secţiunea "Istorie" au fost acordate profesorului Ion Ghinoiu, în calitatea sa de coordonator al Atlasului Etnografic Român şi lui Ionel Oprişan, autorul volumului "Mitul Brâncoveanu în creaţia populară românească".

Cei şapte laureaţi au primit, pe lângă o sponsorizare pentru un proiect sau pentru o nouă lucrare, o statuie originală în bronz care îl reprezintă pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, opera fiind semnată de sculptorul Ioan Bolborea.

Nawaf Salameh, Preşedinte al Fundaţiei Alexandrion Grup, a spus în deschiderea evenimentului: "Iniţiem premiile Constantin Brâncoveanu având convingerea că ele se vor întinde pe ani mulţi şi că vor contribui la recunoaşterea valorilor româneşti, la consolidarea lor, la continuarea ctitoriilor începute de Familia Brâncoveanu în spaţiul culturii româneşti. Potenţialul brandului Brâncoveanu se întoarce astfel din istorie în economie şi din economie în cultura românescă, lagându-le pe toate într-un tot unitar".

Aceste premii poartă un nume de o puternică rezonanţă pentru cultura românească, care îi datorează lui Constantin Brâncoveanu remarcabila înflorire din timpul domniei sale (1688 - 1714). Marele voievod ne-a lăsat drept moştenire stilul brâncovenesc (folosit în Ţara Românească atât în arhitectură, cât şi în artele plastice), rezultat al îmbinării în tradiţia autohtonă, a stilului neo-bizantin cu ideile novatoare ale renascentismului italian. Domnitorul s-a înconjurat de personalităţi de cultură din ţară şi din străinătate şi a susţinut financiar şi diplomatic pregătirea tinerei generaţii de cadre în şcolile europene.

Fundaţia Alexandrion:

De-a lungul timpului, Fundaţia Alexandrion a sponsorizat nu numai cultura românească, prin proiecte de refacere de lăcaşe de cult, lansare de cărţi, scriere piese de teatru, ci a avut o contribuţie constantă şi în susţinerea performanţelor sportului românesc. Astfel, Fundaţia Alexandrion s-a implicat alături de Comitetului Olimpic Sportiv Român la Olimpiadele din anul 2004 (Atena), 2008 (Beijing), 2012 (Londra) în crearea de condiţii de pregătire de înalt nivel pentru tinerii sportivi români. Din acest an, fundaţia sponsorizează echipa feminină de handbal "U" Alexandrion-Cluj şi echipa de handbal masculin Steaua-Alexandrion.

O contribuţie importantă este susţinerea Bisericii Ortodoxe Române în retipărirea Bibliei de la Bucureşti, pentru care Patriarhul Daniel a acordat Fundaţiei Alexandrion "Ordinul şi Medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni".

Numit şi "ocrotitor al tiparului", Constantin Brâncoveanu a avut o implicare esenţială în tipărirea primei ediţii integrale a Sfintei Scripturi în limba română, Biblia de la Bucureşti, tipărire care începuse încă din timpul lui Şerban Cantacuzino.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb