Gala Regista 2024: Punctul de start în parteneriatul dintre mediul privat şi stat pentru digitalizarea eficientă a României

Comunicate de presă / 19 februarie

Gala Regista 2024: Punctul de start în parteneriatul dintre mediul privat şi stat pentru digitalizarea eficientă a României

Regista, soluţia pentru automatizarea şi eficientizarea proceselor din instituţiile publice şi companiile private din România, parte a grupului Zitec, a organizat cea de-a treia ediţie a Galei Regista - Împreună construim România Digitală. Evenimentul a avut ca scop premierea instituţiilor publice cu cel mai relevant progres digital din România. Gala a găzduit şi două dezbateri pe tema digitalizării, la care au contribuit Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Preşedintele ADR şi alte voci importante din mediul public şi privat.

Tendinţa digitalizării rămâne una puternic ascendentă la nivel european, iar România nu face excepţie. Deşi ţara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în clasamentul DESI, există în egală măsură oportunităţi de progres digital în România. Regista, prin sloganul #DigitalizamRomania, reluat şi în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei, depune eforturi susţinute, alături de clienţii săi din întreaga ţară, pentru a aduce contribuţii reale la creşterea gradului de digitalizare.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a fost prezent la Gala Regista, în deschiderea căreia a menţionat faptul că statul şi mediul privat trebuie să conlucreze la un parteneriat solid pentru dezvoltarea digitală a României: "Potenţialul uriaş al României în segmentul IT&C, inclusiv în zona cybersecurity, nu trebuie să fie doar un statement, ci o certitudine pentru oricine vine să facă afaceri sau să fie un nomad digital în ţara noastră. Vă invit să fim parteneri pentru că statul, indiferent de ţară, nu va avea aceeaşi agilitate ca industria privată".

La fel ca în anii precedenţi, Gala Regista a premiat instituţiile publice cu progrese remarcabile în privinţa digitalizării, la una dintre următoarele şapte categorii, ai căror câştigători sunt:

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti - pentru instituţia cu cea mai bună prezenţă pe reţelele sociale

Primăria Năvodari, Constanţa - pentru instituţia cu cea mai bună interacţiune digitală cu cetăţenii

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - pentru cea mai digitalizată instituţie

Primăria Pantelimon, Constanţa - pentru cea mai digitalizată primărie de comună

Primăria Târgu Bujor, Galaţi - pentru cea mai digitalizată primărie de oraş

Universitatea Petrol - Gaze, Prahova - pentru cea mai digitalizată instituţie de învăţământ

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Argeş - pentru cel mai important progres digital

Premiile acordate de către Regista instituţiilor publice de mai sus sunt oferite având la bază criterii obiective de selecţie. Acestea presupun extragerea automată a datelor din rapoarte interne de folosire a soluţiei Regista, în funcţie de module, tipul şi numărul de documente rulate, utilizatori şi solicitări.

Premiul pentru cel mai important progres digital, reprezintă aprecierea directă a Regista faţă de instituţia publică din România care şi-a adus cel mai mare aport la dezvoltarea soluţiilor din platformă.

Interesul pentru digitalizarea proceselor interne este tot mai crescut în România şi nu doar în cazul primăriilor. Deşi UAT-urile continuă să reprezinte procentul majoritar din portofoliul Regista, anul 2023 a atras şi interesul şi instituţiilor de învăţământ şi unităţilor spitaliceşti. Rolul Regista, şi implicit al digitalizării, se remarcă şi în cazul altor tipuri de instituţii publice. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cea mai digitalizată instituţie în 2023, şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, care a obţinut premiul la categoria cel mai important progres digital, sunt doar 2 dintre exemplele care arată că digitalizarea poate fi făcută acolo unde există viziune şi interes pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

"Contează foarte mult cum vom continua să #DigitalizamRomania; progresul se vede la firul ierbii, atât în cele mai mari oraşe, cât şi în cele mai mici comune din ţară. Cel mai important mesaj pentru 2024 este că în era digitalizării, parteneriatul dintre mediul privat şi stat devine vital. Doar prin colaborare şi inovaţie comună putem câştiga bătălia digitală. Sectorul privat aduce agilitate, creativitate şi expertiză, în timp ce statul furnizează cadrul legal, infrastructura şi resursele necesare. Este momentul să ne unim forţele pentru a transforma această provocare într-o oportunitate şi a asigura un viitor digital prosper pentru cetăţeni", a declarat Edward Creţescu, Manager General Regista.

Cele două dezbateri din cadrul Galei Regista 2024 au tratat progresul digitalizării în România, dar şi efectele pe care le are acest proces în societate. Invitaţii au luat pe rând cuvântul pentru a discuta despre nivelul actual de infrastructură digitală din ţară, dar şi pentru a realiza o radiografie a gradului de digitalizare în administraţia publică, comparativ cu cel din sistemul privat. A fost atins şi subiectul securităţii cibernetice în era digitalizării, discutând despre riscuri, dar şi strategii pentru protejarea datelor. Speakerii au vorbit şi despre impactul digitalizării în piaţa muncii, dar şi la nivel academic, în rândul şcolilor şi universităţilor.

Invitaţii care au luat cuvântul au fost Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Dragoş Cristian Vlad, preşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României, Iulian Stanciu, preşedinte executiv eMAG, Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România, Radu Burnete, directorul Federaţiei Patronale Concordia, Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City, Alex Şelaru, fondator edus.ro, Marcel Bartic, profesor de istorie Şcoala Evrika, Alexandru Lăpuşan, CEO & Founding Partner Zitec, şi Edward Creţescu, General Manager Regista. Discuţiile au fost moderate de către Radu Puchiu, co-founder Tinia Group şi Andreea Paul, Dr. Economist, Conf. Univ. ASE, Preşedinte INACO, iar gala a fost prezentată de Teddy Păun, jurnalist şi moderator radio.

Dezbaterile au pornit de la ideea că încă există carenţe cu privire la gradul de înţelegere a cetăţenilor faţă de digitalizare, arătând că este un moment potrivit ca acest concept abstract să fie explicat clar oamenilor: "Digitalizarea ar trebui corect explicată publicului larg. Suntem într-un an electoral, se va vorbi mult politic, iar digitalizarea nu va fi un subiect cu care cineva să iasă în faţă şi să câştige alegerile. Cred că este şi treaba noastră, a industriei, dar şi treaba celor din administraţie să înceapă să umanizeze această digitalizare, «uite, doamna Rodica are mai mult timp să stea cu copilul în parc pentru că şi-a plătit taxele», astfel încât oamenii să înţeleagă şi să spună «da, înţeleg, accept şi chiar vreau digitalizare», a afirmat Iulian Stanciu, preşedinte executiv eMAG.

Invitaţii au vorbit şi despre voinţa politică la nivel naţional cu privire la adoptarea soluţiilor digitale şi la convergenţa zonei private cu cea publică: "Digitalizarea în România poate fi accelerată într-un mod destul de simplu. Cred că voinţa politică din România începe să aibă coerenţă şi convergenţă în ceea ce priveşte tehnologiile digitale şi modul în care pot fi folosite. Digitalizarea nu înseamnă să-ţi cumperi un laptop şi o imprimantă; serviciile, mai ales cele puse în slujba cetăţeanului, pentru a-i face viaţa mai uşoară, pentru a genera progres economic şi pentru a accelera educaţia. Dar există o diferenţă între viziune, strategie şi execuţie. Apelând la practicile concurenţiale normale, ar trebui să nu se mai pună piedici în calea acestor proiecte pentru a le întârzia absurd în momentul în care avem atât de mare nevoie de ele", a menţionat Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România.

În completare, a fost menţionată şi viziunea patronatelor cu privire la situaţia digitalizării: "Nu dialogul lipseşte între mediul privat şi cel public. Se întâmplă însă două lucruri: în primul rând avem o viteză de elaborare a politicilor publice şi de guvernare mult prea mare, astfel că nu există timp pentru a avea un dialog de substanţă. Aş dori să ne dăm timp să înţelegem problemele şi să avem un schimb fructuos de idei. A doua chestiune dificilă când a venit vorba de digitalizare a fost faptul că partidelor politice le-a lipsit nu doar voinţa, ci şi o viziune despre ce este şi ce trebuie să fie administraţia în România. Cred că pentru foarte mulţi, administraţia era văzută ca un instrument care serveşte decidentului, iar politicienii o vedeau doar din acest unghi. Lucrurile încep însă să se schimbe şi începem să ne mutăm în unghiul în care administraţia serveşte şi cetăţeanului", a afirmat Radu Burnete, directorul Federaţiei Patronale Concordia

Şi cloud-ul guvernamental, un subiect de importanţă majoră în prezent, a fost dezbătut în cadrul Galei Regista: "Da, mai avem 23 de luni până la implementare; din iunie 2022 am reglementat foarte mult, şi mă bucur că acum putem da un semnal că dorim o tehnologie de cloud full-stack în cloud-ul guvernamental, pentru a funcţiona şi a da o siguranţă că putem dezvolta şi putem răspunde nevoilor. Nu putem fi mâine în locul Estoniei, dar vom avea o suveranitate a datelor. Estonienii au reuşit şi pentru că şi-au setat, încă de la legile fundamentale, utilizarea unei surse unice de adevăr pentru evidenţa populaţiei. IT-ul nu este foarte complicat dacă ai «as is»-ul făcut, iar ADR, alături de parteneri, a reuşit să facă un «as is». Practic, nu dăm o cutie neagră ce trebuie deschisă şi descifrată", a concluzionat Dragoş Cristian Vlad, preşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Cea de-a treia ediţie a Galei Regista, s-a desfăşurat în regim hibrid, înregistrând peste 60.000 de vizualizări din online, de peste patru ori mai mult decât ediţia precedentă.

Ziarul Bursa este partener media al evenimentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb