Galaţi: Se reiau lucrările la primul Muzeu de Artă construit după Revoluţie

Ana Felea
Cultură / 28 iulie 2023

Galaţi: Se reiau lucrările la primul Muzeu de Artă construit după Revoluţie

Primul muzeu de artă contemporană înfiinţat în România se construieşte la Galaţi, iar proiectul, care o perioadă a fost blocat, va fi reluat. Anunţul a fost făcut de Consiliul Judeţean, potrivit căruia lucrarea a fost încredinţată astăzi, 28 iulie, unui nou constructor, după ce prima firmă desemnată să construiască Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi a intrat în insolvenţă.

"Astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a semnat contractul pentru reluarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi. Noua licitaţie a fost câştigată de către Asocierea S.C. Tancrad S.R.L. - SC Oldroad Construct S.R.L. - SC Coop Galaţi SA - SC Brave Seventeen Proiect S.R.L", a anunţat, într-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean Galaţi.

Proiectul este unul extrem de important pentru administraţia gălăţeană, fiind considerat primul muzeu de artă vizuală care se construieşte în România, după Revoluţie.

"Cu mare bucurie, deoarece este un proiect la care ţin foarte mult, am semnat contractul pentru continuarea lucrărilor la noul Muzeu de Artă Vizuală Galaţi. De altfel, din datele pe care le am, este vorba despre primul muzeu de artă vizuală care se construieşte în ţara noastră în ultimele decenii.

Am fost forţaţi să reluăm licitaţia pentru această investiţie, după ce primul constructor nu a respectat termenele şi condiţiile din contract. Am încredere că asocierea de firme care a câştigat noua licitaţie va duce la bun sfârşit acest proiect, astfel încât până la finalul anului viitor să putem inaugura cea mai mare investiţie din cultura gălăţeană - un sediu nou pentru Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, primul muzeu de artă contemporană înfiinţat în România", a spus Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Constructorul desemnat să finalizeze lucrările mai are de executat aproximativ jumătate din lucrările prevăzute în proiect.

"În acest moment, construcţia este realizată în proporţie de 50%. Noua clădire va avea o înălţime de peste 20 de metri şi va putea găzdui impresionantul tezaur artistic al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi. De asemenea, vor fi amenajate săli de expunere, laboratoare pentru conservarea şi restaurarea obiectelor de artă, ateliere de lucru, depozite, un amfiteatru multimedia cu 185 de locuri şi o bibliotecă", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Muzeul de Artă Vizuală se construieşte în Parcul Rizer, iar clădirea are o arhitectură futuristă. La final, noul sediu va avea patru niveluri, o înălţime de 21,5 metri şi o suprafaţă construită de peste 4.000 de metri pătraţi. Clădirea va avea o copertină lată de 15 metri pentru ateliere de creaţie în aer liber şi lifturi pentru acces la etajele superioare.

Valoarea proiectului se ridică la 4,7 milioane de euro, iar, iniţial, ar fi trebuit să fie finalizat la începutul anului 2021.

În prezent, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi funcţioneză din 2013 la parterul unui bloc. Instituţia de cultură are în patrimoniu 7000 de lucrări de artă de importanţă naţională şi internaţională. Din lipsă de spaţiu, doar 200 sunt expuse publicului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sper ca galatenii sa faca un referendum care sa-l aseze pe domnul Fotea printre ctitorii Muzeului.

    Mai rar un Presedinte CJ care sa investeasca in muzee, nu in biserici.

    Felicitari, galateni! 

    1. da o sa ramana in istorie ca si inaintasul lui marele GHITA VASILIU

    mai exact furtul banilor publici....precum defrisarea parcului din curtea Sp. Judetean sau sapatul in fiecare an al trotuarelor si soselelor.....a ramas un tirg de bugetari si pensionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb