Andrei Cionca, patronul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), are calitate de suspect într-un dosar în care este cercetat de DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, transmite Gazeta de Cluj.
Andrei Cionca nu ne-a transmis, până acum, punctul său de vedere asupra informaţiilor din presa clujeană.
Printre societăţile aflate în insolvenţă vizate sunt Leonardo, Romplumb, Victoria Holding, dar şi insolvenţa societăţii Mox Construction, constructorul complexului Tower din Mănăştur, potrivit Gazeta de Cluj.
DIICOT Cluj cercetează un grup infracţional organizat înfiinţat în urmă cu şapte ani de Andrei Valentin Cionca, patronul CITR, precum şi de nevasta acestuia, Cionca Anghelof Andreea Lăcrimioara dar şi de apropiaţi ai acestuia: Radu Lotrean, Vasile Godîncă, Ion Florin Brisc şi Popa Sorin Anton, potrivit sursei citate. În cadrul acestui grup ar fi aderat în 2009 Oana Luca şi Pop Vasile Sorin, conform unor surse din DIICOT Cluj, citate de Gazeta de Cluj. Oana Luca nu mai lucrează din 2013 la CITR şi ar avea calitate de suspect în cadrul acestui dosar.
"Casa de Insolvenţă Transilvania a fost folosită în scopul obţinerii de beneficii materiale prin folosirea şi traficarea bunurilor aparţinând unor societăţi comerciale aflate în procedura de insolvenţă sau faliment, care erau administrate de societate, iar ulterior, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor obţinute în mod ilicit, prin folosirea unor procedee fiscale ilicite şi folosirea de persoane interpuse, bunurile ajungeau în final la beneficiarii reali", a declarat o sursă din cadrul DIICOT pentru Gazeta de Cluj.
Asociaţii CITR şi toţi cei cercetaţi în acest dosar penal au venit cu câte o societate prin care se "scurgeau" banii de la firmele aflate în insolvenţă către cei care trebuiau să fie practicienii în insolvenţă şi să încerce să salveze firmele de la faliment, mai notează site-ul Gazeta de Cluj.
"Cionca, Lotrean, Godînca şi Luca au acţionat în calitate de reprezentanţi ai Casei de Insolvenţă Transilvania şi asociaţi sub diferite forme în cadrul SC Consultanţă Andrei&Andrei SRL, SC Real Estate Specialist, SC Eurocount&Audit, SC Dynamic Law, iar Brisc Ion Florin a acţionat ca reprezentant al următoarelor societăţi: BCK International, SC Compact S Grup, SC Eda Consult, SC Expert PC, SC Stein&Brown, Asociaţia Ecologică de Mediu, Asociaţia Ecologică "Pădurea Verde", Organizaţia de Promovare a Tinerilor cu Dizabilităţi, iar suspectul Popa Sorin Anton a acţionat ca reprezentant al unei singure societăţi implicate în activitate infracţională - CS Invest Consulting, pe când Pop Vasile Sorin a acţionat ca reprezentant al SC Asset Admin", mai arată o sursă din DIICOT pentru publicaţia clujeană.
Valoarea prejudiciului calculat de DIICOT în ceea ce priveşte dosarul Casa de Insolvenţă Transilvania şi Andrei Cionca este de 1,1 milioane de euro, potrivit publicaţiei.
Reprezentanţii DIICOT ne-au spus că procurorul de caz nu doreşte să ofere informaţii despre anchetă, pentru a nu prejudicia mersul cercetărilor.
Sursa: Gazeta de Cluj - link către ştire