"Gazprom" ar putea da în judecată Ucraina

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2008

Alexei Miller, directorul ŢGaypromŢ, estimeaya că, în următorii trei ani, preţul gayelor naturale va atinge noi recorduri, chiar dacă în 2009 vom asista la un declin.

Alexei Miller, directorul ŢGaypromŢ, estimeaya că, în următorii trei ani, preţul gayelor naturale va atinge noi recorduri, chiar dacă în 2009 vom asista la un declin.

Gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" a pregătit documentele necesare acţionării în judecată a Ucrainei pentru datoriile aferente livrărilor de profil, anunţă oficialii companiei energetice, adăugând că o opţiune mai bună decât aceasta ar fi ajungerea la un compromis.

Săptămâna trecută, directorul executiv al "Gazprom", Alexei Miller, declara că datoriile Ucrainei pentru gazele importate sunt de 2,4 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar negocierile cu oficialii de la Kiev pe marginea plăţii acestei sume nu au progresat.

Ieri, Alexei Miller afirma: "Ucraina nu şi-a plătit încă datoriile enorme şi nici nu a făcut vreo propunere în sensul achitării acestora mai târziu".

Pe de altă parte, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a atras atenţia asupra importanţei plăţii întregii sume de către Ucraina, date fiind presiunile financiare exercitate asupra Rusiei de criza creditelor şi reducerea preţului petrolului.

Alexander Medvedev, prim-vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al "Gazprom", afirmă că grupul energetic ar putea depune acţiunea împotriva Ucrainei la un tribunal internaţional, însă nu a oferit detalii.

Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat că ţara pe care o reprezintă nu a primit nicio notificare de la "Gazprom" în privinţa unei viitoare acţiuni în instanţă. Acesta a precizat: "Potrivit presei, ne-ar putea da în judecată, însă noi nu am primit niciun document oficial în acest sens".

Ucraina este dependentă de Rusia în privinţa livrărilor de energie, iar relaţiile dintre cele două ţări au fost marcate de mai multe conflicte, în ultimii doi ani. Cel mai grav dintre ele a fost cel din 2006, care a dus la suspendarea pe o scurtă durată a livrărilor către Europa, deoarece aproape tot gazul rus des­tinat UE tranzitează teritoriul Ucrainei.

La mijlocul lunii februarie 2008, Rusia şi Ucraina au decis să înlăture intermediarii din afacerile lor cu gaze, oficialii de la Kiev acuzând că aceste societăţi poartă vina pentru acumularea datoriilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb