"Gazprom" vrea să controleze 40% din "Bosphorus Gaz Corporation" Turcia

Ghennadi Abalov
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2004

Gigantul rus "Gazprom", care a suferit un eşec cumpărînd compania de distribuţie a gazelor "Verbundnetz Gas", intenţionează să-şi ia revanşa în Turcia. O filială a monopolului rus - firma ZMB duce tratative pentru achiziţionarea a 40% din acţiunile distribuitorului turc de gaze "Bosphorus Gaz Corporation". Reprezentantul acestuia din urmă a confirmat afacerea, însă nu a specificat valoarea tranzacţiei.

În anul 2003, Turcia a consumat 19 miliarde m.c. gaze, din care 12,8 miliarde m.c. din Rusia (11,8 miliarde m.c. intrate prin conducta transbalcanică, iar 1 miliard m.c. - prin conducta "Fluxul albastru", instalată pe fundul Mării Negre). După părerea specialiştilor, vînzarea pachetului de acţiuni al "Bosphorus Gaz" poate fi privită ca o compensare din partea autorităţilor turce pentru decizia "Gazprom" de a coborî preţurile la gazele ruseşti pentru Turcia.

Amintim că, la mijlocul anilor '90, autorităţile de la Ankara prognozaseră că Turcia va consuma, pînă în anul 2005, aproximativ 43 miliarde m.c. gaze, iar pînă în anul 2020, consumul va ajunge la 82 miliarde m.c. gaze pe an. În baza acestor calcule, Turcia a încheiat contracte de export pe termen lung nu numai cu Rusia, ci şi cu Iranul, Algeria, Nigeria, Turkmenistanul şi Azerbaidjanul. De curînd s-a adeverit, însă, că Turcia şi-a supraevaluat necesarul, aşa încît, încă din anul 2002, în ţară s-a înregistrat un excedent de gaze de circa 1 miliard m.c. În consecinţă, "Gazprom" a trebuit să recurgă la concesii, reducînd cu 7% preţul gazelor în contractele sale pe termen lung. Experţii "Gazprom" consideră că acum este momentul potrivit ca această companie să-şi consolideze poziţia pe piaţa de desfacere a Orientului Mijlociu. La ora actuală, înaintează alert proiectele construcţiei conductei de gaze transcaspice şi a celei iraniene, dinspre Asia Centrală spre Turcia, iar capacitatea de transport prevăzută pentru fiecare dintre ele o depăşeşte pe cea a "Fluxului Albastru". "Într-o astfel de situaţie, ne vom simţi mai în siguranţă dacă vom obţine o cotă din piaţa de distribuţie a gazelor din Turcia", spun cei de la "Gazprom".

În acelaşi timp, şeful companiei, Aleksei Miller, a început negocierile cu Israelul, cu privire la livrările de gaze ruseşti tranzitînd teritoriul Turciei (cu posibila utilizare a conductei de gaze "Fluxul Albastru") şi la construirea în Israel a infrastructurii pentru transportul gazelor. Gigantul gazelor din Rusia intenţionează să participe la două mari proiecte israeliene - al trecerii economiei pe gaze naturale şi al mutării terminalului de combustibil israelian "Pi-Glilot" din zona de nord a oraşului Tel Aviv la periferie. În prezent, ponderea gazelor în balanţa energetică a Israelului este de circa 1%, principalele surse energetice fiind cărbunele şi păcura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb