Distribuitorul şi furnizorul de gaze GDF SUEZ Energy România consideră că modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadenţe de plată, printr-o singură expediere, a fost implementată în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu informarea detaliată, în prealabil, a clienţilor.
Într-un comunicat remis redacţiei, compania arată că, în măsura în care această modalitate de facturare, derulată în cadrul unui proiect pilot, nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienţi, GDF SUEZ Energy România este deschisă să revină asupra modelului iniţial de expediere a facturilor de gaze naturale.
Reprezentanţii societăţii susţin că adoptarea acestui mod de facturare a fost iniţiată pentru a ajuta clienţii să estimeze şi să optimizeze cheltuielile cu gazele naturale şi în niciun caz să încurajeze plata în avans a facturilor.
Facturarea în avans a gazelor naturale nu este conforma cu reglementările în vigoare, ne-a declarat, recent, Marius Vladu, director de comunicare la ANRE (reglementatorul pieţei de energie).
Domnia sa ne-a explicat: "GDF Suez Energy România are în derulare un proiect pilot şi doar o mică parte din clienţii săi au primit formatul facturii cu plata în avans a gazelor. Pe această speţă, ANRE derulează o acţiune de control. Introducerea estimărilor de consum în factura lunară de gaze ca sumă totală de plată nu este în concordanţă cu prevederile stabilite în reglementările emise de ANRE".
Reprezentantul ANRE ne-a menţionat că autoritatea elaborează un modelul standard de factură, care va fi unic la nivel naţional, astfel încât acest gen de practici să fie prevenite. Noul model standard de factură va fi implementat începând cu primul trimestru al anului viitor.
Reacţia ANRE a venit după ce premierul Victor Ponta a solicitat verificarea legalităţii facturării în avans a gazelor.
C.P.