GE:  Avem nevoie de un sistem de educaţie solid ca să devenim competitivi în zona inovării

Ziarul BURSA #Cultură / 3 aprilie 2013

România are nevoie de un sistem de educaţie solid pentru a creşte pe domeniul inovării şi trebuie să depună un efort sporit să se dezvolte şi să devină un competitor în regiune în acest sector, a declarat Adriana Mircea, business development manager GE România şi Bulgaria.

"România trebuie să pună un efort sporit în domeniu dezvoltării activităţilor de cercetare şi inovare pentru a deveni un competitor în regiune. România are un spaţiu foarte mare de creştere în zona inovării, dar până la urmă o inovare la nivel competitiv fără un sistem de edicaţie solid este foarte greu de realizat. Din acest motiv există şi potenţial mare de dezvoltare şi în învăţământul superior", a spus Mircea la o conferinţă pe tema inovaţiei.

România se poziţionează în a doua parte a majorităţii clasamentelor realizate de GE într-un barometru care analizează percepţia managerilor asupra procesului de inovaţie din 50 de ţări la nivel mondial.

Barometrul analizează impactul mai multor factori care ţin de mediul guvernamental, de afaceri şi educaţional, asupra inovaţiei din fiecare stat.

Factorii se referă, printre altele, la mediul de reglementare existent şi modul în care autorităţile promovează şi investesc în programe care ar putea încuraja inovaţia, tipurile de finanţare de capital disponibile şi gradul de accesibilitate la credite. De asemenea, a fost analizat şi faptul dacă firmele promovează sau nu un mediu inovator în propria organizaţie, nivelul şi calitatea pregătirii profesionale şi educaţiei din fiecare ţară.

România se află în a doua parte a clasamentului la majoritatea capitolelor. Piaţa locală stă mai bine când vine vorba de povara reglementărilor guvernamentale, numărul de brevete ale rezidenţilor la1.000 de locuitori activi, exporturile de înaltă tehnologie ca procent din totalul exporturilor de produse, precum şi la disponibilitatea capitalului de risc şi facilitatea accesului la credite.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Tudor Prisecaru a arătat că priorităţile ministerului vor fi definite complet la sfârşitul lunii iunie, când va fi finalizat draftul de strategie de cercetare naţională 2014-2020.

"Un element nou care nu a mai fost introdus în strategia trecută va fi o atenţie mai mare acordată procesului de creaţie. Vor fi prevăzute domenii pentru cercetarea fundamentală, dar vom umări în general cercetări aplicative pentru a răs-punde solicitărilor UE, care urmăreşte acest aspect. De asemenea, un alt element este implementarea conceptului de inovare. Cercetări care să revoluţioneze viaţa sunt greu de prevăzut. Progresul trebuie realizat prin inovare, progresul nu înseamnă original, ci o sinteză originală a ceea ce există", a spus Prisecaru, citat de Mediafax.

Compania americană General Electric (GE) este prezentă în Româ-nia cu mai multe divizii, GE Energy, GE Healthcare şi GE Aviation.

Prin divizia GE Healthcare, compania desfăşoară în România operaţiuni care au legătură cu cercetarea şi inovarea de circa 7,5 milioane de dolari pe an.

Facultăţile produc 2.500 IT-şti anual

Instituţiile de învăţământ superior produc circa 2.500 de specialişti IT&C pe an, preluaţi încă din facultate de firmele de profil, însă sunt mulţi care renunţă la meserie după ce muncesc 3-4 ani din cauza regimului de lucru solicitant, spun Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

"Doar la nivelul Politehnicii sunt 480-500 de absolvenţi pe an în domeniul IT&C, care sunt absorbiţi de companii încă din facultate. Întrebarea este de ce după 3-4 ani de lucru într-o companie de profil, aceştia părăsesc locurile de muncă şi ciudat se îndreaptă spre altceva", a declarat Prisecaru la o conferinţă organizată de GE şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) pe tema inovaţiei.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la absenţa specialiştilor în domeniul IT&C pe care firmele de profil o invocă şi care ar îngreuna procesul de inovaţie.

"Ştiu un caz al unei persoane care a lucrat patru ani într-o companiei, cu peste 2.000 de euro pe lună, dar a renunţat şi s-a apucat de regie. Am avut o discuţie cu această persoană şi mi-a spus că a renunţat din cauza regimului de lucru. < Nu vor decât să ne sugă de inteligenţă >, mi-a spus. Piaţa este mare şi sunt oameni care cedează, lucrul ăsta se vede şi în starea de sănătate. Politehnica produce 500 de absolvenţi pe an, multiplicaţi cu cinci în toată ţara, jumătate pleacă din ţară, dar nu cred că acest sector are atâţia angajaţi", a adăugat Prisecaru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Politicienii romani vorbesc de douzeci de ani despre cercetare,dar acum doua saptamani cercetatorii faceau demonstratii in Piata Victoriei,pentru ca nu-si primesc salariile.

    Romania va ramane,pentru multa vreme,cumparator de licente,datorita modului dezastruos in care guvernele trateaza cercetarea si invatamantul superior. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb