Geoană: "Decizia României de a cumpăra tancuri Abrams e una pe care noi o respectăm şi o încurajăm"

T.B.
Internaţional / 11 noiembrie 2023

Geoană: "Decizia României de a cumpăra tancuri Abrams e una pe care noi o respectăm şi o încurajăm"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că decizia României de a cumpăra tancuri Abrams este una pe care Alianţa Nord-Atlantică o respectă şi o încurajează şi a precizat că speră ca România să recupereze deficitele de investiţii din ultimii ani din domeniul apărării şi să o facă inteligent, investind şi în oameni, informează news.ro.

Potrivit sursei menţionate, Mircea Geoană a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, cât de acută este nevoia de înzestrare a Forţelor Navale Române: "România în particular şi multe alte ţări NATO din Europa, nu doar din regiunea noastră, dar şi din Europa, au fost decenii lungi de subinvestiţie în Apărare ceea ce numim în jargon internaţional colectarea dividendelor păcii pentru că după terminarea Războiului Rece riscurile de securitate în Europa păreau să fie minime sau total absente. Şi atunci într-o logică de vase comunicante riscuri de securitate mai mici, cheltuieli de apărare mai mici", a declarat Mircea Geoană.

Conform news, el a adăugat că acum când realizăm că războiul este posibil în Europa este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională: "Şi acum suntem în situaţia să realizăm că războiul este posibil în Europa, că riscurile abundă din foarte multe direcţii şi este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt lucruri care nu s-au făcut timp de decenii şi este valabil pentru România, este valabil şi pentru alte ţări aliate în principal europene. SUA, pentru că au un rol global, au suferit mai puţin din acest punct de vedere. Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. Este foarte important să o facem cu cap şi de aceea NATO este foarte util pentru ţările aliate pentru a fi siguri că investesc ţările aliate, România, într-o manieră care să aibă sens", a explicat secretarul adjunct al NATO.

El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică are un rol de ordonare a investiţiilor în apărare, transmite sursa indicată: "Pentru că nevoile sunt atât de mari, competiţia între nevoi este atât de mare încât noi suntem un factor de ordonare a priorităţilor şi de aceea lucrăm cu aliatul român, cu aliatul bulgar, cu fiecare aliat în parte, începem şi un nou ciclu de planificare militară în NATO în care vom conseia aliaţii noştri şi la o altă problemă nu doar între câte nevoie ai pentru forţele aeriene versus forţele navale versus forţele terestre sau cibernetic sau spaţial. Vom spune cât de multe forţe convenţionale faţă de cât de multe elemente de tehnologie de ultimă generaţie, pentru că vrem să evităm o falsă dilemă pentru aceeaşi bani, în cazul României 2,5% să aleagă între sisteme de care avem nevoie", a mai afirmat Geoană.

Potrivit news, el a adăugat că NATO respectă şi încurajează decizia României de a cumpăra tancuri Abrams: "Decizia de a cumpăra tancuri Abrams e o decizie a României pe care noi o respectăm şi o încurajăm. Trebuie să fim siguri că toate aceste lucruri sunt o logică multidomeniu şi NATO este locul optim în care ţările pot să îşi planifice atât la nivel naţional, cât şi în NATO nevoile de apărare. Sper ca şi România să recupereze aceste deficite de investiţii din ultimii ani, să o facă inteligent, investind şi în oameni, pentru că oamenii sunt foarte importanţi", a explicat Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sa se taie slalariile si pensiile in Romania cu 50 %,

    si cu banutii sa cumparam arme de la USA,

    slava ukri 

    1. ...

    astia nu se pot opri din cheltuit. cred ca stau acolo prin guvern si trag pe nara cheltuieli .

    Bani aruncați …

    Fer vechi,fer vechi cumparaaam!?

    Geaoana un cretin total..o ora de mers cu tancul american consta 10 000 dolari

    Cumpărați doar de la ușa!

    normal! sa vina banii la baietzi!! orice razboi e mana cereasca pentru complexul militaro-industrial american! d-aia trebuie sa fie conflicte permanente.....

    1. 2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,

      ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă  

      se scurge, an de an, în conturile firmelor americane de profil.

    Pacea la care vor unii (impersonal ,ca nu stim cum a formulat ) sa colecteze dividendele pacii ,aceea a fost rezultatul unor oameni politici intelepti din tarile anterior in conflict de sute de ani , politicieni cu gandire avansata ,umanista si progresista . Acea generatie de oameni politici care au asistat neputinciosi la devastarile WWII ,au inteles care e cauza razboaielor si au gandit si implementat timp de 50 de ani un sistem politic nou ,revolutionar ca sa previna conflictele ,adica precursorul si apoi uniunea europeana . Acesta e cadrul care permite stingerea conflictelor vechi sau recurente intre guverne diferite ,decizii comune care sa distribuie finantele,resursele ,coordonarea legislatiei , politici comune pentru dezvoltarea Europei in ansamblu ,toate cu scopul de a preveni conflictele intre tari si escaladarea spre razboi . Nu face nici o onoare unui roman ca sa fi participat la distrugerea acestul proiect progresist si umanist,care ajuta Romania , numai ca sa rastoarne toate realizarile remarcabile din Europa . Dividendele le culeg anumite industrii si interese comerciale ,dintre care proeminenta e industria de inarmare . Noi toti ceilalti pierdem si suntem in pericol ,romanii in special pt ca exista candidatul Geoana ,pro militarist si promotorul intereselor anti europene ! Odata ajuns presedinte va ghida tara spre inarmare ,razboi ,escalada cu vecinii cu care nu avem nimic de impartit ,pentru ca el este absolut cumparat de cercuri cu aspiratii neo imperialiste ,pro inarmare si pro nuclear .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb